Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]imagejpeg() a wydajność/obciążenie serwera (pamięć podręczna?)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
messmaker
szukam wydajnego rozwiązania dla obrazów, które mogą mieć 10 różnych kolorów tła i 10 różnych obiektów na sobie. Kombinacji jest razem 100 i stworzenie ich jest raczej czasochłonnym zajęciem.

Obrazki będą widoczne za każdym razem, kiedy użytkownik przeładowuje stronę, klika w link wewnętrzny itp. Przygotowanie 100*jpg gwarantuje, że obrazki raz załadowane będą przechowane w pamięci przeglądarki i nie będą pobierane za każdym razem.

Jak się to ma w generowaniu obrazka za pomocą php? Szukałem, ale nie znalazłem w sieci odpowiedzi na pytanie czy przeglądarki "zapamiętują" obrazki dynamicznie wygenerowane w PHP. Jak się to ma do obciążenia łącza i serwera?
wookieb
Jeżeli zabronisz przegladarce zapamietac to nie zapamieta obrazka.
messmaker
wookieb: To wiem, chodzi o to, czy domyślnie przeglądarki zapamiętują dynamiczne obrazki generowane w php.
DREEMus
Przeglądarka to co widzi, ma w cache ...

Przykład. opróżnij cache, wejdź na fotka.pl gdzie obrazków zapisać nie możesz, wejdź na jakikolwiek profil ze zdjęciem. A teraz wejdź sobie w swój cache przeglądarki i przejrzyj zdjęcia smile.gif

Ale jak wspomniał wookieb można to wyłączyć smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.