Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: XAMPP, a upload plików
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
Muse
Witam!
W ramach testów z php zainstalowałem sobie XAMPP, działający oczywiście na localhost.
Napisałem skrypt do wgrywania obrazków na serwer, ale przy pierwszym warunku - is_uploaded_file, mam błąd, bo plik nie jest wcale wgrywany. Ścieżka w php.ini jest ustawiona tak jak domyślnie, czyli na E:\Xampp\tmp. Błędów raczej nie ma, bo mam ustawione raportowanie na E_ALL i nic nie wykazało. Może coś trzeba zmienić w konfiguracji? Nie mam pojęcia od czego zacząć, natomiast rozwiązania z google nie pomagają... Proszę o pomoc.
erix
A w tablicy $_FILES jest coś?
Muse
Tak, tablica jest wypełniona danymi o niby-wgranym pliku... Może podam część kodu, żeby nie przedłużać:

Kod
if(isset($_POST['submit']) && $_POST['submit'] == 'Wyślij plik')
{
    try
    {
        $max_filesize = 50000;
        $dir = 'upload/';
        $file_name = $_FILES['plik']['name'];
        $max_dim = array(     0 => 100,
                            1 => 100);
        if(!is_uploaded_file($file_name))
        throw new Exception('Błąd przy wgrywaniu pliku na serwer.');
        else
        {

dalsza część nie jest potrzebna, bo otrzymuję wyjątek "Błąd przy wgrywaniu pliku na serwer.". Jak myślicie, co jest przyczyną?
erix
  1. <?php
  2. $file_name = $_FILES['plik']['name'];
  3. ?>

tmp_name, a nie name.

Jeśli w Twoim kodzie będzie wywalał błędy, to najpierw sprawdź jakiś gotowy skrypt, czy działa, a nie winisz serwer. tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.