Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Scrollbar Veretical
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dziadzlasu
Czesc, robie strone, dla mnie i tylko dla mnie - pod przegladarke FF wiec nie patrzne na wyswietlanie w IE. Niestety FF nie pokazuje standardowo tak jak IE scrollbara pionowego wiec dopiero gdy strona pionowo nie miesci sie na ekranie, FF dodaje scrollbara. W chwili gdy rozne podstrony maja rozne wysokosci mozemy zaobserwowac ruchy lewo/prawo calej wysrodkowanej poziomo strony.

W jaki sposob moge wlaczyc lub zarezerwowac miejsce na scrollbara pod FF, przy czym chce zachowac poprawnosc kodu wzgledem walidatorow html i css.
- overflow: -moz-scrollbars-vertical; - odpada bo nie jest w specyfikacji W3C css
- skrypt w JS sprawdzajacy rozdzielczosc, wysokosc - w razie potrzeby odejmujac/dodajac pare pixeli od szerokosci (SB) tez odpada...
-
overflow: scroll; - odpada bo nie chce obu (poziomego i pionowego) scrollbara

Jest jakis bezkonfliktowy sposob na (wyswietlenie
stalego)/(zarezerwowanie miejsca) dla ScrollBara - PIONOWEGO?
erix
Cytat
W chwili gdy rozne podstrony maja rozne wysokosci mozemy zaobserwowac ruchy lewo/prawo calej wysrodkowanej poziomo strony.

Sęk w tym, że większość przeglądarek tak robi, nie tylko Firefox. A z jakiego powodu chcesz "rezerwować" miejsce dla paska przewijania?
dziadzlasu
Cytat(erix @ 4.03.2009, 17:40:05 ) *
Sęk w tym, że większość przeglądarek tak robi, nie tylko Firefox. A z jakiego powodu chcesz "rezerwować" miejsce dla paska przewijania?

Tak jak pisalem gdy strona ma wysokosc wieksza niz "rozdzielczosc monitora" dodawany jest scrollbar pionowy, gdy strona miesci sie w "rozdzielczosci monitora" ow paska brak. Gdy pod strony - strony maja rozne wysokosc (miesci/nie miesci) wystepuja skoki lewo/prawo. Czyli wysrodkowanie poziome ma skoki o 15px.

Przykladowo gdy rozdzielczosc 800x600 w szerokosci wynosi 800px, strona ma szerokosci 400 i jest wysrodkowana poziomo to oba marginesy (lewy i prawy) wynosza 400/2=200px. Teraz gdy strona ma wysokosc 700px (rozdzielczosc 600px) to od sumy marginesow odejmuje sie szerokosc ScrollBara czyli 15px, 400-15=385px.

Czyli ze scrollbarem marginesy wynosza 385/2=192,5px
Bez scrolbara marginesy wynosza 400/2=200px

Wniosek - strona przeskakuje (lewo/prawo) w poziomie o 15px w zaleznosci od tego czy scroll bar jest wyswietlany czy tez nie...
Z powodu - estetycznego biggrin.gif

//Sry poprawilem bo popieprzylo mi sie odrobinke biggrin.gif
erix
Cytat
Z powodu - estetycznego

Odpuść sobie, naprawdę. winksmiley.jpg Nie ma sensu dorabiania czegoś, co tylko będzie Twoim wymysłem, gdyż tak naprawdę - użytkownicy normalnych przeglądarek są do tego przyzwyczajeni. smile.gif

Ostatecznie, możesz dodać na końcu jakiegoś div-a, który rozpycha się odpowiednio na wysokość. Ale zaznaczam - to nie ma sensu, gdyż user pomyśli, że jest jeszcze jakaś zawartość po właściwej strronie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.