Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PORTFOLIO] Moje portfolio.
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Lion_87
Postanowiłem stworzyć swoje własne małe portfolio :: www.lucassoweb.com.
Jak tam się u was wyświetla?
Jakieś błędy?
Każda opinia mile widziana.
piotrooo89
szanuj moje zmęczone oczęta smile.gif czcionka w O mnie masakra. następnie pojawiający i znikający sidebar (pewnie efekt tej animacji na stronie głónej). pomysł ciekawy choć brak mu tego czegoś.

Ocena: 7/10
Spawnm
ale ta ikonka gg denerwuje ... imho strona nie powinna migać/skakać itp...
drake88
Strasznie się prezentuje, mianowicie: zakładki portfolio, kontakt etc. są brzydkie, portfolio powinno być proste oraz przejrzyste, a nie takie dziwne, nie podoba mi się ani trochę..
pyro
Hey, bardzo pochwalam motyw na stronę, podoba mi się... jednak.... strona jest jak dobra gra z kiepską grafiką... krawędzie są "poszarpane" i ogólnie grafika też... noi jak ktoś już wspomniał... pozbądź się tej migającej ikonki GG
Lion_87
Cytat
szanuj moje zmęczone oczęta smile.gif czcionka w O mnie masakra. następnie pojawiający i znikający sidebar (pewnie efekt tej animacji na stronie głónej). pomysł ciekawy choć brak mu tego czegoś.

Pomyśle, pokombinuje dziś po pracy z tym tekstem.
A o oczęta zmęczone szanuje i dbam tongue.gif

Cytat
ale ta ikonka gg denerwuje ... imho strona nie powinna migać/skakać itp...

No wiem nie wskazane jest za bardzo odwracać uwagę od treści ale starałem sie wykona tylko delikatną animacje. Fakt "KONTAKT" do poprawy.

Cytat
Strasznie się prezentuje, mianowicie: zakładki portfolio, kontakt etc. są brzydkie, portfolio powinno być proste oraz przejrzyste, a nie takie dziwne, nie podoba mi się ani trochę..

Wiem że wszystkim podobać się nie będzie smile.gif

Cytat
Hey, bardzo pochwalam motyw na stronę, podoba mi się... jednak.... strona jest jak dobra gra z kiepską grafiką... krawędzie są "poszarpane" i ogólnie grafika też... noi jak ktoś już wspomniał... pozbądź się tej migającej ikonki GG

Dzięki. Z grafiką to fakt trzeba trochę nad nią posiedzieć. Korzystam z Photoshopa 6 i tak czasami mi się przywiesza. Ale postaram się to poprawić smile.gif

Czekam na kolejne uwagi smile.gif
erix
O antyaliasingu słyszałeś?

Ten efekt powiększania może i fajny, ale strasznie procka zżera, szanuj użytkowników. Do tego trochę niedopracowany, bo skacze pasek przewijania przeglądarki.
nexis
1) Deklaracja języka - najpierw masz tak
  1. <html xml:lang="en" lang="en" xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">

a dwie linijki dalej
  1. <meta http-equiv="content-language" content="pl" />

2) Na podstronach są błędy składniowe
Lion_87
Cytat
O antyaliasingu słyszałeś?.

Słyszałem słyszałem.

Cytat
Ten efekt powiększania może i fajny, ale strasznie procka zżera, szanuj użytkowników. Do tego trochę niedopracowany, bo skacze pasek przewijania przeglądarki.

Hmmmm co masz dokładnie na myśli?

Cytat
1) Deklaracja języka - najpierw masz tak
HTML
<html xml:lang="en" lang="en" xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">

a dwie linijki dalej
HTML
<meta http-equiv="content-language" content="pl" />

2) Na podstronach są błędy składniowe

Poprawione.
Spawnm
ojojojojojoooojj

a gg nadal fika ...
Lion_87
Cytat
ojojojojojoooojj

a gg nadal fika ...

Ot to tylko atrybut "rows" i "cols". Tak sie zastanawiałem czy jest sens go umieszczać.
A "gg" -> "go go" smile.gif
SHiP
Zgadzam się z @vonEverest. Strona wygląda po prostu strasznie. Ja bym design zmontował jeszcze raz ;].
Speedy
Nie podoba mi się. Wygląda chaotycznie, nieprofesjonalnie, nieładne czcionki i kolorystyka, za mały rozmiar tekstu, machające ludziki mi się nie podobają, strona nie przystaje do obecnych trendów.
pejott
Hmm, pomysł w porządku, nie jakaś tam nowość, ale lepsze to niż standard.
Nie będę tu wymieniał błędów, bo już większość została wypisana, ale mam jedną uwagę do paru osób oceniających prace w tym dziale.
Wklejanie linków z walidatora i podniecanie się tym, że strona się waliduje jest, lekko mówiąc, głupie.
Jak sama nazwa mówi standard, to standard, który powinna spełniać każda strona, poza tym walidator sprawdza jedynie składnie.

Pozdrawiam.
Lion_87
No spoko. Dzięki za oceny smile.gif Z czasem i grafikę dopracuje.

Pozdrawiam
ShadowD
Ogólnie bardzo ładne ale:

- Niedopasowane kolory
- Za słaba jakość
- jak masz nie aktywne zakładki to powinny mieć jakby ten cień ale pod aktualnie rozwiniętą, a one znikają

A pomysł jak dla mnie super ;]
Kildyt
Niestety, ale strona bardzo kiepska. Design wcale mi się nie podoba. Nie widzę w nim nic dobrego innowacyjnie. Wygląda jak sprzed kilku lat. Kolory źle dobrane. Nie współgrają ze sobą. Niektóre grafiki są źle wycięte i widać duże piksele. Brak stopki sprawia, że strona nie ma początku i końca. Logotyp nie prowadzi na stronę główną. Za mała czcionka. Brak wyglądu inputów dostosowanych do kolorystyki strony.

Strona nie validuje się poprawnie. Opis strony jest niewłaściwy.
  1. <link rel="shortcut icon" href="http://www.plikigrafiki.com/plikigrafiki.png" type="image/x-icon" />
A co jak usuną plik? Tytuł strony jest niepoprawny. Brak nagłówka h1, a jest h2. Puste alt'y są IMHO bezsensowne. Jak już masz nic nie pisać to po co go wstawiasz? Zainteresuj się znacznikiem label. Puste div'y są brzydkie. To użytkownik ma decydować, czy otworzyć stronę w nowej karcie, czy nie.
  1. <li>-&nbsp;&nbsp;&nbsp;projektowaniu <strong>stron internetowych</strong></li>
Po co wstawiasz encje gdy zdefiniowałeś kodowanie UTF-8?

Uczę się na razie pozycjonowania, ale IMHO stronę z takim kodem dobrze wypozycjonować będzie bardzo trudno.

Autorowi radzę, aby chociaż na miesiąc dał sobie spokój z projektowaniem stron, a poczytał wiele dobrych artykułów. Jestem pewien, że to będzie dobra inwestycja, która z czasem przyniesie owoc.
Lion_87
Cytat
Niektóre grafiki są źle wycięte i widać duże piksele.

To wiem muszę je od początku zrobić dokładnie.

Cytat
Logotyp nie prowadzi na stronę główną.

Wiedziałem że ktoś wcześniej czy później to wypomni smile.gif TU NIE MA LOGOTYPU - to po pierwsze. Po drugie to jest portfolio, strona o mnie i moich pracach... więc nie podlega takiej samej ocenie jak chociażby strona o grach smile.gif
Są 3 podstrony i strona główna ale tak naprawdę one wszystkie razem są jedną częścią tak jak CV. Menu górne pełni role LOGOTYPU. To ono kieruje we wskazane lokacje.
Cytat
Brak stopki sprawia, że strona nie ma początku i końca.

Tu masz 100% racji. Zastanawiam się tylko nad jej wyglądem.
Cytat
  1. <link rel="shortcut icon" href="http://www.plikigrafiki.com/plikigrafiki.png" type="image/x-icon" />

A co jak usuną plik?

Nie usuną na 100% tongue.gif

Cytat
  1. <li>-   projektowaniu <strong>stron internetowych</strong></li>

Po co wstawiasz encje gdy zdefiniowałeś kodowanie UTF-8?

A bo chciałem zobaczyć jak wygląda z większym odstępem - wiem że mogłem inaczej ale zrobiłem to na szybko

Cytat
Uczę się na razie pozycjonowania, ale IMHO stronę z takim kodem dobrze wypozycjonować będzie bardzo trudno.

Moim IMHO skromnym zdaniem to większego problemu nie będzie z tym. Strona nie jest totalnym krzakiem, a poza tym to portfolio więc nie musi być na 1 miejscu wyszukiwarek smile.gif

Cytat
Autorowi radzę, aby chociaż na miesiąc dał sobie spokój z projektowaniem stron, a poczytał wiele dobrych artykułów. Jestem pewien, że to będzie dobra inwestycja, która z czasem przyniesie owoc.

Na pewno po części skorzystam z tej rady smile.gif
Kildyt
Cytat(Lion_87 @ 19.04.2009, 14:32:24 ) *
Wiedziałem że ktoś wcześniej czy później to wypomni smile.gif TU NIE MA LOGOTYPU - to po pierwsze. Po drugie to jest portfolio, strona o mnie i moich pracach... więc nie podlega takiej samej ocenie jak chociażby strona o grach smile.gif
Strona to strona. Jeżeli nie jest to logotyp to co?

Menu górne pełni role LOGOTYPU.
Coś nowego. smile.gif

Nie usuną na 100% tongue.gif
A jak czasowo serwer padnie? Nie byłbym taki pewien. Zawsze to lepiej mieć grafiki na własnym serwerze.

Moim IMHO skromnym zdaniem to większego problemu nie będzie z tym. Strona nie jest totalnym krzakiem, a poza tym to portfolio więc nie musi być na 1 miejscu wyszukiwarek smile.gif
Z tym krzakiem to bym się spierał. Google nie lubi takiego nieumiejętnego używania znaczników. Tytuł jest bardzo ważny, a opis strony to katastrofa. Powinieneś stawiać sobie wyżej poprzeczkę, bo gdy będziesz nisko to i produkt będzie kiepski. Trzeba robić zawsze wszystko najlepiej jak się potrafi.

PS IMHO - moim skromnym zdaniem.
pejott
Cytat

Eh, jak już się ktoś mądrzy, to niech chociaż odróżnia logotyp od topu strony, ewentualnie można to nazwać logiem strony.
Logotyp to znak rozpoznawczy i nie musi on dotyczyć stron internetowych, a one nie muszą go posiadać.

Pozdrawiam.
Lion_87
Kod
PS IMHO - moim skromnym zdaniem.

Wiem co to znaczy tongue.gif ja u siebie napisałem to żartobliwie bo uwielbiam ten skrót smile.gif

P.S. Vielta Tobie też dziękuje że wysłałeś mi na PW regułkę tego słowa ale SERIO wiem co ono oznacza.

Cytat
A jak czasowo serwer padnie? Nie byłbym taki pewien. Zawsze to lepiej mieć grafiki na własnym serwerze.

Mozę paść ale nie musi. A nie usuną bo ja sam musiałbym usunąć biggrin.gif

Cytat

Grafika pod imię, nazwisko, wiek itd. Stały element każdej podstrony.
Kildyt
Logotyp najczęściej znajduje się w lewym, górnym rogu i proszę - mamy tu takie coś. "Website design" - to według mnie jest logotyp, lub jak już chcecie się czepiać - logo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.