Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Formularz i kodowanie sha1
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
InosU31
Witam

mam formularz logowania i jesli uzyje :
  1. <?php
  2. $register_login = $_POST['login'];
  3. $register_passwd = $_POST['haslo'];
  4. $register_passwd = sha1($register_passwd); // tego
  5. ?>

to jak podam tylko login to mi zarejestruje usera i zapisze jakies tam haslo zakodowane w sha1. jak zahaszuje ta 3 linie to wszystko gra - czyli do rejestracji trzeba wpisac i login i haslo:blinksmiley:

czy wie ktos moze jaki warunek mam postawic do tego :
  1. <?php
  2. if (!is_numeric($register_login) and (!empty($register_login)) && (!empty($register_passwd) ))
  3. ?>

a moze to jakos inaczej mozna zalatwic??

z gory dzieki za odpowiedz;-)

Pozdrawiam:-)
Fifi209
Sprecyzuj pytanie.

Z tego co zrozumiałem to bez hasła można się zarejestrować a i tak jest hash?
Przed użyciem sha1 możesz sprawdzić czy hasło podane w formularzu nie jest puste. ;d
InosU31
dzieki za zainteresowanie:-)

chodzi o to ze jak dodam linijke :

$register_passwd = sha1($register_passwd);

to podczas rejestracji tj. wypeniania formularza podam tylko login a pole z haslem zostawie puste to i tak mi zarejestruje usera i w bazie bede mial zaszyfrowane haslo choc nic nie wpisalem w formularzu. Ja mam tam dalej warunek ze jezeli ktores z pol jest nie wypelnione to zeby wypisal mi ze mam wypelnic oba pola. I bez tej linijki co podalem wyzej dziala ale jak dam ta linie to mi rejestruje usera nawet wtedy jak nie podam hasla.

a chialbym zeby user ktory sie rejestruje wpisal oba pola i login i haslo.

dalem warunek if (!empty) ale cos tam jest w tym formularzu skoro mi rejestruje usera i zapisuje haso do bazy :/

nie wiem jak to "ugrysc" :/

Pozdrawiam
Chrom
Użyj strlen()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual którym możesz sprawdzić długość ciągu
InosU31
dzieki pokombinuje;-)

pozdrawiam:-)

super dziala juz :-) dzieki wielkie :-) fajna funkcja mozna duzo rzeczy nia zalatwic;-)

Pozdrawiam:-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.