Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Polskie litery dla for
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
potreb
Witam w jaki sposób uwzględnić polskie czcionki dla pętli for.
  1. <?php
  2. for($i = ord("A"); $i <= ord("Z"); $i++)
  3.        {
  4.            $wcar = chr($i);
  5.            echo $wcar;
  6.        }
  7. ?>
wookieb
Wypisać wszystkie litery alfabetu polskiego do tablicy i iterowac tablice.
potreb
Okey zrobiłem tak:
  1. <?php
  2. $letter = array('A', 'Ą', 'B', 'C', 'Ć', 'D', 'E', 'Ę', 'F', 'G', 'H', 'I', 'J', 'K', 'L', 'Ł', 'M', 'N', 'Ń', 'O', 'Ó', 'P', 'Q', 'R', 'S', 'Ś', 'T', 'U', 'V', 'W', 'X', 'Y', 'Z','Ż', 'Ż');
  3.        foreach($letter as $value) {
  4.        $letter = ord($value);
  5.        $wcar = chr($letter);
  6.        if ($wall[$wcar]) {
  7.            $text2 .= $tp->parseTemplate($WORD_CHAR_LINK, FALSE, $word_shortcodes);
  8.        } else {
  9.            $text2 .= $tp->parseTemplate($WORD_CHAR_NOLINK, FALSE, $word_shortcodes);
  10.        }
  11.        }
  12. ?>

Niby działa ale tym razem znów kodowanie. Polskie literki z ansi są źle wyświetlane.
wookieb
Musisz mieć wszędzie to samo kodowanie. Kodowanie pliku php i strony takie samo.
potreb
Oczywiście że mam takie same, utf-8 i nie znalazłem rozwiązania
Spawnm
a daj tak:
  1. <html><head><meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8"></head><body>
  2. <?php
  3. $letter = array('A', 'Ą', 'B', 'C', 'Ć', 'D', 'E', 'Ę', 'F', 'G', 'H', 'I', 'J', 'K', 'L', 'Ł', 'M', 'N', 'Ń', 'O', 'Ó', 'P', 'Q', 'R', 'S', 'Ś', 'T', 'U', 'V', 'W', 'X', 'Y', 'Z','Ż', 'Ż');
  4.       foreach($letter as $value) {
  5.       $letter = ord($value);
  6.       $wcar = chr($letter);
  7.       if ($wall[$wcar]) {
  8.           $text2 .= $tp->parseTemplate($WORD_CHAR_LINK, FALSE, $word_shortcodes);
  9.       } else {
  10.           $text2 .= $tp->parseTemplate($WORD_CHAR_NOLINK, FALSE, $word_shortcodes);
  11.       }
  12.       }
  13. ?>
  14. </body></html>

powinno pomóc smile.gif
decha-design
czasami funkcje różne, sprawiają, że polskie znaki się sypią ... więc ord lub chr mogą działać podobnie o.O'
potreb
Nie zadziała, napisałem że mam kodowanie utf-8 ustawione, więc to jest problem funkcji.

Znalazłem funkcję zastępczą:
  1. <?php
  2. function unichr($u) {
  3.            return mb_convert_encoding('&#' . intval($u) . ';', 'utf-8', 'HTML-ENTITIES');
  4.        }
  5. ?>

I zwraca:
AÄBCÄDEÄFGHIJKLÅMNÅOÃPQRSÅTUVWXYZÅÅ

Okey problem rozwiązany, dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.