Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Połączenie z bazą
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MichałK
Witam,
Co jest źle w tym kodzie:
  1. <?php
  2. // odbieramy dane z formularza
  3. $tytul = $_POST['tytul'];
  4. $wpis = $_POST['wpis'];
  5. $autor = $_POST['autor'];
  6. $email = $_POST['email'];
  7. if($email) {
  8.  
  9. require ('config.php');
  10. connection () ;
  11.  
  12.    // dodajemy rekord do bazy
  13.    $ins = mysql_query("insert into wpisy (id,tytul, tresc, autor, email) values (NULL,'$tytul', '$wpis', '$autor', '$email')") or die(mysql_error());
  14.    if($ins) echo "lalalala";
  15.    else echo "COśa :( ";
  16.  
  17.    mysql_close();
  18. }
  19.  
  20. ?>

Proszę o ukazanie mi błędu a nie poprawienie bo chce się czegoś nauczyć winksmiley.jpg
Hectic
No, ale co jest nie tak? Jakieś błędy? Co się dzieje?
matixrr
Zastanawia mnie ten if($email) jesli chodzi Ci o to czy on istnieje czy cos w nim jest to stosuj empty lub isset.

Idac dalej przy zapytaniu pomin ID bo przeciez w bazie przyjmie samo to numer wiec nie ma sensu wstawiac to w zapytanie...

I ogolnie podaj wlasnie o co Ci chodzi biggrin.gif
PawelC
Przy pomocy isset(); sprawdź czy adres email został wpisany, jeżeli nie to wyświetl komunikat żeby go wpisać a jak jest to niech doda do bazy.
np.
  1. <?php
  2. if(isset($email)){
  3. //jeżeli nie podano adresu email
  4. echo "Nie podano adresu email"; }
  5. else {
  6. //jeżeli podano adres email to dodaje do bazy
  7. }
  8. ?>

Zrobiłeś instrukcje warunkową dla $email, z ty że nie podałeś jaki warunek ma spełnić.
drzalek
Można się domyślać, że w bazie pole id masz ustawione na autoincrement, wówczas nadawanie temu wartości NULL jest pozbawione sense, a pewnie jeszcze do tego wszystkiego id jest kluczem glownym smile.gif

Ale to są tylko moje (i kolegów) domysły smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.