Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Cron czy zwykły if ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stefik4
Mam pytanie.

Otóż robie skrypt gry i chce zrobić treningi codziennie o godzinie 8 i w związku z tym mam kilka pytanek:

1. Uzyc raczej CRONa (nie znam sie na nim całkowicie)
2. czy zwykłego ifa ? Znalazlem przykład takiego ifa na tym forum:

1. <?php
  2. if($time==12:43)
  3. {
  4. tre&#347;ć skryptu .....
  5. }
  6. else
  7. {
  8. null....
  9. }
  10. ?>
isso
nie no ;p plik chyba się musi odpalać co minutę smile.gif żeby mógł trafić na 12:43 ... sam if nie załatwia sprawy, ponieważ pliki php nie 'wiszą' na serwerze jak procesy w windowsie smile.gif
blooregard
Cytat
2. czy zwykłego ifa ? Znalazlem przykład takiego ifa na tym forum:

Tylko, że skrypt z tym "zwykłym if-em" COŚ lub KTOŚ musi wywołać... Sam się ten skrypt o tej określonej godzinie nie wywoła.
Cron, niestety.

poczytaj: man cron
sowiq
Cytat(stefik4 @ 16.02.2009, 22:28:29 ) *
1. Uzyc raczej CRONa (nie znam sie na nim całkowicie)
Nie musisz się na nim znać. Wystarczy, że znajdziesz, jak go ustawić na godzinę, która Ci odpowiada. Ustawiasz też plik, któy ma się wykonać. I o tej godzinie Twój skrypt zostanie wywołany tak, jakby ktoś wszedł pod jego adres.
Koniec :]
stefik4
A mógł byś podać przykładowy wygląd takiego CRONa ?
I tego crona wystarczy zaincludować w tym pliku co mam treningi tak ? Czy może require_once questionmark.gif
sowiq
CRON to nie plik, tylko usługa serwera. Poszukaj w internecie i poczytaj.
stefik4
A jak go edytować, albo dodąc do niego jakies funkcje?

A i czy na unl taka usługa jest mozliwa questionmark.gif
peter13135
cron to takie ustrojstwo pod linuxa które ci odpala plik o określonej porze, i na darmowych tego nie znajdziesz (ale zobacz na webhost000)
stefik4
Mam cos w stylu upodobania do unl, bo tam jest dobra baza i porządny serv i mozna wszystko zrobic i to tam mam oparta juz całą grę i jak to zrobić, na serwie unl żeby plik z dodawaniem skili miedzy 0.1 a 0.5 zaleznie od talentu i co wazne zebyu to sie odbywalo tylko raz w ciągu dnia o godzinie 8.

Dam rade zrobic takie coś tylko za pomoca ifa questionmark.gif
mike
Cytat(stefik4 @ 16.02.2009, 23:20:01 ) *
Dam rade zrobic takie coś tylko za pomoca ifa questionmark.gif
Nie. Potrzebujesz usługi takiej jak CRON. Są też "wersje" webowe. Na przykład webcron.pl.
stefik4
Dzieki, zarejestruje sie tam i zobaczę jaka to bajka. Odezwe sie niedlugo.

See you leter haha.gif

Edit:
Mam pytanie do tej witryny, którą podałeś!
Co mam wpisac w polu Zadanie crona questionmark.gif
Mam zrobić wplik, w ktorym bede miał to dodawanie skili po prostu i tam wkleić od tego kod URL ?
webdevil
z tego co widzę to na unl.pl jest direct admin - nie masz przez niego dostępu do crona?
stefik4
W inforacjach o koncie jest CRON Jobs: off czyli teoretycznie jest włączony,ale z panelu direct admin nie znalazlem funcki moderowania go ;/ odezwij sie na gadu 3050815
bob1223
Słuchaj po prostu użyj czyjegoś serwera z cronjobe'm np. http://www.cronjobs.org/ przedewszystkim rejstracja, dalej zasada jest taka że musisz mieć np. plik aktualizacja_postaci.php ktory modyfikuje postacje, w zadaniach masz pole URL http:// gdzie wpisujesz adres do tego pliku aktualizujacego postać np. www.gra.pl/aktualizacja_postaci.php crob job powinien miac cos takiego w sobie ze uruchamia sie z jakims haslem np. hasloooo a skrypt powinien byc zabezpieczony np. if(haslo == 'hasloooo') { //aktualizuj postac } lub mozesz to samo bez kombinownia uzyskac poprzez URL http:// www.gra.pl/aktualizacja_postaci.php?haslo=hasloooo

Powodzenia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.