Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Skrypt Zmieniający Rozszerzenie Pliku Po Uploadzie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Evon
Witam.
Chciałbym się zapytać i jednocześnie poprosić o napisanie krótkiego skryptu Który zmienił by rozszerzenie pliku.

Chodzi mi oto aby jak wgram plik z rozszerzeniem .JPG, on na serwerze zmienił rozszerzenie na przykład na .Php

Jeżeli istnieje taka możliwość to prosił bym o pomoc. z góry dziękuję i pozdrawiam.
wookieb
http://pl.php.net/rename
Ale po co ci coś takiego?
Evon
Chyba nie, Bo ja mam plik .JPG a w nim kod PHP, I ten Plik .JPG jak wgram musi zmienic Rozszerzenie na .PHP aby skrypt chodził poprawnie.
wookieb
No to wlasnie funkcja rename. Zamieniasz tylko .jpg na .php str_replace czy tez inna tego typu funkcja i po sprawie.
Uprzedzam prośby typu "zrobisz mi to?" odpowiedź brzmi "nie"
Evon
tylko że jak Plik .Jpg ma czytac kod pHP sad.gif ?
redelek
Cytat(Evon @ 3.02.2009, 15:54:27 ) *
Witam.
Chciałbym się zapytać i jednocześnie poprosić o napisanie krótkiego skryptu Który zmienił by rozszerzenie pliku.

Chodzi mi oto aby jak wgram plik z rozszerzeniem .JPG, on na serwerze zmienił rozszerzenie na przykład na .Php

Jeżeli istnieje taka możliwość to prosił bym o pomoc. z góry dziękuję i pozdrawiam.

Przykład:

1. <?php
  2. $nazwa_pliku="janek.jpg";
  3. echo $nazwa_pliku."<br />"; //wynik janek.jpg
  4. $wycinamy=array_pop(explode(".", $nazwa_pliku, -1));
  5. echo $wycinamy."<br />"; //wynik janek
  6. $doklej="php";
  7. $nowy_plik=$wycinamy.".".$doklej;
  8. echo $nowy_plik."<br />"; //wynik janek.php
  9. ?>

Pozdrawiam
Redelek
wookieb
Zmieniasz plik.jpg na plik.php.
Jak otworzysz plik.php to ci sie wykona kod zawarty w pliku plik.php
Evon
no ale mnie nie rozumiecie chyba. ten plik jest z rozszereniem JPG tzn: Obraz.JPG (i on zawiera kod PHP) no i jak on ma mi się zamienic Na php jak go wrzuce na Serwer? Prubowalem to co mowicie, ale nie idzie... Ciągle jest plik obraz.jpg na serwerze i nie zmienia sie na obraz.php
wookieb
To mow ze chcesz wykonac kod z pliku.jpg a nie ze zmienic rozszerzenie.
Kod
include('plik.jpg');

Ale wiesz ze kod php w tym pliku zaczynasz jak zawsze <?php i konczysz ?>
Evon
no ale wykonanie tego jest mozliwe tylko przy posiadania pliku na serwerze .php z tym kodem?
ale nie moge uploadowac plikow z takim rozszerzeniem, upload akceptuje tylko .jpg
wookieb
Sam plik z siebie nie może wykonać kodu php jeżeli plik ten nie jest wywołany.
Nawet jeżeli go normalnei otworzysz poprze http://example.com/plik.jpg to kod sie nie wykona jezeli nie jest wlaczony parser php na pliki z rozszerzeniem .jpg
Foxx
Czy Ty masz napisany przez siebie kod html/php, za pomocą którego uploadujesz pliki i chcesz tylko wprowadzić modyfikację - zmianę rozszerzenia pliku po uploadzie? Jeżeli tak, to zacznij od wklejenia odpowiednich fragmentów swojego kodu.

A może gdzieś jest upload plików akceptujący tylko pliki .jpg a Ty chcesz go "zhackować": załadować plik .jpg aby ten wykonał jakieś operacje?
Evon
a włączyc ten parser php może tylko admin serwera? czy to jest jakis kod do tego ?
wookieb
Tylko admin
Evon
no to szkoda, a powiesz mnie jak używac Opcji Include??
wookieb
Weź nie przesadzaj. Przecież dostałeś pare postów wcześniej odpowiedź JAK
Cytat
no to szkoda

Wręcz przeciwnie
Foxx
Chyba moja ironia nie została dostrzeżona.
Evon, wklej konkretny kod, którego używasz do uploadu plików.
Jeżeli chcesz wykonać u kogoś kod PHP, kto sobie tego nie życzy to chyba nie jest odpowiednie miejsce żeby prosić o pomoc w takiej sprawie?
dr_bonzo
Evon: ja sie zgadzam z teroria Foxx'a, z tego co widze to chcesz wykonac zlosliwy kod php na czyims serwerze.
Nie dostaniesz tutaj pomocy nt jak komus popsuc serwer/serwis.

Takze: albo sobie odpusc, albo sam sie naucz (co niestety wymaga poczytania ksiazek i stron www).
erix
~dr_bonzo wystarczająco uzasadnił. Nie ma sensu dalej nad tym dyskutować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.