Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Chmod nie działa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
iVorIus
Cześć winksmiley.jpg

Nie moge zmienić uprawnien plików, chodzi dokładnie o forum phpBB (nie wiem czy to ma coś wspolnego).
Kod:
  1. <?php
  2. if(file_exists($file[1][$i])){
  3.            chmod($file[1][$i],0755);
  4. (...)
  5. }
  6. ?>

Wyswietla taki błąd:
Cytat
Warning: chmod() [function.chmod]: Operation not permitted in (...)

W konfiguracji serwera safe mode: off.

Wiecie dlaczego nie moge zmienić uprawnien, i czy znacie rozwiązanie problemu :?:

Pozdrawiam winksmiley.jpg
piotrooo89
a czy katalog w którym jest plik ma odpowiednie chmody?
iVorIus
Przykładowy plik znajduje sie w tym samym katalogu co skrypt nadający mu chmoda, ale inne pliki znajdują sie w katalogach z uprawnieniami 755.

Wiec jak ?

Jakieś pomysły, pomoże ktos?
erix
Cytat
i czy znacie rozwiązanie problemu :?:

Czy właściciel pliku i proces serwera, to te same konta? Czasem się zdarza (na źle skonfigurowanych hostingach), że pliki/foldery tworzone przez FTP mają innego właściciela niż operujący na nich interpreter.
iVorIus
Hmm.. szczerze mówiąc nie wiem, nie zagłebiałem sie w te 'klocki', zupelnie nie wiem o co chodzi z włascicielem pliku, mógłbyś mi rozjasnic sprawe?
Hostnig: domeny.pl
erix
Cytat
zupelnie nie wiem o co chodzi z włascicielem pliku, mógłbyś mi rozjasnic sprawe?

http://wiki.kis.p.lodz.pl/lab/index.php/Fr...x_-_Uprawnienia
iVorIus
A skad mam wiedzieć kim jest uzytkownik, właściciel ?
To jest cos zwiazanego z konfiguracja serwera?
erix
Cytat
A skad mam wiedzieć kim jest uzytkownik, właściciel ?

Sprawdzić? stat" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual/fileowner" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Jeśli zwraca (dla katalogu) coś w stylu ftp, to ewidentnie wina ustawień.

Cytat
To jest cos zwiazanego z konfiguracja serwera?

W pewnym stopniu tak.
iVorIus
No okej, wyświetliłem sobie w tablicy informacje o właścicielu pliku i jest to konto na, które jest wykupiony serwer.

I chodzi o to, że ten własciciel (użytkownik) ma mieć prawa do zmiany chmoda pliku, taak?
A gdzie moge zmienić prawa tego użytkownika?
piotrooo89
żywcem z manuala:
Cytat
Informacja: Bieżący użytkownik to użytkownik pod którym działą PHP. Prawdpodobnie nie jest to ten sam użytkownik, którego używasz normalnie przy dostępie do shell'a lub FTP. W większości systemów, prawa mogą być zmienione jedynie przez właściciela pliku.

chmod
iVorIus
Interpreter PHP i użytkownik FTP to ta sama osoba, w FTP chmody zmieniam normalnie, wiec dlaczego nie moge ich zmienić poprzez PHP?
erix
Cytat
Interpreter PHP

Jeśli masz na myśli proces serwera (PHP, jeśli via (Fast)CGI), to najlepiej byłoby spytać administratora serwera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.