Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL][System logowania][Modyfikacje]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
domel86
Witam.

Zrobiłem sobie system logowania do mojej strony. Rozpoznaje uprawienia użytkownika i przekierowuje go do konkretnego panelu.

CODE
if ($num2 == "1") {
$_SESSION['user'] = $_POST['login'];
header('Location: admin/panel_a.php'); //nazwa pliku do ktorego ma przkierowac po zalogowaniu
$_SESSION["zalogowany"]=1;
exit();
}

sesja rejestrowana, w każdej podstronie do której dostęp ma dany użytkownik sprawdzam, czy wartość "zalogowany" jest równa 1. Jeśli tak, może przeglądać - normalne. Mam trzy rodzaje użytkowników... Dla każdego jest przypisywana inna wartość... Problem pojawia się w momencie kiedy przejdę do podstrony, która jest dostępna bez logowania. Wtedy sesja dalej jest aktywna, ale przy próbie powrotu do panelu użytkownika prosi o logowanie. Jeśli kliknę "wstecz" w przeglądarce powraca i normalnie mogę korzystać aż do momentu wylogowania - ale to bez sensu. W jaki sposób sprawdzać na podstronie logowania, czy sesja jest aktywna... i jeśli tak przekierowywać do konkretnej podstrony - w ten sam sposób, jak wyżej ?

Ogólnie rzecz biorąc jest to strona firmy spedycyjnej. Admin ma dostęp do wszystkiego, pracownik i klient sieciowy do mniejszej ilości. Klient sieciowy ma mieć możliwość złożenia nowej przesyłki bez wypełniania pól gdzie potrzebne są dane nadawcy - powinny się pobierać same z bazy dla aktualnie zalogowanego użytkownika.
Przy logowaniu korzystam z czegoś takiego =>
CODE
header('Location: admin/panel_a.php'); //nazwa pliku do ktorego ma przkierowac po zalogowaniu
Czy istnieje możliwość przechowywania cały czas loginu użytkownika aktualnie logującego się, tak abym później po przekierowaniu mnie do panelu tego klienta mógł po prostu selectem z bazym wyciągnąć wszystkie pola potrzebne, a przypisane akurat dla zalogowanego usera ?
ostrylg
Daj na stronie z logowaniem

1. <?php
  2. if($_SESSION["zalogowany"]==1)
  3. {
  4. header('Location: admin/panel_a.php');
  5. }
  6. else
  7. {
  8.  
  9. formularz logowania
  10. }
  11. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.