Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Sprawdzanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jinchuriki
Mam pewnie jak dla was banalne pytanie. Jak sprawdzić czy jakiś tam wyraz ma w sobie jakąś literkę?
Powiedziałem to trochę zagmatwanie, więc pokażę to na przykładzie:

napisałem w polu tekstowym, np. cosiek
przesyłam to za pomocą funkcji GET. W pliku którego używam do wysłania, utworzyłem pustą zmienną $cos. I teraz jak sprawdzić jakie litery zawiera tekst podany na początku w polu tekstowym? Bo jeżeli tekst podany na początku zawiera np. literę c to zmiennej $cos przypisuję wartość zawartą w tej literce. To pewnie było znowu zbyt zagwatwane. ;/ Więc jeśli i tego nie zorzumieliście to spróbuję wytłumaczyć tak:

W pierwszym pliku w polu tekstowym wpisuję np. cosiek. Przesyłam to za pomocą metody GET. Stworzyłem w pliku odpowiedzialnym za wysłanie tego tekstu zmienną $cos. Teraz za pomocą if chcę sprawdzić jakie liter zawiera tekst przesłany za pomocą GET. Wyglądało by to tak:
Kod
if (tutaj cos co sprawdzi czy ten tekst zawira tą literę("a")>=0) {$cos . Wartość, która zostanie przypisana zmiennej $cos;}

Pff... Mam nadzieję, że rozumiecie. smile.gif
dk1342
jeśli chodzi o 1 literke wyrazu możesz to zrobić np. tak:

1. <?
  2. $tekst = 'cosiek'; // twoj tekst
  3. echo $tekst[0]; // wyswietli c
  4. ?>

i potem normalnie porówunujesz w ifie
if($tekst[0] == "a"){
...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.