Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pobieranie tylko zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Benkowik
Hello,

Mam problem gdyż walczę z "kochanym" PHP.

Kod
<div id="belkasrodek">

<?php
                echo ("$zmienna");
               ?>

</div>

W tym miejscu chcę samą zmienną z pliku np. linki.php

Natomiast w tym miejscu chcę cały plik:
Kod
<div id="tresc">          
<?php
if($_GET['id']=="linki"){
include("linki.php");
}

?>
</div>

Ze względu, że nie znam PHP i nie zamierzam poznawać a chcę wiedzieć jak to zrobić. Próbowałem z include także w tym pierwszym kodzie no ale jak sam wiem to on pobrał mi tekst cały + zmienną a w kodzie poniżej było już OK sam tekst bez zmiennej.
K4mil94
W pierwszym zrób include tego pliku i wypisz zmienną. Jeśli masz linki na echo""; to zamiast echo zmień na zmienne i w drugim pliku wywołuj tak jak w pierwszym.
Benkowik
Nie bardzo rozumiem. Drugi kod czyli wyciąganie samego tekstu działa, czyli wyciąga sam tekst bez zmiennej czyli OK, a w pewnym fragmencie strony chcę wyciągnąć z linki.php i wydrukować tylko zmienną $zmienna, bez tekstu.
K4mil94
  1. <?php
  2. $link1 = <a href=link>Home</a>; //itd itd
  3. $link2 = <a href=link>Forum</a>; // link 2
  4. $all = $link1 $link2;
  5. ?>
Jesli chcesz wyswietlic home to $link1 a wszystko to $all
Benkowik
Nie o to mi chodziło.
Mam taki plik, który pobieram do głównego przez include:
Kod
// Dokument LINKI

<?php

$zmienna = 'Linki';

$strona = 'gsa fdg has djasd asf shfhkaf asd a';

?>

Jak załadować zmienne za jednym razem czyli za jednym wywołaniem include ale w 2 różne miejsca strony. Raz między jakieś <divy> i drugi raz daleko od pierwszego miejsca ale też między divy.

Tak mam zbudowane menu dla podstrony linki:
Kod
if($show=='7') {
include"linki.php"; }

W tym miejscu chciałbym załadować zmienną $strona. Jednak kilka bloków wyżej chciałbym załadować przy tym kliknięciu zmienną $zmienna.

Jak takie coś zrobić ?
K4mil94
Jak wywołasz zmienną przed jej utworzeniem to cie errory wywali ;P Jak masz same zmienne to przecież ich nie wyświetli jako tekst. Zrób include tego pliku np. na początku dokumentu, i tam gdzie linki to echo "$zmienna"; a tam gdzie strona to echo "$strona";
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.