Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]MDB2
Forum PHP.pl > Forum > PHP
230005
Mam problem z pakietem mdb2. Jakiejkolwiek nazwy bazy (oczywiście istniejącej) bym nie podał, dostaję błąd: MDB2 Error: not found. Wybierając bazę bez używania MDB2, czy DB (tu też miałem problem, ale sądzę, że to wina cudownej książki - PHP5. Zaawansowane programowanie - z której próbuję się czegoś nauczyć) wszystko działa normalnie :/ .Przykładowy kod mam taki:

Kod
<?php

require_once('MDB2.php');

$mdb2 =& MDB2::connect('mysqli://root:@localhost/abstrakcja');
   if (PEAR::isError($mdb2)) {
       die($mdb2->getMessage());
   }

$res =& $mdb2->query('SELECT * FROM tabela');

while (($row = $res->fetchRow())) {
       echo $row[0] . "\n";
   }

?>

Kod ściągnięty z manuala MDB2. A i jeszcze gdyby mi ktoś wytłumaczył po co są te referencje, byłbym wdzięczny. Kiedy je usunąłem i tak dostałem powyższy błąd, co jest dowodem, że skrypt działa. W takim razie dlaczego ich użyto? Czy może w php4 trzeba było używać i dlatego zostały? questionmark.gif

Ok, coś tam poszukałem i pełny komunikat błędu jest taki: unable to find package 'MDB2_Driver_mysqli' file 'MDB2\Driver\mysqli.php'.

Czy jeśli do podanego folderu wrzucę ten plik to załatwi sprawę? Czy może potrzebne jest coś jeszcze?

Kolejny edit:

Skopiowałem rzeczony plik z pakietu DB i jak można się było spodziewać nie zadziałało tongue.gif . Class 'MDB2_Driver_mysqli' not found in E:\xampp\php\PEAR\MDB2.php on line 390.

No kaman, ludzie - nie wierzę, że na tylu zarejestrowanych użytkowników nie ma nikogo, kto by używał xamppa i nie miał podobnego problemu :] .

Ok, znalazłem coś takiego: http://forums.codewalkers.com/pear-package...one-871346.html

problem ten sam. Może to komuś pomoże...

Po pięciu edycjach tego posta, w końcu znalazłem rozwiązanie. Zainstalowałem najnowszą wersję xampp :] . Tego wyżej nie próbowałem.
artur_dziocha
chyba dokładnie nie czytasz dokumentacji. Następnym razem wysil sie troche
nie masz drivera Pear mysql
pear install MDB2#mysql

http://pear.php.net/manual/en/package.data....mdb2.intro.php
230005
Że nie miałem tego drivera, to wiem :] . W końcu angielski troszkę znam i komunikat błędu był dla mnie jasny. Po prostu jakoś nie wpadłem na to, że do xamppa też można doinstalowywać pakiety :] . Do tego na forum już jest jeden podobny temat (dwuletni), na który nikt nie odpowiedział, więc pomyślałem, że sprawa jest cięższa niż się na początku wydawało. Gdybym instalował php + mysql + apache osobno, pewnie w końcu bym na to wpadł, albo wcale nie miałbym tego problemu, bo wszystkie pakiety wrzuciłbym na początku. Anyway, dzięki za pomoc winksmiley.jpg .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.