Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Patriotyzm w dzisiejszych czasach
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
DeyV
hmm. Tak trochę OT, ale temat mnie zainteresował.

Co oznacza bycie patriotą w dzisiejszych czasach?
Czy używanie poprawnego języka polskiego?
A może płacenie podatków?
Moze coś prostrzego - szanowanie rządu i władzy?
A może wystarczy odsiedzieć swoje w wojsku?
Może też chodzić o ogolenie głowy i bicie obcych. hmm...
A może wystarczy stać na baczność jak Edyta spiewa hymn? brr.

No więc kto jest patriotą?
itsme
hmmm ciekawy temat definicja patrioty.
Każdy z nas będzie miał swoją definicję znaczenia tego słowa. I każde będzie poprawne jeżeli spełni następujące warunki:
- nie będzie połączone z rasizmem,
- z zasady definicja nikogo nie będzie krzywdziła,
.......... jezeli ktos ma jakies pomysly moze wstawiac dalej pkt.

moja definicja:
Patriota - czlowiek ktory nie pozwoli obrażać ojczyzny, krzywdzić rodaków, nie wstydzi się powiedzieć jestem z danego kraju i od czasu do czasu cos dla niej zrobi bezinteresownie.

co do rządu i praw obowiązujących w danym państwie ... niestety zbyt czesto bywa tak ze prawo jest dla rzadzocych nie dla danego panstwa. Jak to wyczytalem u Seth`a na GG w away mamy prawo do szczescia lecz nie mamy szczescia do prawa. - cos w tym jest.
Ja oddzielam gruba kreska panstwo i rzad.

Czy ja czuje sie patriota. Powiem tak siedzialem po za granicami Polski jakis czas temu przez okolo 2 miesiace ... tesknilem za Polska krajem ojczyzna strasznie (nie mylic z tesknota za rodzina) i podziwiam oraz wspolczuje ludziom ktorzy spedzili gdzies tam wiekszosc swojego zycia i tesknili tak jak ja.

nalezy pamietac ze Polska dba o nas zas rzad ......... cieplym moczem . wybaczcie takie okreslenie ale tak sie czuje.

Pozdrawiam
spenalzo
Zupełnie zgadzam sie z definicją Itsme, ale jak od pewnego czasu czasami jest mi baaardzo wstyd że jestem Polakiem -- jedyne co się słyszy o Polsce, to afery, bieda, przestępczość, kretyński rząd, parodia w służbie zdrowia - i jak tu być dumnym? Z czego? Z tego że "kto smaruje ten jedzie" ?

Oczywiście to może troche przesadzone co wyżej, ale nadal jestem jeszcze choć troche dumny - ale nigdy nie oddabłym swojego życia za taką ojczyzne sad.gif
Ale tak jak napisał Istme - kiedyś bylem tylko 10 dni za granicami i już mi brakowało... chociaż nie wiem, czy bardziej Polski jako kraju, czy Polski jako miejsca gdzie została rodzina.

I pomimo powyższych stwierdzeń moge powiedzieć, że jestem patriotą - chcoaż wiem, że nic to nie da staram sie tyle ile moge zrobić coś dla kraju.
dob
Wg mnie patriotyzm to nic innego jak tylko miłosc do ojczyzny, ojczyzna jest jak matka - a kto nie kocha swojej matki, 90% ludzi kocha mimo to ze np. pije, ze sie czasem wydrze czy coś.

jeszcze takie 2 cytaciki przedstawie żeby jakies przemyslenia się głębsze nasuneły smile.gif

Cytat
Jedynym sposobem na to by zatryumfowało zło, jest gdy dobry człowiek nie robi nic.

Cytat
Nie pytaj co kraj może zrobić dla ciebie, tylko co ty możesz zrobić dla kraju

2 cytat moze róznic sie lekko od oryginału bo z pamieci pisałem...

a co do oddana zycia to mysle ze oddałbym - chociazby z szacunku do przodków którzy o coś tu walczyli.
Jabol
A ja nie jestem patriotą. Nie kocham swojego kraju. To, że urodziłem się w tym kraju jest tylko przypadkiem a na dodatek taki układ granic jaki teraz jest (a, że mieszkam 20km od granicy jest to naprawde przypadek, ze po stronie polskiej) wynikiem wojen i nienawiści. Czyli kochając mój kraj tylko za to, że w nim mieszkam byłoby oddaniem hołdu tymże wojnom i nienawiści.
Osobiście ucze się w niemieckiej szkole (w niemczech) i wcale nie czuje się z tego powodu nieszczęśliwy. Na dodatek teraz wiem, że inni to TACY SAMI ludzie jak my. Jedyne czym się różnią to język i trochę mentalność.
A teraz mi powiedzcie, czemu miałbym kochać polskę? Za co? Za historię z którą nie mam nic wspólnego, za teraźniejszość, która wszyscy wiemy jaka jest? Za ludzi, którzy zabijali innych bo wywyższali się nad nich (bohaterowie narodowi)? Są ludzie, którzy walczyli przeciwko nazizmowi i komunizmowi, tak, tych ludzi trzeba szanować. Ale przecież tacy ludzie byli w całej europie (nawet na świecie), więc czemu miałbym kochać tylko polaków?
Uważam patriotyzm, dume narodową, nacjonalizm i takie tam wszystkie za złe ale to moje prywatne zdanie.
Jedyny powód który by mógł spowodowac abym zrobił coś dla kraju jest to, ze ja tutaj żyje i robiąc coś dla tego kraju zrobiłbym coś dla siebie, aczkolwiek nigdy tego nie zrobie. Czemu? Bo jeżeli już mam działać na czyjąś korzyść to wole społeczności lokalne i wole działać w tym rejonie. Dla ludzi których znam i z którymi mam jakiś związek. Oczywiście nie, zebym odmawiał pomocy innym, ale jeżeli komuś pomagać, to temu kto potrzebuje, a nie temu kto kocha biało-czerwoną flagę.
patrycjusz
@jabol - zgadzam się w 100% nic dodać nic ująć smile.gif
Seth
Cytat
A ja nie jestem patriotą. Nie kocham swojego kraju. To, że urodziłem się w tym kraju jest tylko przypadkiem a na dodatek taki układ granic jaki teraz jest (a, że mieszkam 20km od granicy jest to naprawde przypadek, ze po stronie polskiej) wynikiem wojen i nienawiści.

Nie kocha sie za cos, tylko mimo wszystko !

Cytat
Czyli kochając mój kraj tylko za to, że w nim mieszkam byłoby oddaniem hołdu tymże wojnom i nienawiści.

Bzdura. W takim razie wszysysc patryioci z np. Niemiec kochaja swoj kraj za Hitlera ?!

Cytat
Osobiście ucze się w niemieckiej szkole (w niemczech) i wcale nie czuje się z tego powodu nieszczęśliwy. Na dodatek teraz wiem, że inni to TACY SAMI ludzie jak my. Jedyne czym się różnią to język i trochę mentalność.

Owszcem sa takimi samymi ludzmi jak my ale roznice sa wieksze niz tylko "troche". To jest inny narod, ktory w swojej hisotorii mial inne przezycia i inaczej sie uksztaltowal. Ich mentalnosc jest inna niz Polakow (i mowie tu ogolnei o krajach i ich mieszkancach - kazde panstwo ma swoja splecznosc, ktora na tle innych rozni sie - cechuje sie innymi wartosciami).

Cytat
A teraz mi powiedzcie, czemu miałbym kochać polskę? Za co?

Za to, ze daje Ci dach nad glowa, za to, ze sie tu urodziles i przejales cechy tego spoleczenstwa, za to, ze jest to Twoj dom.

Cytat
Za historię z którą nie mam nic wspólnego...

To, ze w niej nie uczestniczyles nei znaczy, ze nie masz z nia nic wspolnego - dzieki histori jestesmy tu gdzie jestesmy, a nie np. jako jeden z landow Niemiec czy innego panstwa.

Cytat
za teraźniejszość, która wszyscy wiemy jaka jest?

Jest ona taka dzieki nam - i ludziom podbonie myslalcym jak Ty. Bo to my decydujemy jak ma wygladac panstwo. Wybieramy swoich przedstawicieli do sejmu/senatu, to my mozemy swoim codziennym zyciem mozemy poprawic stan panstwa - pracowac w Polsce, a nie wyjezdzac za granice, unas otwierac firmy, respektowac prawo, nie byc znieczulonym na cudza krzywde.

Cytat
Za ludzi, którzy zabijali innych bo wywyższali się nad nich (bohaterowie narodowi)?

Wywyzszali ? No przepraszam ale mylisz pojecia. O kims kto dziala zgodnie z dobrem kraju i probuje zrobic cos aby bylo lepiej w kraju mowisz, ze sie wywyzsza ?

Cytat
Są ludzie, którzy walczyli przeciwko nazizmowi i komunizmowi, tak, tych ludzi trzeba szanować. Ale przecież tacy ludzie byli w całej europie (nawet na świecie), więc czemu miałbym kochać tylko polaków?

Bo oni walczyli dla Ciebie !! Po to aby dobrze Ci sie zylo, po to abys mogl wychylic leb z okna bez obawy, ze snajper Ci ja odstrzeli. Zebys byl wolny.

To, ze mieszkasz w tym kraju oznacza, ze nalezysz do pewnej wspolnoty. Jestes czy Ci sie to podoba czy nie zwiazany z Polska i mowienie, ze Cie to nie obchodzi jest ignorancja. To tak jakbys powiedzial, ze nie obchodza Cie problemy ludzi z ktorymi mieszkasz w domu - bo w koncu to nie Ty wybrales sobie z kim chcesz mieszkac (gdzie sie urodzic).

Patryiotyzm to pojecie, ktore dzisiaj wzasadzie nic nie znaczy. Co zreszta potwierdzaja Twoje slowa.

Kazdy moze miec swoje zdanie i szanuje to jednak oburzylo mnie to, ze uwazasz patryiotow za idotow bo kochaja swoje panstwo, chca aby sie rozwijalo i aby przyszle pokolenia mogly powiedziec, ze dzieki moim dziadkom dobrze im sie wiedzie.
scanner
@Seth: i wszystko na temat.
Osobiście uważam się za polaka. Nie wiem, czy jestem patriotą, ale staram się z szacynkiem traktować swój kraj. Jego historię, kulturę, język. Gorzej jest z ludzmi, zwłasza z tymi, których niestety tez sam pomogłem wyniesc do rangi "reprezentantów w świecie" - jedynie nie dotyczy to sportowców. Im, szczególnie naleza się słowa pochwały.

@jabol: nie obraż się, ale takie zdanie jak Twoje czesto słyszę własnie u ludzi mieszkających bardzo blisko zachodniej granicy. "Bo tam, za rzeką jest lepszy kraj, a tu tylko syf, bieda i można pluć we własne gniazdo"....
rzseattle
Musze powiedziec ze rozumie niechec Jabola, jesli o mnie chodzi to tez uznaje TYLKO spoecznosci lokalne. Nie mowie o tym za co kochac albo mimo czego kochac swoj kraj poniewaz pojecie kraj jest pojeciem bardziej geograficznym. Chyba w tym momecie mowimy o panstwie. Jesli chodzi o panstwo to nienawidze go za jego "molochowatosc". Jest tak duze ze w zyciu nie poznam kandydata na prezydenta, wiec jak moge ocenic jakim jest czlowiekiem. Nie wspominajac juz ze jakis palant stwierdzil ze nie mozna pic alkoholu na swiezym powietrzu i juz goni za mna jakis niebieski tepak i za lyk zimnego piwa w upalny dzien wypisuje mi mandacik 50 zl. Jeszcze wtedy moglem sobie pozwolic aby zaplacic ale obecnie by bylo ciezko. Denerwuje mnie to ze wzedzie sie licza pieniadze i plecy. Denerwuje mnie to ze polityka idzie w parze z pieniedzmi. Denerwoje mnie to ze moja matka oddaje masakryczne pieniadze na sluzbe zdrowia a kiedy potrzebowalem pomocy lekarza wyprosil mnie z gabinetu i kazal sie zarejestrowac na za miesiac bo "Mam wyczerpane limity". Kraj/kraine moze i lubie, zwlaszcza gory, ale panstwa nieznosze poniewaz jest to jeden wielki system a ja jestem jego przymusowym czlonkiem.
spenalzo
Co prawda to prawda... rząd jest durny i nie ma co ukrywać. Niestety w tym kraju licza sie jedynie znajomości (kiedyś myślałem, że "m.in. znajomości"), ciężką pracą można sie dorobić wrzodów a nie pieniędzy. Przykład z podwórka - Kulczyk & prezydent Poznania. Coś skomentować? Niedłgo żeby się wysrać trzeba będzie wypełnić 5 wniosków w 2 egzemplarzach z 4 załącznikami.... Największymi złodziejami są za to poslowie (nie wszyscy!!) - dostają 9000 zł, a nawet im sie nie chce ruszyć na obrady... W ogóle sejm to pomyłka.
O prawie już kiedyś pisałem, nbie bede sie powtrzał. Jedno tylko - pewien siedzi w więzieniu za to, że zabił złodzieja - a oni są na wolności. To jest dla mnie przykład skuteczności polskiego wymiaru sprawiedliwości - bo jeżeli proces sie kiedyś zakończy (o ile poszkodowani dożyją zakończenia) to wyniki są też żałosne.
Co do Policji - jest to zawód, do którego mam najwyższy szacunek. A, że muszą robić to co robią to należy za to podziękować darmozjadom z sejmu. Na szczęscie jest paru którzy staraja sie robić dobrze to co robią, ale jak mają jakąś ustawe wprowadzić, kiedy rządzi banda złodziei? Jeszcze jeden przykład korupcji - biopaliwa. Po prostu strach kupować samochó, bo na tym gównie zaraz sie zepsuje. Oczywiście 99% ludzi na tym straci, ale zyska ten jeden procent, który ma znajomości. I my kurwa żyjemy w sprawiedliwym kraju?

:x angrysmiley.gif ](*,) #-o

Sorry, za OT... bo to prawde mówiąc nie na temat.
Jabol
[quote]Nie kocha sie za cos, tylko mimo wszystko ![/quote]Ale czemu kochać kraj? To nie ma sensu. Wole kochać ludzi, których, gdybym rozróżniał po narodowości, byłbym faszystą.[quote]Bzdura. W takim razie wszysysc patryioci z np. Niemiec kochaja swoj kraj za Hitlera ?![/quote]Mówie tutaj o rozróżnianiu ludzi i ogólnie kierowanie się w ocenie granicami państwa. Granice Niemiec są spadkiem po Hitlerze. Gdyby nie on i ludzie jego pokroju (niekoniecznie Niemców, granice są również spadkie np. po Napoleonie czy Stalinie) nie byłoby ich.[quote]Owszcem sa takimi samymi ludzmi jak my ale roznice sa wieksze niz tylko "troche". To jest inny narod, ktory w swojej hisotorii mial inne przezycia i inaczej sie uksztaltowal. Ich mentalnosc jest inna niz Polakow (i mowie tu ogolnei o krajach i ich mieszkancach - kazde panstwo ma swoja splecznosc, ktora na tle innych rozni sie - cechuje sie innymi wartosciami).[/quote]Oni nie są wcale aż tak inni. To prawda, kierują się innymi wartościami niż Polacy, ale czy to powód aby ich stawiać poniżej Polakami?[quote]Za to, ze daje Ci dach nad glowa, za to, ze sie tu urodziles i przejales cechy tego spoleczenstwa, za to, ze jest to Twoj dom.[/quote]To nie Polska daje mi dach nad głową. To rodzice mi go dają. Ich kocham i jestem im wdzięczny. Państwo nie ma tutaj nic do rzeczy.
Jak już mówiłem, to, że się tutaj urodziłem jest zupęłnym przypadkiem.
A co do cech społeczeństwa. Nie, nie przejałem cech polskiego społeczeństwa (trzymanie z wielkimi, rewolucyjność, wielki zapał i podnieceniem "wielkim ruszeniem")
A moim domem jest miejsce gdzie żyje. Mój "kraj" to ludzie, którzy dla mnie coś znaczą, dla których ja coś znacze (co nie oznacza, że wywyższam ich nad innych -> aczkolwiek na pewno mają dla mnie większe znaczenie).
[quote]To, ze w niej nie uczestniczyles nei znaczy, ze nie masz z nia nic wspolnego - dzieki histori jestesmy tu gdzie jestesmy, a nie np. jako jeden z landow Niemiec czy innego panstwa.[/quote]No tutaj masz rację. Co nie znaczy, że muszę kochać historię. Moge się znią nie zgadzać, uważać ją za zła. Ale nigdy nie będe się jej wstydził ani był z niej dumny, ponieważ nie brałem w niej udziału i nie jest moim dziełem[quote]
Jest ona taka dzieki nam - i ludziom podbonie myslalcym jak Ty. Bo to my decydujemy jak ma wygladac panstwo. Wybieramy swoich przedstawicieli do sejmu/senatu, to my mozemy swoim codziennym zyciem mozemy poprawic stan panstwa - pracowac w Polsce, a nie wyjezdzac za granice, unas otwierac firmy, respektowac prawo, nie byc znieczulonym na cudza krzywde.[/quote]1. czemu nie być szczęsliwym w państwie gdzie pracownik jest traktowany jak g***, ludzi jedynym problemem jest praca i pieniądze a władza prezentuje dokładnie odwrotne poglądy niż te którymi się przedstawia. I uważasz, że korupcja, niesprawiedliwość, bezrobocie, powszechna ciemnota to wszystko wina nie patriotów? Ludzi, których wymiernikiem ważności nie jest państwo a inne struktury (społeczności lokalne) albo po prostu zdrowy rozsądek? Ja respektuje prawo (czasami idiotyczne). Kto powiedział, że zamierzam wyjechać za granice? Poza tym co w tym złego? Jeżeli gdzie indziej są lepsze warunki?[quote]Wywyzszali ? No przepraszam ale mylisz pojecia. O kims kto dziala zgodnie z dobrem kraju i probuje zrobic cos aby bylo lepiej w kraju mowisz, ze sie wywyzsza ?[/quote]Tak, wywyższa się. Działa na rzecz swojego kraju szkodząc innym.[quote]Bo oni walczyli dla Ciebie !! Po to aby dobrze Ci sie zylo, po to abys mogl wychylic leb z okna bez obawy, ze snajper Ci ja odstrzeli. Zebys byl wolny.[/quote]Tak, oni walczyli i jestem im za to wdzięczny. Aczkolwiek gdyby byli niemcami też byłbym wdzięczny. Ale to przecież nie powód, żeby kochać mój kraj. Bo jeżeli oni robili z nadzieję, że za ich poświęcenie będe ten kraj kochał to uważam, że zrobili mi świństwo.
[quote]To, ze mieszkasz w tym kraju oznacza, ze nalezysz do pewnej wspolnoty. Jestes czy Ci sie to podoba czy nie zwiazany z Polska i mowienie, ze Cie to nie obchodzi jest ignorancja. To tak jakbys powiedzial, ze nie obchodza Cie problemy ludzi z ktorymi mieszkasz w domu - bo w koncu to nie Ty wybrales sobie z kim chcesz mieszkac (gdzie sie urodzic).
[/quote]Nie mówie, że mnie nie obchodzą. Nie obchodzi mne państwo. Nie obchodzi mnie bioło czerowna flaga jako symbol. Ale kto powidział, że ja ignoruje ludzi? Natomiast, jeżeli Ciebie nie obchodziłoby jakby się Twojemu sąsiadowi źle powodziło to już Twoja sprawa. Mnie obchodzi to tak samo. Bo każdy jest równy. Natomiast jakieś sztuczne społeczności i socjalizm utrzymywane na podstawie wydarzeń historycznych oraz tego, że wszyscy mówimy tym samym językim jest głupie. Czemu mam wywyższać jakieś biznesmena z wawy nad jakiegoś z berlina albo firmę z polski nad firmę zagraniczną. Wole wybrać to co jest lepsze. Aczkolwiek uważam, ze dobrze jest, jeżeli gospodarka jest wyrównana, ponieważ zróżnicowana gospodarka oznacza zróżnicowany poziom życia ludzi, oznacza traktowane ludności jednego kraju gorzej od drugiego.[quote]Patryiotyzm to pojecie, ktore dzisiaj wzasadzie nic nie znaczy. Co zreszta potwierdzaja Twoje slowa.[/quote]Dla mnie nic nie znaczy. Patriotyzm prowadzi do nacjonalizmy -> faszyzmu, -> nienawiści -> wojny -> śmierci -> podziałów -> granic[quote]
Kazdy moze miec swoje zdanie i szanuje to jednak oburzylo mnie to, ze uwazasz patryiotow za idotow bo kochaja swoje panstwo, chca aby sie rozwijalo i aby przyszle pokolenia mogly powiedziec, ze dzieki moim dziadkom dobrze im sie wiedzie.[/quote]Tak, będą wdzięczne swoim dziadkom, ale nie krajowi. Nie robisz tego dla kraju, robisz to dla wnuków.

ps. Tak dla wyjaśnienia powiem, że zgadzam się z wieloma ideami anarchistycznymi (mówie o ideologiach ludzi takich jak Godwin, Tołstoj, Abramowski (polak, co dla mnie nic nie znaczy. Nie bede wywyższał jego ideologi nad inne) czy Kropotkin). Chodzi mi tutaj bardziej o ich zdanie na temat samego państwa, jego genezy, patriotyzmu oraz ogólnie świadomości ludzkiej.

btw. NIGDZIE NIE NAPISAŁEM, ŻE UWAŻAM POLSKE ZA GORSZĄ I ŻE CHCE SIĘ STĄD WYNIEŚĆ I ŻE MAM POLAKÓW GDZIES. JEDYNIE TYLE, ŻE POLSKA JEST DLA MNIE RÓWNIE WARTOŚCIOWA CO INNI. Będe żył tam, gdzie mi dobrze. Ale nigdy moim wyborem nie będzie kierowała narodowość. A tak wogóle tem za granicą wcale nie jest tak dużo lepiej (wiem, bo codziennie tam jestem). A jeżeli uważacie to, że korzystam z szansy uczenia się w lepszym systemie oświatowym za złe i nieludzkie to przepraszam.
spenalzo
Jabol - nie zrozum mnie źle.
Nikt Ci nie każe być obywatelem polskim, możesz dobrowolnie sie zrzec obywatelstwa. To tak na marginesie, bo nie wszyscy o tym wiedzą.
Jabol
Cytat
Jabol - nie zrozum mnie źle.
Nikt Ci nie każe być obywatelem polskim, możesz dobrowolnie sie zrzec obywatelstwa. To tak na marginesie, bo nie wszyscy o tym wiedzą.
To nie jest takie łatwe. Przecież korzystam z przywilejów socjalnych (lekarz -> chociaż od tego roku z tym jest już niepewnie, szkoła -> tak, oprócz bycia uczniem w szkole niemieckiej jestem również i tutaj i zakuwam polski, historie i wos (po polsku), ochrona policyjna (policjanci jednak mimo wszystko nas chronią)), itp (za które się płaci apropo dużo więcej niż są warte). A to, że jestem obywatelem tego państwa nie wymusza na mnie bycia patriotą i prostowania się na widok biało czerwonej flagi. To są dwie odrębne rzeczy.
A tak wogóle to dzięki za informacje :wink: .

btw. Nie jedźcie mnie więcej, bo głupio się czuje, broniąc się coraz bardziej mniej teoretycznie (problemy stają się coraz mniej przekonaniowe a bardziej zachaczają o realia prawdziwego życią, o czym ja, mając 15 lat, jeszcze niezbyt dużo wiem).
btw2. Tak, napisałem to specjalnie na zapas, żeby odebrać wam argument, który, jestem pewien, w końcu by padł.
spenalzo
Co z tego, że masz 15 lat? Ja mam 21 (nieskończone) i naprawde liczy się to co masz do powiedzenia, a nie ile masz lat. Opisałeś tutaj swoje przemyślenia, masz do tego prawo, tak jak każdy. Bo co to jest za granica wieku, kiedy można powiedzieć, że coś sie wie o życiu? 10? 20? 60? 100 lat ?
Wg mnie to nie jest granica wieku, a granica tego, co ma człowiek do powiedzenia - jeżeli ktoś po wie, że Polska suxxx winksmiley.jpg ja zapytam sie czemu, a w odpowiedzi usłysze "no bo tak" - to taki ktoś nie ma nic do powiedzenia.

Wracajac do mojego posta - największym przykładem złodziejstwa, łapówkarstwa jest autostrada A2 - odcinek z Wrześni do Konina został wybudowany w latach 70-tych za PAŃSTWOWE pieniądze, a teraz wielki panic z Kulczyk pobiera ZŁODZIEJSKIE (niech ktoś mi powie, że 37 zł [tiry] za przejazd 40 km to jest tanio, a dostanie w dzióB) opłaty..... i to jest normalnie k*** skandal - wiem coś o tym, bo 90% ruchu z dawnej A2 przeniosło sie na drogę K92 przy której mam nieprzyjemność mieszkać. To jest po prostu SKANDAL :x :x A podobno wszyscy są równi... tylko, że równiejsi mają większe przywileje :x Widziałem kiedyś krótkie fragmenty film z otwarcia autostrady przez Gierka - a teraz sie pewnie w grobie przewraca...
rzseattle
I tu dochodzimy do sedna.

Wzniosle hasla , narodowe symbole , poczucie jednosci narodowej to byly tylko wzniosle hasla ktorymi ludzie majacy wladze ewentualnie bogadztwa zyskywali poparcie mas. Mozna porownac to do dzisiejszego pojecia propagandy. Jesli nie mozna odwolac sie do zdrowego rozsadku mozna zawszeodwolac sie do patryiotyzmu. Mowia zrob cos dla kraju a bedzie lepiej, nie dodajac ze jesli podwinie ci sie noga, lub jesli ktos biedzie cie wykorzystywal to nie oczekuj od nas pomocy. A na codzien mamy to co mamy, jestesmy dla panstwa niczym nawet jesli reprezentujemy soba idealnego patriote.

To sa przyczyny blache ale co do wznioslych idealow to jabol powiedzial wszystko co bylo do powiedzenia. No moze jeszcze tylko tyle ze czasami patriotyzm jest mylony z poczuciem beznadziejnosci i religijnym fanatyzmem (patrz rozbiory polski, obecnie palestyna itd )
Seth
[quote][quote]Za to, ze daje Ci dach nad glowa, za to, ze sie tu urodziles i przejales cechy tego spoleczenstwa, za to, ze jest to Twoj dom.[/quote]To nie Polska daje mi dach nad głową. To rodzice mi go dają. Ich kocham i jestem im wdzięczny. Państwo nie ma tutaj nic do rzeczy.[/quote]
Ma. W teorii panstwa istnieje takze rodzina jako element skladowy spoleczenstwa. A co za tym idzie panstwo opiekuje sie nia i dzieki niemu moze funkcjonoac w spoleczenstwie - panstwie.

[quote][quote]To, ze w niej nie uczestniczyles nei znaczy, ze nie masz z nia nic wspolnego - dzieki histori jestesmy tu gdzie jestesmy, a nie np. jako jeden z landow Niemiec czy innego panstwa.[/quote]No tutaj masz rację. Co nie znaczy, że muszę kochać historię.[/quote]
Nikt nie mowi o kochaniu histori. Byly momenty dobre i zle jak w kazdej historii panstwa.

[quote]I uważasz, że korupcja, niesprawiedliwość, bezrobocie, powszechna ciemnota to wszystko wina nie patriotów?
Ludzi, których wymiernikiem ważności nie jest państwo a inne struktury (społeczności lokalne)...[/quote]
Po czesci tak. Jezeli dbasz tylko o swoje siedzenie i to aby dobrze bylo Twojej spolecznosci to nie myslisz wtedy o panstwie - czyli np to co sie dzieje teraz w rzadzie.

[quote]Poza tym co w tym złego? Jeżeli gdzie indziej są lepsze warunki?[/quote]
Pewnie, ze lepsze bo tam narod pracuje na panstwo, a nie ucieka z niego.
Prawda jest taka, ze uciekajac z niego nie bedzie lepeiej - ktos te panstwo musi podniesc z dolka - i tym kim jestesmy my - mlodzi.

[quote][quote]Wywyzszali ? No przepraszam ale mylisz pojecia. O kims kto dziala zgodnie z dobrem kraju i probuje zrobic cos aby bylo lepiej w kraju mowisz, ze sie wywyzsza ?[/quote]Tak, wywyższa się. Działa na rzecz swojego kraju szkodząc innym.[/quote]
Jakim innym. Zaborca ? Faszystom ? Tym ktorzy chcieli nas wyslac na Sybir ?

[quote][quote]Bo oni walczyli dla Ciebie !! Po to aby dobrze Ci sie zylo, po to abys mogl wychylic leb z okna bez obawy, ze snajper Ci ja odstrzeli. Zebys byl wolny.[/quote]Tak, oni walczyli i jestem im za to wdzięczny. ... Ale to przecież nie powód, żeby kochać mój kraj.[/quote]
To jest powod aby nie pluc na "bohaterow".

[quote]Ciebie nie obchodziłoby jakby się Twojemu sąsiadowi źle powodziło to już Twoja sprawa.[/quote]
Znajdz mi cytat gdzie tak napsialem.

[quote]Natomiast jakieś sztuczne społeczności i socjalizm utrzymywane na podstawie wydarzeń historycznych oraz tego, że wszyscy mówimy tym samym językim jest głupie.[/quote]
Cos Ci sie chyba pomylilo. Wlasnie na tym polega panstwo. Poza tym jaki socjalizm ?

[quote]Czemu mam wywyższać jakieś biznesmena z wawy nad jakiegoś z berlina albo firmę z polski nad firmę zagraniczną. Wole wybrać to co jest lepsze.[/quote]
Jasne. Ja tez wole wybrac produkt lepszy.

[quote][quote]Patryiotyzm to pojecie, ktore dzisiaj wzasadzie nic nie znaczy. Co zreszta potwierdzaja Twoje slowa.[/quote]Dla mnie nic nie znaczy. Patriotyzm prowadzi do nacjonalizmy -> faszyzmu, -> nienawiści -> wojny -> śmierci -> podziałów -> granic[/quote]
Sorry ale bredzisz. Podaj mi panstwo w europie gdzie panuje dzisaij faszyzm czy tez nacjonalizm ?

[quote]Tak dla wyjaśnienia powiem, że zgadzam się z wieloma ideami anarchistycznymi (mówie o ideologiach ludzi takich jak Godwin, Tołstoj, Abramowski (polak, co dla mnie nic nie znaczy. Nie bede wywyższał jego ideologi nad inne) czy Kropotkin). Chodzi mi tutaj bardziej o ich zdanie na temat samego państwa, jego genezy, patriotyzmu oraz ogólnie świadomości ludzkiej.[/quote]
Anarchia -> brak zasad -> kazdy decyduje sam co jest dobre i co jest zle (nie musze chyba mowic, ze decyduje tez o tym czy zabijajac sasiada bo wszedl na jego trawnik jest sluszne czy nie ) -> chaos -> "wojna"

[quote]A to, że jestem obywatelem tego państwa nie wymusza na mnie bycia patriotą i prostowania się na widok biało czerwonej flagi. To są dwie odrębne rzeczy. [/quote]
Wrecz przeciwnie.

I jeszcze jedno: po Twoich wypowiedziach wnioskuje, ze jestes po jakiejs lektorze ksiazki na temat anarchi czy czegos podobnego i chcialem zaznaczyc, ze tego typu pozycje sa... jak to ujac... praniem muzgu.
Jezeli sie myle to to bedzie takim ostrzezeniem dla wszystkich winksmiley.jpg
patrycjusz
hmmm...
może tak..

co do rządzących (nie tych capów z brodami i łysymi pałami tylko tych z portfelami i złotymi katanami) nie będe się wypowiadał bo nie lubie mówić o gów..nie,

co do społeczności lokalnej - tak własnie tutaj wydaje mi się że możemy pokazać najbardziej to jak bardzo kochamy ten kraj, bo przechodząc obok rzebżącej babci z twojego podwórka, lub pomagając sąsiadowi jak brakuje mu do końca miesiąca możesz własnie to udowodnić :wink:

co do ogółu polaków, nie będe sie wypowiadał bo ich nieznam, wiem tylko jedno na ich temat (co sam zreszŧa wypracowałem i tyczy się to ogólnie społeczności wszelakich), jak jest jakieś poczucie "zagrożenia" (nie ważne czy wojny czy zabrania zasiłków przedemerytalnych) to wszyscy stają murem jeden obok drugiego, bo w grupie zawsze raźniej, ale jak przychodzi co do czego i trzeba coś oddać aby coś było lepiej, albo komuś pomóc to już nie raz widziałem jak te grupy się jednoczące coś rozpier... bo to manifestacja pokojowa (cała banda zasran... anarchistów nie potrafi nic poza rozpieprzaniem czegokolwiek), bo to protest przeciwko likwidowaniu kopalni (rozpirzdżenie placu 3 krzyży w wawie).
I nie chodzi mi tutaj o kase za te zniszczenia, ale o to że ktoś kur.. mać włożył swoją cieżką prace w to co ci ludzie niszczą i tutaj z takim patryjotyzmem w życiu się nie zgodzę i z ich hasłami że polske ktoś okrada czy niszczy angrysmiley.gif ,

wydaje mi sie że najważniejszym miejscem do pokazania naszego patriotyzmu są sytuacje kiedy przebywamy poza granicami polski i pomagamy naszym i ukazujemy naszych w dobrym świetle (oczywiście jak na to zasługują) i sytuacja kiedy pomagamy sąsiadowi pomóc przetrwać do 1 czy tam 5, i jeszcze jedna sytuacja kiedy nasi chłopcy wyjeżdżają na wojne i mają i z dumą pokazuje naszyfke biało czerwoną (składam szacunek), wtedy jestem pewien że to dla mnie jest patriotyzm co do reszty sytuacji to ich albo nieznam, albo się 10 razy zastanowie zanim powiem że jest to patriotyczne lub nie.

Pozdrawiam patS.
Jabol
[quote][quote][quote]Za to, ze daje Ci dach nad glowa, za to, ze sie tu urodziles i przejales cechy tego spoleczenstwa, za to, ze jest to Twoj dom.[/quote]To nie Polska daje mi dach nad głową. To rodzice mi go dają. Ich kocham i jestem im wdzięczny. Państwo nie ma tutaj nic do rzeczy.[/quote]
Ma. W teorii panstwa istnieje takze rodzina jako element skladowy spoleczenstwa. A co za tym idzie panstwo opiekuje sie nia i dzieki niemu moze funkcjonoac w spoleczenstwie - panstwie.[/quote]Nie podoba mi się to. Państwo kontroluje rodzine. Rodzina powinna być niezależna. Rodzina powinna móc istnień bez państwa, jako związek międzyludzki a nie państwowy. A "państow umożliwia rodzinie istnienie": co to jest, łaska? My wam pozwalamy?
[quote]
[quote][quote]To, ze w niej nie uczestniczyles nei znaczy, ze nie masz z nia nic wspolnego - dzieki histori jestesmy tu gdzie jestesmy, a nie np. jako jeden z landow Niemiec czy innego panstwa.[/quote]No tutaj masz rację. Co nie znaczy, że muszę kochać historię.[/quote]
Nikt nie mowi o kochaniu histori. Byly momenty dobre i zle jak w kazdej historii panstwa.[/quote]I czemu mam na podstawie czegoś czego nie jestem częscią utorsamiać się z innymi i jeszcze ich wywyższać.
[quote]
[quote]I uważasz, że korupcja, niesprawiedliwość, bezrobocie, powszechna ciemnota to wszystko wina nie patriotów?
Ludzi, których wymiernikiem ważności nie jest państwo a inne struktury (społeczności lokalne)...[/quote]
Po czesci tak. Jezeli dbasz tylko o swoje siedzenie i to aby dobrze bylo Twojej spolecznosci to nie myslisz wtedy o panstwie - czyli np to co sie dzieje teraz w rzadzie.[/quote]Nie rozumiesz. Jeżeli każda społeczność będzie dbała o siebie, bez pomocy państwa, to będzie jej dobrze. Państow potrzebuje pieniędzy na administracje, samochody, biura, dziwki itp. Dlatego lepiej organizować małe społeczności i wymijać przy organizacji elemnt państwa.
[quote]
[quote]Poza tym co w tym złego? Jeżeli gdzie indziej są lepsze warunki?[/quote]
Pewnie, ze lepsze bo tam narod pracuje na panstwo, a nie ucieka z niego.
Prawda jest taka, ze uciekajac z niego nie bedzie lepeiej - ktos te panstwo musi podniesc z dolka - i tym kim jestesmy my - mlodzi.
[/quote]Ja bardzo bym chciał aby tutaj stało się lepiej. I jeżeli będe mógł to będe do tego dążył, ale nie dla państwa, ale dla ludzi, i nie dlatego, że są polakami, ale dlatego, że jest im źle, dlatego, że moi dziadkowie pobierają emerytury a moi rodzice będą i ktoś ich musi utrzymać.
[quote]
[quote][quote]Wywyzszali ? No przepraszam ale mylisz pojecia. O kims kto dziala zgodnie z dobrem kraju i probuje zrobic cos aby bylo lepiej w kraju mowisz, ze sie wywyzsza ?[/quote]Tak, wywyższa się. Działa na rzecz swojego kraju szkodząc innym.[/quote]
Jakim innym. Zaborca ? Faszystom ? Tym ktorzy chcieli nas wyslac na Sybir ?[quote]Oni odbierali nam naszą wolność. Poniżali nas ze względu na narodowaść (czyli rzecz, której już samej w sobie nie uznaje jako element oceniania), czyli byli jeszcze gorsi. Nasi natomiast bardzo często[/quote]
To jest powod aby nie pluc na "bohaterow".
[/quote]Każda wojna i każde morderstowa, nawet za innych jest złe. Nie chodziło mi może o żąłnierzy, którzy się bronili nas przed najeźdźcami, ale na pewne wszystkich wielkich wojowników którzy występowali kiedyś w formie agresorów.[quote]
[quote]Ciebie nie obchodziłoby jakby się Twojemu sąsiadowi źle powodziło to już Twoja sprawa.[/quote]
Znajdz mi cytat gdzie tak napsialem.[/quote]Będąc patrzysz głównie na Polskę, ja natomiast tak samo wartościuje wszystkich. Przekolorowałem troche dla pokazania o co mi chodzi.[quote][quote]Natomiast jakieś sztuczne społeczności i socjalizm utrzymywane na podstawie wydarzeń historycznych oraz tego, że wszyscy mówimy tym samym językim jest głupie.[/quote]
Cos Ci sie chyba pomylilo. Wlasnie na tym polega panstwo. Poza tym jaki socjalizm ?[/quote]Sory, może użyłem złego słowa. Bardziej chodzi mi o wspólnote (to prawie to samo). A skoro państowa na tym polega to tylko jeszcze bardziej potwierdzasz mnie w przekonaniu, że mi się to nie podoba.

[quote][quote][quote]Patryiotyzm to pojecie, ktore dzisiaj wzasadzie nic nie znaczy. Co zreszta potwierdzaja Twoje slowa.[/quote]Dla mnie nic nie znaczy. Patriotyzm prowadzi do nacjonalizmy -> faszyzmu, -> nienawiści -> wojny -> śmierci -> podziałów -> granic[/quote]
Sorry ale bredzisz.[/quote]Ja to tak widze.[quote]Podaj mi panstwo w europie gdzie panuje dzisaij faszyzm czy tez nacjonalizm ?[/quote]PiS, LPR, Lepper, LePen (czy jak mu tam). Co prawda to nie państwa ale formacje polityczne mające coraz większe poparcie.
[quote]Anarchia -> brak zasad -> kazdy decyduje sam co jest dobre i co jest zle (nie musze chyba mowic, ze decyduje tez o tym czy zabijajac sasiada bo wszedl na jego trawnik jest sluszne czy nie ) -> chaos -> "wojna"[/quote]Tylko jeżeli ludzie postrzegają to tak jak Ty. Ja natomiast wiem, że jest to system utopijny (co wynika inna sprawa tylko z głupoty, mentalności, wychowania i nastawienia ludzi), ale nie oznacza niełądu. Po prostu nie może istnieć w dzisiejszych realiach. To jest tak jak z socializmem (który też uważam był piękną ideą). Wyszło zupęłnie co innego niż miało wyjść (i zapewne w anarchi też by wyszło tak jak mówisz, ale samo założenie jest inne i da się je zrealizować, ale nie przy takim "chorym" społeczeństwie).
[quote][quote]A to, że jestem obywatelem tego państwa nie wymusza na mnie bycia patriotą i prostowania się na widok biało czerwonej flagi. To są dwie odrębne rzeczy. [/quote]
Wrecz przeciwnie.[/quote]Nie uważasz, że jeżeli będe wypęłniał obowiązki obywatelskie to wsytarczy?
[quote]I jeszcze jedno: po Twoich wypowiedziach wnioskuje, ze jestes po jakiejs lektorze ksiazki na temat anarchi czy czegos podobnego i chcialem zaznaczyc, ze tego typu pozycje sa... jak to ujac... praniem muzgu.[/quote]Nie czytałem żadnej ksiązki o anarchi, nie jestem anarchistą i uważam, że np. strony FA to pranie muzgu. Ale uważam niektóre wartości anarchistyczne za dobre.
spenalzo
Dobra, proponuje reszte rozmowy dokończyć na PW (prosze za ten komentarz mi nie dawać bana biggrin.gif) ...

Poprawcie też tą rażacą literówke w tytule - pisze się patriotyzm.

-----------------------------
poprawione by jabol
Jabol
Cytat
co do ogółu polaków, nie będe sie wypowiadał bo ich nieznam, wiem tylko jedno na ich temat (co sam zreszŧa wypracowałem i tyczy się to ogólnie społeczności wszelakich), jak jest jakieś poczucie "zagrożenia"  (nie ważne czy wojny czy zabrania zasiłków przedemerytalnych) to wszyscy stają murem jeden obok drugiego, bo w grupie zawsze raźniej, ale jak przychodzi co do czego i trzeba coś oddać aby coś było lepiej, albo komuś pomóc to już nie raz widziałem jak te grupy się jednoczące coś rozpier... bo to manifestacja pokojowa (cała banda zasran... anarchistów nie potrafi nic poza rozpieprzaniem czegokolwiek), bo to protest przeciwko likwidowaniu kopalni (rozpirzdżenie placu 3 krzyży w wawie).
Taka jest niestety prawda, wielu anarchistów za najważniejsze uznaje ponawalać się ze skinami, uchlać i pokrzyczeć na ulicy.
Cytat
I nie chodzi mi tutaj o kase za te zniszczenia, ale o to że ktoś kur.. mać włożył swoją cieżką prace w to co ci ludzie niszczą i tutaj z takim patryjotyzmem w życiu się nie zgodzę i z ich hasłami że polske ktoś okrada czy niszczy  :evil: ,
Niestety muszę się zgodzić. Wszyscy mówią, że wszyscy są idiotami, że to co robią jest złe, że trzeba inaczej, ale sami umieją tylko narzekać i chcieć dla siebie. Słyszłam kiedyś o firmie (stocznia bodajrze) gdzieś na zachodzie, gdzie powiedzieli tak:
teraz was zwalniamy, wkrótce zatudnimy was ponownie, ale najpierw cośtam i cośtam. Ludzie się zgodzili, firma pracuje dalej bez przeszkód. Wyobrażacie sobie coś takiego u nas?
Cytat
wydaje mi sie że najważniejszym miejscem do pokazania naszego patriotyzmu są sytuacje kiedy przebywamy poza granicami polski i pomagamy naszym i ukazujemy naszych w dobrym świetle (oczywiście jak na to zasługują) i sytuacja kiedy pomagamy sąsiadowi pomóc przetrwać do 1 czy tam 5, i jeszcze jedna sytuacja kiedy nasi chłopcy wyjeżdżają na wojne i mają i z dumą pokazuje naszyfke biało czerwoną (składam szacunek), wtedy jestem pewien że to dla mnie jest patriotyzm co do reszty sytuacji to ich albo nieznam, albo się 10 razy zastanowie zanim powiem że jest to patriotyczne lub nie.

Pozdrawiam patS.
A czemu właściwie miałbym pomóc swojemu a nie innemu? Przecież oni oboje potrzebują pomocy tak samo. Rozumiem, jeżeli ten drugi miałby jakieś wsparcie od jego swoich. Ale jeżeli dajmy na to nie miałby? Dla mnie wtedy oboje są równi.
A co do wojny, to byłem, jestem i będe na nie i nie mam najmniejszego szacunku dla tych żołnieży.

Aha, jeszcze tylko chciałem dodać coś o tzw. EU. Wszyscy tak jadą na EU (jeżeli wejdzie unia dwóch prędkości ja też zacze -> dyskryminacja częsci połeczeństwa). A przecież co prawda globalizacja jest zła, ale z naszą polską mentalnością to ten kraj niedługo zgninie. I ludziom zacznie się dziać źle. Bezrobocie będzie sie zwiększać, zaczą się strajki (na większą skale) a może i nawet i jakaś rewolucja. I wtedy dopiero będzie źle. Osobiście uważam, że nie ma lepszej szansy dla ludzi niż napływ inwestorów (nawet kosztem polskich firm) z zagranicy (nieważne której, może być nawet wschodnia, byle skończyły się polskie metody robienia interesów -> każdy obrabia innym d***).
Jabol
dobra, przyznaje, zrobił nam się flamewar. ja pasuje. Nie chce, żeby wyszło na to, ze chce mieć ostatnie słowo, więc Was o to nie prosze.
A każdy i tak ma swoje zdanie i nikt go nie zmieni. Inni są patriotami bo tak czują a ja tak nie czuje i tyle (tylko mi nie mówcie, ze FA wyprało mi umysł, bo powtarzam -> anarchistą nie jestem, jedynie wyznaje niektóre wartości, takie jak równość, pokój (choć jak widac nie wszyscy uważają to za wartośc anarchistyczną), wspólną bezinteresowną pomoc, socjalizm (wspólnote), niezależność, zdrowy rozsądek).
spenalzo
Cytat
A co do wojny, to byłem, jestem i będe na nie i nie mam najmniejszego szacunku dla tych żołnieży.

Wyobraź sobie że powiedzmy 95% z nich pojechało dla KASY.... oprócz kasy z polski dostają także chyba od amerykańców - całkiem nie mało. Bo kim jest przeciętny żołnierz który tam pojechał? Raczej nie jeździ mercedesem (bo tacy ludzie raczej do wojska nie chodzą), a przeważnie ma na utrzymaniu rodzine.
Jabol
Cytat
Cytat

Wyobraź sobie że powiedzmy 95% z nich pojechało dla KASY.... oprócz kasy z polski dostają także chyba od amerykańców - całkiem nie mało. Bo kim jest przeciętny żołnierz który tam pojechał? Raczej nie jeździ mercedesem (bo tacy ludzie raczej do wojska nie chodzą), a przeważnie ma na utrzymaniu rodzine.
A wiesz, że dziwki też pracują dla kasy? Sory miałem już nie odpowiadać, ale uważam niektóre sposoby zarabiania (poprzez zabijanie w tym przypadku) za niegodne człowieka.
Seth
Cytat
I czemu mam na podstawie czegoś czego nie jestem częscią utorsamiać się z innymi i jeszcze ich wywyższać.

Alez ja nikogo nie wywyzszam. Jestem i czuje sie Polakiem, znam swoje korzenie, znam historie, naleze do spolecznosci i jestem z tego dumny.
Nie gloryfikuje Polski czy polakow, ale jedynei mowie, ze to jest moj narod i mimo, ze sa zle momenty nie odcinam sie od niego.
Trzeba znac swoje korzenie i nie zapominac kim sie jest.

Twoj tekst zabrzmial jakbys wstydzil sie tego, ze jestes Polakiem dlatego, ze obecnie jest jak jest. Coz trzeba przez to przejsc, a nie "zdradzac narod dla innego panstwa".
Mogl bym to porownac do przyjazni... jezeli moj przyjaciel jest w dolku - ma klopoty - nie odwracam sie od niego szukajac kogos komu wiedzie sie lepiej.

Cytat
Nie rozumiesz. Jeżeli każda społeczność będzie dbała o siebie, bez pomocy państwa, to będzie jej dobrze. Państow potrzebuje pieniędzy na administracje, samochody, biura, dziwki itp. Dlatego lepiej organizować małe społeczności i wymijać przy organizacji elemnt państwa.

A jak wyobrazasz sobie dzisaiejszy swiat podzielony na "osady" ?

Poza tym czy sie to komus podba czy nie (mnie sie to np. nie podoba) w swiecie panuje zasada, ze silniejszy wygrywa - duza spolecznosc (panstwo) jest silniesze niz mala osada. Dlatego wlasnie mamy panstwa.

Cytat
Ja bardzo bym chciał aby tutaj stało się lepiej. I jeżeli będe mógł to będe do tego dążył, ale nie dla państwa, ale dla ludzi...

Nie myl panstwa z rzadem. Panstwo nie konczy sie na wladzy.

Cytat
Każda wojna i każde morderstowa, nawet za innych jest złe. Nie chodziło mi może o rząłnierzy, którzy się bronili nas przed najeźdźcami, ale na pewne wszystkich wielkich wojowników którzy występowali kiedyś w formie agresorów.

No ale mowiles o narodowych bohaterach, wiec dlaczego teraz piszesz o agresorach ? Uwazasz, ze wszyssyc narodowi bohaterzy napadali na inne panstwa ?

Cytat
Cytat
Podaj mi panstwo w europie gdzie panuje dzisaij faszyzm czy tez nacjonalizm ?
PiS, LPR, Lepper, LePen (czy jak mu tam). Co prawda to nie państwa ale formacje polityczne mające coraz większe poparcie.

(Caly czas mylisz panstwo z wladza)
Bo sa ludzie ktorzy naiwnie wierza im - do ktorych docieraja ich demagogie.

Cytat
Cytat
Anarchia -> brak zasad -> kazdy decyduje sam co jest dobre i co jest zle (nie musze chyba mowic, ze decyduje tez o tym czy zabijajac sasiada bo wszedl na jego trawnik jest sluszne czy nie ) -> chaos -> "wojna"

Tylko jeżeli ludzie postrzegają to tak jak Ty. Ja natomiast wiem, że jest to system utopijny...

...czyli taki, ktory jest widealizowany. Ja tez bym chcial aby byl pokoj, milosc i harmonia na swiecie ale prawda jest inna. Nie da sie ludziom dac w reke kalacha i powiedziec rob z nim co chcesz - jestes wolny, aby pozniej nie zabili nim kogos (troche uogolniam).
Anarchia byla by dobra gdybysmy byli na poziomie strusi.
Nawiasem mowiac jestem przeciwnikeim jakim kolwiek ideologiom bo to wlasnie one nas ograniczaja.

Reasumujac:
Panstwo to szereg zaleznosci miedzy mnieszymi spolecznosciami, polaczonymi wspolna kultura i hisotria. Dlatego jako takie trzeba szanowac. Tak jak szanuje sie wlasna rodzine.
Jabol
dobra Seth, przyznam Ci racje, troszkę się poplątałem. Tak czy tak. Polska nigdy nie była moim przyjacielem, nie zostawiam jej dla innych (chyba, że uważasz, ze korzystając z lepszego systemu oświatowego to robie) ani się jej nie wstydze.
Z tymi bohaterami to masz racje, się przejechałem.
Ale do kochania kraju mnie nie zmusisz. Po prostu uważam to za bezsens.
Społeczności lokalne to nie osady. Po prostu jak coś jest potrzebne to się to robi a nie pcha przez rząd (racja, myle to niemiłosiernie, ale jest 2 w nocy).
I na pewno mi nie powiesz, że to, że zachowuje zasady anarchistyczno-pokojowe w stosunku tylko do siebie (tzn. sam traktuje innych w ten sposób -> równo, na ile moge bezinteresownie. sam jest pacyfistą i nie toleruje przemocy.) i nikogo do tego nie zmuszam jest złe.

Tak czy tak -> podsumowując samego siebie, nie jestem patriotą, ponieważ uważam kochanie czegoś, co nie istnieje za idiotyzm. Wole kochać ludzi, pojedyńcze jednostki niezależnie od tego jaki mają kolor skóry i jaka flaga powiewa nad gmachem ich rządu, zależnie natomiast od tego jacy są.
patrycjusz
sorry za taki OT..
ale sie was ZAJEB.. czyta smile.gif smile.gif smile.gif ,
naprawde po dzisiejszym wieczorze pare spraw sie mi rozjaśniło inne troche ucichły, ale tak czy owak zyskałem cos nowego, nadzieje że nie otacza mnie jeszcze zgraja imbecylów i czasami zdarza się ktoś młodszy i lepszy w czymś ode mnie i starszy troche , liczy sie to żeby razem dojść do kompromisu bo tak naprawde to teraz on nas ratuje bezwzględu na to co mówią "na górze" dla mnie liczy się to co robimy na dole i tutaj taka mądra "ostra" wymiana zdań jaką obeserwuje dobrze mi zrobiła smile.gif i wiem że nie utoniemy, a mój dziadek (ś.p) mam nadzieje że to widzi i wie że ja też walcze na jakiś sposób smile.gif
Seth
Cytat
Ale do kochania kraju mnie nie zmusisz. Po prostu uważam to za bezsens.

Jasne. Porpostu chcialem przedstawic swoj poglad i skomentowac to co uwazam za niewlasciwe - w moim staroswieckim winksmiley.jpg pojmowaniu smile.gif

Cytat
Tak czy tak -> podsumowując samego siebie, nie jestem patriotą, ponieważ uważam kochanie czegoś, co nie istnieje za idiotyzm.

Czyli Boga tez nie kochasz, a Ci ktorzy kochaja sa idiotami ? sorry nie moglem sie powstrzymac winksmiley.jpg
(zaznacze tylko, ze jestem po czesci ateista wiec to pytanie jest retoryczne)
Jabol
Cytat
Czyli Boga tez nie kochasz, a Ci ktorzy kochaja sa idiotami ? sorry nie moglem sie powstrzymac winksmiley.jpg
(zaznacze tylko, ze jestem po czesci ateista wiec to pytanie jest retoryczne)
Zacytuj mi, gdzie napisałem, że ktoś jest idiotą (to, że napisałe, że coś jest IMHO idiotyzmem sie tutaj nie zalicza). A w Boga może bym wierzył gdyby nie kościół, organizacja której nienawidze (nie będe mówił czemu, bo chce iść spać i nie chce mi się od nowa bronić moich poglądów).
A pozatym będąc ateistą albo nie myślisz na niektóre tematy, albo wierzysz w coś innego, bo są rzeczy, których sobie inaczej wytłumaczyć nie można (istnienie, nieskończoność wszechświata).
Seth
Jabol zauwazylem, ze nie lubisz wszystkiego co reprezentuje soba wladze smile.gif

No ale fakt sam kosciol nie nastraja ludzi do tego aby zaczeli wierzyc w Boga :/
scanner
Na dalsze dyskusje zaprazam na irca, hihi...
Anastepnym razem spać w nocy, albo po tyłkach nakłade wojskowym pasem a nie debatować, potem rano Was do robotuy/szkoły obudziuć nie idzie smile.gif

A na poważnie - tak jak powiedział patrycjusz - ciekawa dyskusja. MIła odmiana po milionowym poście "co zrobić ze znakami końca wiersza".
Indianin
Może mi ktoś z Was powie jak mam wytłumaczyć mojemu synowi co to jest potriotyzm .
Ja jestem Polakiem , moja żona Dunką . Od 7 lat mieszkamy w niemczech i mamy 6 letniego syna . Niedługo wszyscy wyprowadzamy się na stałe , lub przynajmniej na kilka lat do Portugalii .
Które ze wzniosłych hasełek typu "Polska dla Polaków" , "praca tylko dla Niemców" , "Kupuj tylko duńską żywność" mam mu wpajać aby zrobić z niego "prawdziwego patriotę" .
splatch
Może już po fakcie, ale ja jestem dumny z tego, że jestem polakiem, że urodziłęm się w Polsce. Państwo jest organizacją przymusową, bo nie możemy w chwili urodzenia go sobie wybrać. Gdyby tak było połowa polskich obywateli mieszkałaby w USA, bo tam jest wszystko fantom. Z kolei do nas wybieraliby się afrykańczycy. Nie można mówić, że jest źle, odrobina patriotyzmu. Zawsze może być gorzej smile.gif. Jeśli komuś nie odpowiada sytuacja społeczna niech spojrzy na kraje takie jak Chiny, Korea Północna i cieszy się, że w nich nie mieszka! Co byście zrobili gdybyście urodzili się w Etiopii? O php nawet byście nie słyszeli, a za wodę.. za wodę byście byli w stanie zabić, po to aby przetrwać. Oczywiście to jest tylko gdybanie.

Cytat
Jeśli chcecie zmienić rzeczywistość na lepsze zacznijcie od siebie.

Ja osobiście jestem tolerancyjny, ale mój nacjonalizm mówi mi, że to MY jako Polacy jesteśmy pokrzywdzeni. To my dostawaliśmy przez cały czas cięgi. Od XVII wieku cały czas wojny. Ówczesne społeczeństwo wyglądało podobnie do obecnego, nie obchodziło go państwo. Liczyli się tylko oni, wino i dobra zabawa. Za to ile polski narów wycierpiał możnaby obdzielić
jeszcze ze cztery państwa europejskie.
Uważam, że jesteśmy pokrzywdzeni, ale nie mam żalu do Niemiec czy Rosji. Wiem, że tylko dzięki wytrwałej pracy nad sobą i otoczeniem da się naprawić los. Jak nie wcześniej to później do cholery!
DeyV
Nawet sie nie spodziewałem, że mój malutki OT wywołą taką dyskusję. Ale przyznam - cieszy mnie to. Tym bardziej, że rozumiem oba z przedstawionych tu toków rozumowania. Oba również mają bardzo dużo logiki i sensu.
Wydaje mi się że dobrze by było połączyć je jakoś z sobą. Czy jest to możlwie? Chyba tak. Choć sam nie jestem 'patriotą', (w wojsku nie bylem i nie będę, nie idę na wybory, rząd wybrałem już dawno - tylko nieco inny - jestem Świadkiem Jehowy, co sporo tłumaczy) to jednak bardzo nie podoba mi się w polskiej mętalności jedno.
Zbyt często z tego kraju wywodzą się ludzie, którzy po 2 latach przebywania poza krajem nie potrafią mówić po polsku. Ludzie, któzy wstydzą się tego, gdzie się urodzili, tego, że mają rodziny w polsce, tego, że znają ten język. Przykro mi patrzeć na rodziny, gdzie choć oboje rodziców pochodzi z Polski, dzieci nie potrafią zamienić słowo po polsku, 'zresztą po co'.
Rozumiem - może nie podobać się to co się dzieje w kraju. Może nie podobać się to, jak zachowują się polacy gdzieś tam na świecie - choć to już zazwyczaj fatalne uogulnianie. Jednak nigdy nie wyprze się kultury która Ciebie wychowała. I nie zależnie czy uważasz ją za lepszą, czy gorszą - nie powinieneś z niej zrezygnować, gdyż tego nie da się zmienić jak ubrania. W efekcie, zamiast stać sie bardziej 'cosmopolitan' człowiek staje się nijaki. Wybrany z wszelikich ideałów.
Warto pamiętać również o czymś jeszcze. Tak Ciebie cenią, jak Ty cenisz siebie. Czyli jeśli będziesz sie wstydził tego, kim jesteś, skąd pochodzisz, jak zostałeś wychowany, albo jaki język znasz - ludzie będą się wstydzić Ciebie, mało tego - będą rzeczywiście - traktować Cie jak kogoś gorszego.
A przecież jesteś tylko odrobinę inny.
I chyba do tego należałoby sprowadzić rozmowę o patriotyźmie w XXI wieku. Nie do obrony granic, nie do bycia dumnym z tego, że się jest polakiem albo niemcem, ale do zrozumienia i zaakceptowania tego że każdy kraj jest inny, ale każdy wnosi coś nowego. Nawet / szczególnie Polska - kraj, któy do tej pory słynie z ludzi bardziej otwartych, ceniących ideały, ludzi gościnnch i ceniących więzy rodzinne i przyjaźnie. Od nas zależy, czy będzie tak postrzegana również za powiedzmy 20 lat...
Cytat
Ja jestem Polakiem , moja żona Dunką . Od 7 lat mieszkamy w niemczech i mamy 6 letniego syna

Ale masz fajnie;) Ale tak naprawdę, wydaje mi się, że to nie ma znaczenia. Jeśli każde z Was potrafi docenić to co otrzymało w życiu i wybrać z tego to co najwartościowsze (niekoniecznie najdroższe winksmiley.jpg ), zamiast pogrążać się w jakiś niszczących świat filozofiach nacjonalistycznych, nie wstydząc się tego, co sobą prezentujecie, to będzie można powiedzieć, że godnie reprezentujecie kraje z których pochodzicie.
Teodor
Witam
dorzuce swoje trzy grosze...
Tłumaczycie patriotyzm jako milosc do ojczyzny czy obowiazek milosci do ojczyzny...
Ja w takim razie nie uwazam sie za patriote, dla mnie podstawa jest czlowiek to on jest istota mojego zainteresowania (milosci, nienawisci, przyjazni czy strachu) - partiotyzm(ojczyzna) to kolejny podzial majacy pokazac roznice - tylko jaka?questionmark.gif
Mam polskie obywatelstwo ale, tu posluze sie cytatem:
Cytat
Nie jestem Polakiem, ja sie tu tylko urodzilem, a ze mowie tym jezykiem to kwestia wychowania

Wiec nie czuje sie zobligowany kochac miejsca w ktorym sie urodzilem, co wiecej to co mam zawdzieczam ludziom a nie sztucznemu tworowi zwanym ojczyzna (przez niektorych rownowazonym z panstwem).
O mnie nie swiadczy skad jestem tylko co soba przedstawiam a tego nie daje mi karteczka "Polak".

Uogolnienia powoduja tylko problemy: Rosjanie to pijacy, Polacy to zlodzieje itp...

Patriotyzm wskazuje w definicji na szczegolne "zainteresowanie sie" swoim narodem - co chcac nie chcac oznacza mniejsze "zainteresowanie sie" innymi... a to powoduje podzialy na dobrych i lepszych....

A w dzisieszych czasach gdy jednoczymy sie gospodarczo - moze czas i by zjednoczyc sie narodowo?questionmark.gif Niestety patriotyzm tego nie ulatwia...

Pozdrawiam
itsme
ehh każdy ma swoją wizję swojego uczucia do Polski.
Nie bedę polemizował z Waszymi definicjami, które napewno z Waszym wiekiem sie zmienia.

Nie chce wyganiac Was na irc argumenty przytoczone przez Setha i Jabola w ich dyskusji sa sensowne wywazone i przemyslane, przez co wlasnie ten temat jest dla mojego umyslu niesamowita pozywka wsrod postow GET POST SESJE itp.

Gratuluje pogladow i umiejetnosci wypowiadania sie.

Kocham Polske bo tu sie urodzilem bo ona dala mi wyksztalcenie jezyk osobowosc i Was razem z forum.php.pl .... .

Niestety prowdziwy patriotyzm u Polaków rodzi sie wtedy gdy dzieje sie krajowi krzywda (wojna, terroryzm, ból) bo lubimy byc pod sciana wtedy dopiero potrafimy sie zjednoczyc i walczyc dla kraju nie dla koryta.

Pozdrawiam
scanner
Cytat
Kocham Polske bo tu sie urodzilem bo ona dala mi wyksztalcenie jezyk osobowosc i Was razem z forum.php.pl .... .
:*
SonGoace
kocham Polskę ponieważ:

Tu się urodziłem (wolał bym gdzie indziej)
Tu dostałem wykształcenie (a gdzie indziej bym pewnie nie dostał)
Tu nie mam pracy (bo jej nie ma i nie będzie)
Tu mam wizje na przyszłość (wszystkie są czarne)
Tu mam dom (w dzisiejszych czasach nie wiadomo jak długo jeszcze)
Tu mam przyjaciół (niedługo wszyscy wyjadą do pracy za granicą)
Tu mam rodzinę (czytaj wyżej)

Poza tym że w polce mamy najlepszy rząd na świecie to niczym więcej nie możemy się pochwalić - to tak jak by kochać ojca alkoholika za to że bije nas co dzień.

Tak jestem patriotą...
Arkon
Ja może zrobię taką mała reklamę. Chyba wszyscy mają już dość łapówkarstwa, kumoterstwa i wiecznego braku pieniędzy w Polsce. Dlatego postanowiliśmy wziąć sprawy w swoje ręce. Przygotować program (taki prawdziwy i nie pro "własnokieszeniowy") i nas samych. Jeśli ktoś z was chce nam pomóc zapraszam
na www.********.pl
=============================================
Od It's_me
Reklam w takiej formie i w takim temacie nie uznaje to nie POLSAT ze mozesz sobie zrobic przerwe na reklame w srodku filmu.
itsme
Cytat
kocham Polskę ponieważ:

Tu się urodziłem (wolał bym gdzie indziej)
...........................................
Tak jestem patriotą...

poprostu marudzisz .... Ona mi nic nie dala ona ma rzad do bani ona ma tamto siamto i owamto za przeproszenie ale takie pieprz***** mnie irytuje Rzad to nie Polska nie podoba CI sie cos może sam zmienisz. Maruderów u nas wiele ale jak trzeba coś zrobic to sie nagle pustawo robi.

Szacunek należy sie Polsce nie za to że coś dla nas zrobiła lub nie lecz za to ze JEST i to wystarczy. Ale skoro oczekujesz ze cos Tobie ma dac to może sam cos jej najpierw zrobisz dobrego.
patrycjusz
może tak...
Cytat

jak ja nienawidze twojej generacji, twoja generacja chora od przemocy,
twoja generacja przekleństwo fryzjerów, speedy i tłuste oczy,
jak ja nienawidze twojej generacji, zwykła nienawiść dymi wam z dyni,
młodzi policjanci młodzi kibice, kretyni kontra kretyni ...

rock and roll umarł, rock jest martwy stary...
po co kończysz to piwo? masz karabin zamiast gitary
ja kieszenie pełne czereśni....

cytat utworu formacji Pidżama Porno z utwóru "Twoja generacja",
niektórzy mówią że jest to kapela anarchistyczna i ble ble,
dla mnie oni, Kazik Staszewski i paru innych artystów najlepiej opisuje czym jest patriotyzm ...
Polecam :wink:
UPADTE @jabol nie wiem czy słyszałeś ale Pidżama Porno ma wypasiony kawałek "Chłopcy idą na wojne", i tak szczerze to ja nigdy nie szanowałem ludzi co kogoś zabijali no bez jaj... szacunek mają u mnie bo aby tam pojechać to trzeba być albo kretynem, albo chcieć podnieść poziom życia swojej rodziny (nie ukrywajmy pojechali tam dla kasy innego powodu nie widzę),
a na Pana Panie SunGoace i jeszcze jednego jak mu tam goaped czy jakoś tak ... jest taki utwór.. "Pierdol... era techno" polecam 8)
Jabol
Cytat
cytat utworu formacji Pidżama Porno z utwóru "Twoja generacja",
niektórzy mówią że jest to kapela anarchistyczna i ble ble,  
dla mnie oni, Kazik Staszewski i paru innych artystów najlepiej opisuje czym jest patriotyzm ...
dokładnie. Przyznam, że też podzielam zdania wielu tego typu formacji (idąc dalej jeszcze dezerter, tilt, częsciowo włochaty(częsciowo, bo to jest już kapela 100% anarchistyczna, aczkolwiek propaguąjąca również i inne wartości), big cyc, Marcin Świetlicki).
Cytat
UPADTE @jabol nie wiem czy słyszałeś ale Pidżama Porno ma wypasiony kawałek "Chłopcy idą na wojne", i tak szczerze to ja nigdy nie szanowałem ludzi co kogoś zabijali no bez jaj...
Słyszałem. Pidżama Porno to jedna z moich ulubionych formacji.
nobody
IMHO:
Nie wiem czy jestem patriota czy nie ... wiem natomiast, ze szanuje kraj (mysle ze kazdego powinno byc chociaz na to stac), w ktorym sie urodzilem i zyje min. dlatego, ze na jego historie mieli wplyw moi przodkowie - dziadek, pradziadek itd. Mimo wszystko nalezy im sie za to troche szacunku, a ten moge okazac wlasnie przez taka postawe. Tak jak ktos juz tu madrze pisal, ze gdyby nie ta "historia" moglbysmy dzisiaj byc zupelnie gdzie inndziej, operowac zupelnie innym jezykiem, nie miec takich mozliwosci jakie mamy. Tyle na ten temat ode mnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.