Matado
7.04.2009, 16:37:47
Potrzebuję małej porady dot. klas w systemie newsowym. Będę pisał swój system newsów w OOP. Będzie się składał z kilku klas.
Czy taka organizacja klas będzie dobra?
- jedna klasa odpowiadająca za logowanie/ wylogowywanie itd.
- klasa obsługująca newsy, dodawanie itd.
- klasa odpowiedzialna za komentarze
- klasa do banowania
- klasa odp. za użytkowników (dodawanie, edycja)
- klasa wyświetlająca statystki (ile newsów dodanych itp)
K4mil94
7.04.2009, 16:40:09
Myślę że tak. Dodam do tego że musisz myśleć obiektowo. W twoim przypadku na głównym miejscu jest news ;P ma tytuł treść komentarze itd.
A moim zdaniem, nie.
Dlaczego obiektem nie robić użytkownika? Ja zdefiniowałbym klase users z metodami do rejestracji, logowania, wylogowania, edycji profilu.
Następnie klasa - news, metody do: dodawania, edycji, usuwania, i mająca pole z tablicą komentarzy.
I ostatnią klasą zrobiłbym - stats, dla statystyk.
Programowanie obiektowe polega na definiowaniu obiektów takich jak np: samochód, okno, klasa (jako zbiór uczniów), kwadrat, użytkownik... a nie jako zbioru podobnych metod typu: zaloguj/wyloguj.
user767
3.07.2011, 19:31:22
Czyli mvc trzeba rozpatrywać osobno dla każdego działu dla strony ? Np. mvc systemu newsów ?
Bo sercem aplikacji nie jest model, tylko kontroler, który z połączeniem z widokiem, czyli np. smarty tworzy model, tak?
Fifi209
3.07.2011, 21:40:10
Cytat(user767 @ 3.07.2011, 20:31:22 )

Czyli mvc trzeba rozpatrywać osobno dla każdego działu dla strony ?
A on chce używać mvc? ;]
user767
4.07.2011, 12:36:17
Akurat szukałem czegoś o mvc, bliżej klasy dyspozytora, ale znalazłem tylko jedną klasę.
Temat z 2009 roku, autor pewnie zaginął w akcji
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.