Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Ważność hasła
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
soft_dev
Witam,
Posiadam system logowania oparty na bazie MySQL. Potrzebuję jednak dodać nową funkcjonalność tj. zmiana hasła użytkownika po np. 14 dniach. Czyli user loguje się do systemu i automatycznie sprawdzam czy nie minął termin ważności hasła. Jeśli minął to wyskakuje monit o zmianę hasła.

Czy może mi ktoś pomóc?

Mój system logowania oparty jest wg. poradnika z strony której autor pobiera opłaty za poradniki, więc nie wiem czy mogę podać kod źródłowy i czy admini tego forum nie będą źli o to że robię krypto reklamę.
RafaelX
no to trudno bedzie ci pomóc tongue.gif

ale zrób tak dodaj tam w tej samej tabelce co masz hasło date jego ustawienia aktualizowaną przy zmianie
później sprawdzaj przy logowwaniu czy hasło zostało ustalone wiecej niz 14 dni wczesniej
tyle ci moge powiedzieć bez kody tongue.gif
soft_dev
Ok to sam skrypt logowania tak wygląda

1. <?php
  2. ...
  3. ?>

Teraz można liczyć na pomoc? wstydnis.gif
RafaelX
  1. <?php
  2. $waznosc=time()-3600*24*14;
  3. $wynik=mysql_query("SELECT * FROM $mysql_tabela WHERE
  4.       login='$login' and haslo='$haslo' and status=5 and waznosc<'$waznosc'");
  5. ?>

w tabelce stówz pole waznosc i podczas zmiany hasła przez usera w prowadzaj go niej obecny czas (time()) albo mysql'owy NOW pole powinno miec długość 10

i to chyba tyle
in5ane
I do tego sobie dorób, że jeżeli jest FALSE, to wyświetl jakąś treść i formularz do utworzenia nowego hasła.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.