Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][CSS][MYSQL]Silniki renderujące w FF i IE. Jak to jest?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lubicz
Witam!

Mam system intranetowy w sieci lokalnej Windows postawiony na oprogramowaniu WebServ:
- Apache 2.2.3,
- PHP 5.1.5,
- MySQL 4.0.26.

Środowisko Windows XP Prof:
Firefox 3.0.6
IE 7.0.5730.13
System ma aktualne poprawki.

Wszystko zbudowałem w oparciu o PHP+HTML+CSS+MySQL, wszystko raczej w prostej formie - tabele, treść i przyciski akcji, zero wodotrysków.

System chodzi poprawnie w przeglądarce FF, plugin HTML Validator zwraca 0 błędów, jest oczywiście kilka ostrzeżeń ale to raczej problemy mało istotne.

Natomiast w IE są problemy, tak wiem IE... zmień przeglądarkę na inną. Niestety w firmie takie rozwiązanie odpada.

Opis problemu w IE: W jednej z pozycji menu systemu wywołuję średnio duże zapytanie SQL na kilku ładnych tabelach. Wynik zwracany jest do pętli która tworzy wiersze tabeli gdzie jest dużo tekstu. I właśnie tutaj jest problem... IE czasem wyświetla wszystko poprawnie, a czasem nie znajduje strony, gdy nacisnę F5 (czasem raz czasem więcej razy) następuje cudowne odnalezienie strony. Nie znam dnia ani godziny kiedy IE nie znajdzie tej strony, istna loteria. Sytuacja zdarza się na localhost jak i z innych komputerów w sieci przy użyciu IE.

Powiem dodatkowo że Opera i Chrome nie mają problemów.

Dlaczego twierdzę że to może być wina silnika IE?
Zainstalowałem dodatek do FF - IE Tabs. Pozwala on uruchamiać w zakładkach FF strony przy użyciu silnika renderującego z IE. No i właśnie w takiej zakładce gdzie renderuje wszystko silnik IE też czasem nie znajduje strony - analogicznie jak w uruchomionym obok IE.

Rozwiązania typu sprawdź firewall i inne zabezpieczenia odpadają. Raczej zastanawiam się jaki kod może szkodzić w taki spósób fantastycznej aplikacji IE. A może to coś z przepłnianiem się stosu?

Macie jakis pomysły?

pozdrawiam paweł.
lubicz
Niestety nie używam SSL, w sieci lokalnej nie musiałem tego implementować.

Ogólnie porada fajna jakby się kiedyś coś w temacie SSL + IE sypało.

Szukam ciągle rozwiązania... ale jakoś marnie to widzę... wszyscy radzą zmienić przeglądarkę.
Najbardziej dziwne jest to, że walidacja nie wywala błędów a IE coś zacina... ale z drugiej strony to IE.

Napisałem też na forum WebServ, może oni coś wiedzą na temat interakcji ich softu i IE.
ucho
Ja bym po prostu odpalił WireSharka i patrzył czy IE odpytuje DNS i serwer HTTP o te same adresy co inne przeglądarki. Jeśli nie, to "pozostaje" poszukać dlaczego IE głupieje.
lubicz
Co do Wiresharka to nic to nie pomaga bo linki nie używają nazw tylko numeru IP komputera na którym stoi serwer, zatem ruch leci praktycznie z karty do karty. DNS'y chyba nie muszą być odpytywane. To wygląda tak jakby IE nie mógł się jakoś dobrać do strony i stwierdzał że nie ma takiej strony wogóle.

Ale co jest dziwne.. to nie jest typowy błąd typu 404 zwracany przez serwer... to tak jakby IE nie miał wcale komunikacji z serwerem- dziwne bo tylko z jednej pozycji z menu tak ma czasami. Pozostałe pozycje w menu działają jak trzeba, ale są tam mniejsze zapytania.
erix
Cytat
Niestety nie używam SSL, w sieci lokalnej nie musiałem tego implementować.

Ale spróbuj to zastosować pomimo to.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.