Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] time() i operacje na dacie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Falcon2
Witam

Mam pytanie - posiadam zapisaną w bazie mysql datę w formacie unixowym ( time() ). Z sortowaniem wg. daty nie ma problemów, natomiast problem pojawia się w momencie przeszukiwania bazy - np. wyników z wybranego dnia 01.01.2009. Co moglibyście mi zaproponować w budowaniu takiego zapytania? (pobierając wybraną datę i aktualną ->zamieniając je na unixowy i danie dwóch warunków - czy mieści się data w danym przedziale? - tylko takie rozwiązanie przychodzi mi do głowy)
Foxx
A nie możesz szukanej daty zamienić na unixowy znacznik i wyszukać w ten sposób?
adasiu
  1. SELECT * FROM `tablica` WHERE FROM_UNIXTIME(`twoja_data`, '%Y-%m-%d') = '2008-05-12';

pisane z palca tak więc pewności nie mam, ale ogólnie za pomocą funkcyjki FROM_UNIXTIME winksmiley.jpg
pozdrawiam
kefirek
Można tak
  1. <?php
  2. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM test WHERE DATE(FROM_UNIXTIME(data)) > '2008-05-12'");
  3. ?>

A jak chcesz te co data równa sie dzis to robisz tak

1. <?php
  2. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM test WHERE DATE(FROM_UNIXTIME(data)) = CURDATE()");
  3. ?>
Falcon2
wielkie dzięki - liczyłem na jak najlepszą metodę i ją dostałem smile.gif
Crozin
Lub ew. mktime" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i MySQLowe BETWEEN
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.