Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Pomoc w shoutboxie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Princessa
Witam, zrobiłem ostatnio stronę klanową. Jest tam system rejetracji no i shoutbox. Każdy user ma swój profil. I teraz jest taki problemik. Jak zrobić żeby w shoutboxie zrobić z nicku odsyłacz do profilu usera. (np. www.cos.pl/user.php?id=1).
Myślałem żeby podczas logowania dopisać do sesji id usera

$_SESSION['id'] = mysql_query("SELECT user_id FROM users WHERE user_login="$_POST['login']");

Nie wiem czy dobre

Lecz potem pomyślałem że w sesji mam już nick i mógłbym zrobić tak żeby w pliku user.php wyciągało dane po nicku usera, czyli:

SELECT * FROM users WHERE user_login="$GET_[login]";

Ale mi pokazuje błąd. Nie wiem co z tym zrobić ;( Bardzo proszę o jakąś porade.
pyro
obie te linijki są złe, przeczytaj se co zwraca mysql_query() i nie $GET_ tylko $_GET
Fifi209
Skoro masz nick usera w sesji to robisz tak jak napisałeś:

$sql = 'SELECT * FROM users WHERE user_login= '.mysql_real_escape_string($GET_[login]).' LIMIT 1;';
Princessa
A może powiecie co w tym jest źle?
(to jest plik: user.php, jak chce zobaczyć jakiś profil to daje ciągle "Błąd zapytania". Bardzo proszę o pomoc smile.gif)

$wynik = mysql_query("SELECT * FROM users1 WHERE user_login = $_GET[login] ")
or die('Błąd zapytania');

if(mysql_num_rows($wynik) > 0)
echo "<table cellpadding=\"2\" border=0>";
while($r = mysql_fetch_object($wynik)) {
echo "<tr>";
echo "<td>"."<h4>"."Login: "."<strong>".$r->user_login."</strong>"."</h4>"."</td>"."</tr>"."<tr>";
echo "<td>"."<h4>"."Status: "."<B>".$r->user_stat."</b>"."</h4>"."</td>"."<br />";
echo "</tr>"."<tr>";
echo "<td>"."<h4>"."E-Mail: "."<B>".$r->user_email."</b>"."</h4>"."</td>"."<br />";
echo "</tr>"."<tr>";
echo "<td>"."<h4>"."Gadu-Gadu: "."<B>".$r->user_gg."</b>"."</h4>"."</td>"."<br />"."<br />";
echo "</tr>"."<tr>";
echo "<td>";
echo "<hr>";
echo "<h4>"."O Sobie:"."</h4>";
echo "</td>";
echo "</tr>";
echo "<tr>";
echo "<td>";
echo "<strong>".$r->user_on."</strong>";
echo "</td>"."</tr>";
}
echo "</table>";
}
nospor
tu masz napisane jak analizowac bledne zapytania:
http://nospor.pl/php-faq-n29.html#faq-6

uzywaj bbcode!

ps: skoro dane masz w sesji to czemu szukasz ich w $_GET?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.