Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Baza wojewodztw , miast
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
tobeadv
Witam serdecznie,

Czy mozna sciagnac gotowa baze mysql z podzialem na wojewodztwa i przynajmniej czesc miast podlegajacych pod kazde z nich? Czy trzeba to zlecic odplatnie? Wiem ze istnieje taki spis w stat.gov ale w exelu.

Pozdrawiam,
Michal
in5ane
Cytat
Witam,

Podam Ci ogólny schemat jak to zrobić - przynajmniej jeden ze sposobów.

1) Mając dane w excelu możesz wyeksportować je do pliku csv. Rzecz prosta.
2) Plik csv to zwykły plik tekstowy rozdzielony średnikami. Musisz teraz z poziomu php odczytać dany plik (czyli kłania się Ci znajomość obsługi plików w php).
3) Jeżeli to będziesz potrafił następnie musisz:
a) jak już wcześniej napisałem odczytać zawartość pliku linia po linii
cool.gif dokonać rozdzielenia danego wiersza na kolumny (tutaj przychodzi Ci z pomocą średnik jako znak rozdzielający)
c) przygotować sobie zapytanie SQL czyli zwykły INSERT
cool.gif (mając wcześniej nawiązane połączenia z serwerem MySQL) wysłać zapytanie do bazy danych.

Taki jest ogólny przepis na rozwiązanie Twojego problemu. Dokładniejsze informacje znajdziesz w różnych częściach manuala php, kursach on-line. W razie problemów pisz, w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć.

PS. Można to zrobić prościej - bez skryptu php. Możesz podobnie jak wcześniej wyeksportować plik do CSV, a następnie z klienta mysql przygotować odpowiednie zapytanie z wykorzystaniem LOAD DATA INFILE.

Jest to post jednego z naszych użytkowników - mhs.

Pozdrawiam.
tobeadv
Ok, nie bardzo jestem zorientowany w temacie php-a . Jest ktos zainteresowany zrobieniem tego odplatnie? na gov.stat.pl wiem, ze znajduje sie pelen spis wojewodztw i podleglych im miast w pliku exela. Jest ktos jest zainteresowany poprosze o cene i termin na fora_newsy@wp.pl .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.