Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Łączenie cookie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
inserv
Witam!

Potrzebuję scalić systemy oscommerce i phpbb3.
Scalenie ma polegać na tym że jeśli zaloguję się na oscommerce który jest w katalogu shop/ to autmatycznie jestem zalogowany tym samym loginem i hasłem na phpbb3 pod katalogiem forum/

Oczywiście wiem że trzeba połączy moduły rejestracyjne aby zapisaywały dane jakby podwójnie lub stworzyć nowy, uniwersalny.
Jednak jak miałaby mieć się sprawa z logowaniem?

Idea jest taka aby user nie musiał się na każdym z systemów logować osobno.

Pozdrawiam!
slewin
oscommerce - to jest sklep który raczej nie ma forum w sobie , prawda questionmark.gif W innych systemach to pamiętam że robiłem podmianę skryptu forum i po sprawie .

W tym przypadku mógłbyś zrobić jedną bazę danych w której będziesz miał klientów sklepu a zarazem userów forum (bardzo duży support do phpbb) . Bądź napisać skrypt który będzie logował usera na obu serwisach jednocześnie , kiedyś o tym gdzieś czytałem i nawet to chyba skopiowałem z jakiegoś innego forum dla swoich potrzeb .

Jeszcze masz możliwość dodania do kodu w pliku rejestracji sklepu zapytań do sql które utworzą takiego samego usera w bazie danych forum phpbb3 , tylko to ma minus taki że będą musieli się logować zawsze osobno na każdym z serwisów .

hmm , jest trochę opcji . Jak sobię przyponę gdzie wrzuciłem ten skrypt "równoczesnego logowania" na dwóch róznych serwisach to dam Ci znać ( jesli sobie przypomnę gdzie to widziałem i czy to było dokładnie to samo o co Ci chodzi worriedsmiley.gif ) .

pozdro
erix
Jest skrypt łączący phpBB i osCommerce, tylko nie wiem, jak będzię on działał w 3. wersji forum...

Wklep sobie nazwy obu skryptów do Google, znajdziesz. winksmiley.jpg
inserv
Moze tak... Chciałbym to zrobić sam bo wtedy będe wiedział o co chodzi smile.gif

Moja idea polega na splątaniu cookie obu systemów do jednego.
Tylko... Gdzie w phpbb3 są definiowane cookie... Poprzeglądałem podejrzane pliki i nie mogę nic znaleźć sad.gif

Proszę o pomoc w poszukiwaniach i ewentualną poradę czy tylko z cookie muszę kombinować

Pozdrawiam!
erix
Cytat
ewentualną poradę czy tylko z cookie muszę kombinować

Podejrzewam, że będzie trzeba ustawić wspólną ścieżkę ciasteczka oraz nazwę sesji.

Jednak uwspólnienie sesji nie wystarczy - skrypty mogą w inny sposób autoryzować użytkowników, co będzie wiązało się z dalszymi przeróbkami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.