Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Wyświetlenie wyników w postaci krzyżowej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bubu7
Witam. Czy może mi ktoś pomóc wyświetlić dane z tabeli. Dokładniej chodzi o to żeby wynik wyświetlić w postaci jak w access-ie w kwerendzie krzyżowej. tzn. mam tabelę z trzema kolumnami: numer; miejsce; produkt; w kolumnie produkt mam wyświetlone nazwy. Teraz chcę wynik ostateczny tabeli pogrupować po numerze i w oddzielnych kolumnach pokaz ilość dla danego produktu, dla poszczególnych numerów.
  1. $naglowki = array('numer', 'miejsce', 'prudukt' );
  2. $result = mysql_query("SELECT numer, miejsce, prudukt
  3. FROM _pki_015_krok88
  4. ");
  5.  
  6.  
  7.  
  8. ?>
  9. <body>
  10. <table border="1">
  11. <tr>
  12. <?php
  13.  
  14. foreach ($naglowki as $nag) {
  15. echo "<td align=center><b>$nag</b></td>";
  16. }
  17. echo '</tr>';
  18.  
  19. $ilew = mysql_num_rows($result);
  20. for ($i=0; $i<$ilew; $i++) {
  21. $row = mysql_fetch_row($result);
  22. echo '<tr>';
  23. echo '<td aligndddd=center>'.$row[0].'</td>'; //
  24. echo '<td align=center>'.$row[1].'</td>'; //
  25. echo '<td align=center>'.$row[2].'</td>'; //
  26. }
  27. ?>
  28. </table>
ddiceman
czy dobrze zrozumialem?
  1. SELECT numer, miejsce, produkt, COUNT(*) AS ilosc FROM _pki_015_krok88 GROUP BY numer;
bubu7
Niestety nie do konca. Te zapytanie zwraca mi wynik zliczonych wartośći dla danego numeru. Mi Chodzi o to, że w kolumnie produkt mam np: masło, kawa, chleb i teraz chcę wyświetlić wynik dla danego numeru, ale każdego produktu z osobna(w nowej kolumnie). Czyli struktura tabeli wynikowej powinna wyglądać tak: numer; miejsce; masło; kawa; chleb. Coś w rodzaju transformacji wierszy w kolumny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.