Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kodowanie password
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Grandi
Chodzi mi o zakodowanie wpisywanego hasła przy logowaniu.

Próbowałem kilku rzeczy,
podobno:

$password = "sekret";
print(crypt($password));

miało na 100 % działać (książka tak napisała) ale albo robię coś źle albo nie dziła.

Diękuję za pomoc i wskazówki.
scanner
Kod
<php

$tekst = 'Ja naprawdę wiem gdzie jest manual php i czytam go codziennie';

$tekstKodowany = md5($tekst);

echo $tekst.'<br>'.$tekstKodowany;

?>
Grandi
Cytat
Kod
<php

$tekst = 'Ja naprawdę wiem gdzie jest manual php i czytam go codziennie';

$tekstKodowany = md5($tekst);

echo $tekst.'<br>'.$tekstKodowany;

?>

No tak. Jak najkbardziej zauważyłem aluzję ale ja narawdę nie mam pojęcia gdzie jest 'manual php' biggrin.gif nawet jesli to jest dlaniektórych dziwne i chętnie bym poczytał, zamiast wyskakiwać z każdym takim banalnym problemem tutaj ... na forum. :?
scanner
http://pl.php.net/manual/pl/
Grandi
Oki. Naprawdę jestem dźwięczny za oświecenie. Po prostu nie wiedziałem. (nie bywam często w necie) Twój kod jaknajbardziej działa, ale ja się źle wyraziłem. Chodziło mi o kodowanie hasła w trakcie jego wpisywania w polu logowanie, czyli zanim ono stanie się zmienna. Jeśli to też będzie w manualu to nie zawracaj sobie mną głowy, ale fajnie by było jakbyś mi jeszcze raz pomógł. Zaoszczędziłbym trochę czasu który dla mnie ostatnio jest bezcenny...

Z gróy dzięki i narka. :wink:
scanner
Kodowane w trakcie wpisywania? napisz skrypt w JS (jest późno, mi się nie chce chwilowo, ale pomysł ciekawy: schematycznie powinno to IMHO wyglądać tak:
Kod
<script language="JavaScript" type="text/JavaScript">

function koduj(thefield){

thefield.value = md5(thefield.value)

}

</script>
to raz.. ale nie wiem czy zadziala - sprawdz
Kod
<form..... onSubmit="clearText(password)">

<input name="password" type="text" class="textfield" size="24">

</form>
Na chłopski rozum, jeśli tylko ten kod JS zadziała, to po wciśnieciu SUBMIT wartość pola password powinna zostać przeliczona i dopiero wtedy wysłana. Tylko ostrzegam - nie wiem, czy dobrze przekazuje parametr do funkcji JS i nie wiem czy sama funkcje dobrze napisałem - JS to nie jest moja mocna strona...
Grandi
Oki. Więc chyba Ci nie zaskoczę. Jeszcze nie o to mi chodzi. Chyba użyłem tutaj złego słowa. Kodowanie. Chodzi mi chyba o maskowanie. Chodzi mi tylko o to aby w polu formularza nie pokazywało się hasło, tylko gwiazdki, dalej ono może iść niekodowane a kodownaniem zajmnie się baza danych. Takie coś istnieje ? Pewnie to jest banalne ... tak mi się wydaje ze powinno być ...
scanner
O w morde.... no po prostu ręce opadają na takie coś... podstawy HTML'a towarzyszu! Przynosice wstyd Partii!! A o
Kod
<input type="password" ... >
to nie wie towarszysz tak? nam tu w Komitecie glowe zawracacie towarzyszu rzeczami jakimi każdy szczery i oddany sprawie członek Partii jest z mlekiem matki wykarniony... a wy tu jak jakis podły kapitalista nieobeznany z podstawami ustroju wyskakujecie!

P.S. Sorki za członka tongue.gif

A na poważnie, to programowanie w php nie zwalnia z obowiazku znania HTML'a. Weż to sobie poważnie do serca. Albo napisz dużymi literami na monitorze.
Grandi
Jest mi naprawde cholernie wstyd ! :oops: Biję się w pierś ! Brak mojej wiedzy przekracza wszelkie możliwości !!! Tymbardziej jestem dozghodnie wdzięczny !!!
:!:

laugh.gif

P.S. Naprawdę zanim zadałem pytanie szukałem tego w skryptach HTML. Być może owe które posiadam są zbyt ubogie ...
scanner
http://www.w3.org/TR/html4
http://pckurier.pl/html

Najpierw poczytac w manualach i kursach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.