Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kilka domen do 1 strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
RubiX
Witam
Mam takie pytanie:
Przykładowo otwieram sklep komputerowy w internecie no i mam skrypt sklepu załóżmy że to już funkcjonuje są w nim produkty itp.
Przykładowa domena dla tego sklepu to ekomp.pl no i teraz moje pytanie czy mogę do 1 strony dać wiele domen (tak moge...) ale czy google zaindeksuje mi strone pare razy pod różnymi domenami czy będzie to traktowane jako spam czy coś ?załóżmy że mój kod w php wyglądał by tak:

1. <?php
  2. $domena = (tutaj pobieram domene);
  3. // pobrana domena np www.ekomp.pl lub www.procesory.pl
  4.  
  5. if ($domena == 'www.ekomp.pl') {
  6. $keywords = 'sklep komputerowy, komputery, laptopy ...';
  7. $description = 'Sklep komputerowy ....';
  8. $title = 'Sklep komputerowy';
  9. } else if ($domena == 'www.procesory.pl') {
  10. $keywords = 'procesory komputerowe, pamięć ram, laptopy ...';
  11. $description = 'Procesory komputerowe ....';
  12. $title = 'Procesory kopmputerowe';
  13. } else {
  14. $keywords = 'ekopm, sklep, pecet ...';
  15. $description = 'Sklep komputerowy ....';
  16. $title = 'Sklep komputerowy';
  17. }
  18. ?>

zależy na jaką domene wejdzie boot to takie dostanie słowa kluczowe opis i tytuł, jednak treść strony będzie zawsze taka sama.
Czy takie coś wchodzi w grę czy będzie spamem ?

Jeżeli nie to jak zrobić aby np jak ktoś wpisze sklep komputerowy w google to wyskakuje domena ekomp.pl a jak procesory komputerowe to procesory.pl oczywiście te 2 strony są identyczne tylko mają różne domeny ? dodawać do katalogów po 2 różne domeny ?

Do administratorów: nie wiem czy umieściłem to w dobrym dziale... w razie czego proszę o przeniesienie lub informacje.
Pozdrawiam
Michu
GoogleBot nie ma dostępu do skryptu php, nie skapnie się więc że to ta sama strona. Twój sklep zostanie zindeksowany pod dwiema różnymi postaciami.
RubiX
no tego właśnie nie jestem pewien bo troche o tym czytałem na forach i w sumie tylko tytuł, słowa kluczowe i opis będzie zmieniony a reszta czyli główna zawartość strony nie zostanie zmieniona i boje siężeby nie potraktował strony jako spam...
kbsucha
Zostanie potraktowane jako Double content. No i samymi meta nie wypozycjonujesz strony po wiecej informacji odsylam do forum PiO.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.