mam skrypt tworzący miniatury z wczesniej wysłanych na serwer obrazków. Miniatury są tworzone w ten sposób, że z oryginalnego obrazka wycinany jest fragment o wysokosci i szerokosci ustalonej (wiec to własciwie nie miniatura, a fragment obrazka). Mam do tego taki skrypt:
<?php //pobieram zmienną $obrazek="img/arts/".$_GET['o']; //ustalam wysokosci i szerokosc miniatury if(!$ms) $ms=250; if(!$mw) $mw=143; //pobieram dane obrazka $szer=$rozmiar[0]; $wys=$rozmiar[1]; //miniaturuje ;p if($_FILES['obrazek']['type']='png') { $zrd = ImageCreateFromPng($obrazek); $prz = ImageCreate($ms,$mw); imagecopy($prz, $zrd, 0, 0, 0, 0, $ms, $mw); ImageJpeg($prz, null, 100); ImageDestroy($zrd); ImageDestroy($prz); } else { $zrd = ImageCreateFromJpeg($obrazek); $prz = ImageCreate($ms,$mw); imagecopy($prz, $zrd, 0, 0, 0, 0, $ms, $mw); ImageJpeg($prz, null, 100); ImageDestroy($zrd); ImageDestroy($prz); } ?>
Problem w tym, że ongiś skrypt działał, a dziś nie... (nie pamietam, może coś zmieniałem, ale to mało istotne, ważne, że teraz nie działa). Zamiast obrazka .jpg dostaje jedynie tekst alternatywny, a zamiast .png dostaje czarny prostokąt... W czym rzecz? Źle używam jakiejś funkcji? Na gd się kompletnie nie znam, ten skrypt pisałem z dużą pomocą ksiazki/manuala, wiec może coś skaszaniłem, tylko co?
aha - chmody są ustawione dla folderow, w ktorym są obrazki na 777.
Z góry dzięki za odpowiedź