Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: FCKeditor problem IE
Forum PHP.pl > Forum > PHP
xajart
Witam.

Wbudowałem sobie w stronkę FCKeditor, niestety stronkę sobie przebudowalem tak by go w pełni obsługiwała i w związku z tym nie mam czasu na przebudowywanie strony pod inny edytor.

A w IE, dopiero przypadkiem zauważyłem że niewyświetla się. Co dziwniejsze sampel działa mi pod IE. Zaś wg instrukcji wrzuciłem w sekcji head
Kod
<script type="text/javascript" src="fckeditor/fckeditor.js"></script>

Zaś w kodzie PHP mam:

Kod
include_once("fckeditor/fckeditor.php");
    $oFCKeditor = new FCKeditor('content');
    $oFCKeditor->BasePath = 'fckeditor/';
    $oFCKeditor->Value = $tresc;
    $oFCKeditor->Width = '100%';
    $oFCKeditor->Height = '400';
    $oFCKeditor->Create();

Pod FF i Opera śmiga wyśmienicie zaś pod IE nie ładuje się wogule, sprawdzałem to na innych komputerach i przeglądarkach IE i niestety niedziałą, czy może wie ktoś dlaczego to wcale się nie wyświetla a w sampel działa bez problemu.

Próbowąłem przeglądać sampla - w czym może tkwić problem ale nie znalazłem odpowiedzi na to. Może ktoś miał z tym już doczynienia i wie jak ten problem rozwiązać, przeglądałem też forum na stronie autorskiej FCK ale nieznalazłem tam odpowiedzi. Niestety nie znam na tyle dobrze angielski by poprawnie tam opisać ten problem. 

Próbowałem też bezpośrednio w nowo utworzonym pliku wrzucić taką treść (którą znalazłem na stronie producenta tego pakietu, ale też to niedziała).
Kod
  <? php
  include_once ( "FCKeditor / fckeditor.php");
?>
<html>
<head>
    <title> FCKeditor - Sample </ title>
  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
  </ head>
<body>
    <form method="post" action="sampleposteddata.php" target="_blank">
  <? php
  $ oFCKeditor = new FCKeditor ( 'FCKeditor1');
  $ oFCKeditor-> BasePath = 'fckeditor/';
  $ oFCKeditor-> value = "<p> to niektóre <strong> przykładowy tekst </ strong>.  Używasz <a href="http://www.fckeditor.net/"> FCKeditor </ a>. </ P> ";
  $ oFCKeditor-> Create ();
?>
     <br>
      <input type="submit" value="Submit">
    </ form>
  </ body>
  </ html>

Będe wdzięczny za jaką kolwiek pomoc by tylko to uruchomić pod IE.
sowiq
Mi nie działał FCK pod IE w 2 przypadkach:
1. poza <form /> z zamienianym <textarea /> istniał jeszcze jakiś <textarea /> albo inne pole nie umieszczone w tagu <form /> (umieszczanie FCK przez JS)
2. stara wersja FCK. Aktualna to 2.6.4

[edit]
Kod
To nie jest potrzebne jeśli umieszczasz FCK używając PHP. Może to powoduje konflikt pod IE?
xajart
No właśnie mam aktualną wersję czyli 2.6.4.

usunięcie tej linijki z head - nie pomogło

W jaki sposób z użyciem Javascript mam wstawić kod w php by wyświetlić tą stronkę ?
sowiq
W samplach masz podane metody umieszczania FCK w różnych technologiach, m.in. PHP i JavaScript. Ale wszystkie metody robią praktycznie to samo - umieszczają w dokumencie ramkę iframe z edytorem w ten, czy inny sposób.
xajart
Prubowałem wg tej instrukcji wszystkich metod JS i PHP i efekt taki sam pod Opera śmiga pod IE niedziała. Ale nierozumie w jakis sposób sampel pod IE działą sad.gif

Przeglądnełem tego sampla, wyciełem z niego kod i przeniosłem go do katalogu w którym mam swoje pliki (w których próbowałem wrzucić obslugę FCK). po odpaleniu sampel działą z tego miejsca, wiec wstawiłem w swoj kod i w ten sposób doszedłem że nie includuje mi się poprawnie plik fckeditor.php - niestety nie wiem jak sprawdzić co w nim niegra dokońca, bo jak podam złą ścieżkę to wywala komunikat, jak jest ścieżka dobra to nie wyświetla się nic, jak wywale inluda gdzieś na koniec to bład bo system nie wie co to jest FCK. 

Wiec w jaki sposób sprawdzić dlaczego on się nie ładuje poprawnie w moim skrypcie pod IE. I jak zadeklarować go by wyświetlił mi elementy FCK - dziwny problem sad.gif moze jakoś to wykombinuje.

zbudowałem sobie funkcję bo myślałem że wina lezy po stronie tego iż w moim skrypcie występują gdzieś zmienne które nadpisują FCKeditor i przez to ten konflikt. Jednak to nie to, bo jak umieszcze tą funkcję teraz w pliku głównym strony - to pod IE się wyświetla, zaś wewnątrz kodu już nie - wydaje mi się że musi być to związane raczej ze strukturą strony - czyli divami, wiecie może w jakim pliku znajduje się struktóra definicji HTML w FCKeditor ?
Pilsener
Kiedyś miałem podobny problem ze skryptem JS - metodologia powinna być taka:
- wyświetlaj sam skrypt
- jak jest ok, to dodawaj po trochu kodu HTML i obserwuj, co powoduje wysypkę

Wiem, że to nie jest może idealna metoda ale czasami tak trzeba.
xajart
Tez tak sobie dzisiaj rano pomyslalem by po kolei dodawac kod wtedy będę wiedział na czym się wysypuje i co ewentualnie nalezy przebudować by to działało poprawnie. Bo analizować składnie FCK - by dojśc co jest nie tak zajmie więcej czasu niz sprawdzenie własnego skryptu krok po kroku. Przeanalizuje składnie właśnie dodająć pokolei różne elementy strony. Ale to dopiero po południu jak z roboty wrócę smile.gif

Wyczaiłem o co biega tak jak myślalem chodziło o divy a dokładniej to o ich ustawienie w CSS - poprostu miałem dwa takie same divy zadeklarowane przez co pod IE dochodziło do konfliktu, wyświetlenia ich i wyświetlało tylko jeden biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.