Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Konstrukcja wyrażenia regularnego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
berettakk
Chcę, żeby data w formacie dd miesiac rrrr (np. 10 kwietnia 2009) była pogrubiana.

Napisałem coś takiego:
$tekst = ereg_replace("[0-9]{1,2}[[:space:]][[:alpha:]]*[[:space:]][0-9]{4}", "<strong>\\'0'</strong>", $tekst);

ale ten regexp jest nietrafiony. Jak go napisać, żeby znalazło dopasowanie? Dodam, że chwilowo nie jest ważna poprawność, a jedynie format. Poprawnością zajmę się później. Oczywiście w <strong>...</strong> 0 dałem bez ', tylko nie wiem jak to tutaj wpisać, bo mi ucina. ;-)
trike
musisz wziasc w nawiasy () czyli np ([0-9]{1,2}) to co chcesz pozniej z tego wyciagnac a pozniej numerowac je od 1 a nie od zera
berettakk
Ale ja nie chcę niczego wyciągać, chcę całą datę z jakiegoś dłuższego tekstu wybrać i pogrubić. Poza tym i tak po Twojemu mi nie zadziałało. Nie mam też pojęcia, czemu u mnie nie dopasowuje regexpa. sad.gif
trike
  1. <?php
  2. $tekst = "Dzisiaj jest 1 kwietnia 2009";
  3. echo preg_replace('/(1 kwietnia 2009)/','<b> 1 </b>',$tekst)
  4. ?>

jak to nie chcesz wyciagac, chcesz z ciagu z data wyciagnac date i zamienic ja data pogrubiona.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.