Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]rozpoznawanie kodowania stron
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Larges
Witam, korzystam z plików które nie mają widocznego zaznaczenia jak są kodowane.

Zwykle jest to kodowanie windows-1250, ale niestety nie zawsze.
Korzystam z funkcji iconv(), ale jak już wspomniałem nie zawsze wynik jest dobry, ponieważ kodowanie nie jest z góry ustalone.

Znalazłem tekst:

Kod
Wykrywanie standardu to w rzeczywistości zliczanie znaków charakterystycznych dla danego standardu. Im więcej znaków danego standardu zawiera tekst, tym większe prawdopodobieństwo, że tekst został zakodoany w tym standardzie.

http://algorytmy.pl/?id=2220

Czy znacie metodę na to? Jakiś prosty przykład, który nakieruje mnie na dobrą drogę?

Dziękuję za pomoc.
Larges
niestety powyższa funkcja nie daje nic. Zastosowałem się w 100% poprawnie, nie zwraca żadnego ciągu ani żadnej informacji.
erix
A masz w ogóle rozszerzenie doinstalowane?
Larges
Nic o tym mi nie wiadomo. Rozumiem że pytasz o wersję PHP lub ewentualne komponenty ?
Nie stawiałem serwera, nie instalowałem PHP. Korzystam z dedykowanego.

Możesz dać namiar na ewentualne rozszerzenie abym podpytał administratora czy jest ono dostępne ?
erix
Tak.

Jeśli to dobry admin, to powinien mu wystarczyć link do tamtej funkcji winksmiley.jpg W manualu wszystko jest napisane, wystarczy tylko przeczytać. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.