Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wyrażenie regularne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
noob89
Witam,
Mam problem i nie wiem jak go rozwiązać... potrzebuję sprawdzić czy w danym stringu są dwa dwukropki.
Jak na razie udało mi się sprawdzić czy istnieje dwukropek w stringu ale już nie mam pomysłu jak zrobić żeby sprawdziło czy są dwa.

Mam takie coś i ono mi wykrywa czy jest dwukropek:
  1. <?php
  2. $pattern = "/[:]{1}/";
  3. if(!preg_match($pattern, $string))
  4. {
  5. $iserror = true;
  6. }
  7. ?>

A jak już zmienię tą jedynkę na dwójkę to mi nie działa.

Proszę o pomoc i pozdrawiam
Zyx
I po kija tu wyrażenia regularne - zwykła pętla będzie prostsza i szybsza, a jeszcze lepsze będzie użycie funkcji substr_count()

Kod
echo substr_count($tekst, ':');
kkuba
Dwa dwukropki obok siebie?
Może najprostszy, wręcz banalny sposób - strstr? http://pl.php.net/strstr

1. <?php
  2. if(strstr($string, '::'))
  3. {
  4. }
  5. ?>

Pozdrawiam.
Zyx
Raczej nie obok siebie, skoro napisał, że zamiana w wyrażeniu regularnym na dwójkę nie robi tego, czego chce. Ponadto jak już chcesz sprawdzić, CZY jakiś ciąg jest częścią innego, od tego jest strpos(), a nie strstr().
kkuba
Ahh.. racja, dzięki za poprawienie.
No ale w sumie.. tak czy tak działa.
Zyx
Wiesz, korkociągiem też można chleb pokroić, jak się uprzesz, ale normalny człowiek jednak będzie preferować nóż smile.gif. Oto, co w dokumentacji piszą sami twórcy PHP o strstr():

Cytat
Note: If you only want to determine if a particular needle occurs within haystack, use the faster and less memory intensive function strpos() instead. (Jeśli chcesz jedynie określić, czy określony tekst występuje w ciągu, użyj szybszej i zużywającej mniej pamięci funkcji strpos())
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.