Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] co jest zle ze nie zwraca zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lnn
mam taki oto kod:
  1. <?php
  2. $last_id = mysql_insert_id(); //zwraca ostatnio dodany INSERT do bazy
  3.  
  4.    $msg = "<html>
  5.    <body bgcolor=\"#FAF3DF\">
  6.    Dziękujemy XXXXXXXXXXXXXX <b>Xxxxx</b>!<br /><br />
  7.    Aby potwierdzić swój udział i skorzystać z oferty promocyjnej <a href=\"http://strona.pl/confirm.php?id=\""
  8.    .$last_id."\">kliknij tutaj</a>.<br /><br />
  9.    Jeśli otrzymałaś ten e-mail przez pomyłkę, po prostu zignoruj go.<br /><br />
  10.    pozdrawiamy,<br />
  11.    <b>XXXXXXXXXX</b>
  12.    </body>
  13.    </html>    ";
  14. ?>

i nie zwraca mi zmiennej $last_id - tzn bo to bedzie wysylane poprzez mail() no i otrzymuje link ale bez id ;/
potreb
Jaką masz wersję php? Daj sobie print_r($last_id) przed msg i zobaczy czy zwróci ci coś.
lnn
powiem tak, blad musi byc jakos przy linku, gdyz jak wstawiam ta zmienna gdzie indziej to ją zwraca ;/
nospor
  1. <?php
  2. $msg = "<html>
  3.   <body bgcolor=\"#FAF3DF\">
  4.   Dziękujemy XXXXXXXXXXXXXX <b>Xxxxx</b>!<br /><br />
  5.   Aby potwierdzić swój udział i skorzystać z oferty promocyjnej <a href=\"http://strona.pl/confirm.php?id="
  6.   .$last_id.">kliknij tutaj</a>.<br /><br />
  7.   Jeśli otrzymałaś ten e-mail przez pomyłkę, po prostu zignoruj go.<br /><br />
  8.   pozdrawiamy,<br />
  9.   <b>XXXXXXXXXX</b>
  10.   </body>
  11.   </html>    ";
  12. ?>
zdziebko przesadziles z " tongue.gif
lnn
Cytat(potreb @ 23.04.2009, 10:49:07 ) *
Jaką masz wersję php? Daj sobie print_r($last_id) przed msg i zobaczy czy zwróci ci coś.

PHP Version 4.4.7

a moze podzielic to na 3 czesci? ;p ale watpie zeby cos dalo ;/
tzn
  1. <?php
  2. $msg = ' ';
  3. $msg .= ' ';
  4. $msg .= ' ';
  5. ?>
nospor
przeciez ci podalem poprawną wersje
lnn
ale nie dziala... tzn dziala ale nie tworzy odpowiedniego linku (z identyfikatorem), wlasnie nie wiem co jest grane..
nospor
ale zdajesz sobie sprawe, ze przed kodem ktory ci poprawilem masz dac jeszcze:
$last_id = mysql_insert_id();
?

jak tak to pokaz swoj kod po moich poprawkach
lnn
zdaje i dalem, i jesli umieszcze to .$last_id. w innym miejscu niz link to mi zwraca ;/ a w <a href=""> nie, moze to wina tego co przetrawia maila? czyli php
nospor
ponawiam prosbe:
jak tak to pokaz swoj kod po moich poprawkach

chce miec pewnosc ze wkleiles jak trzeba
lnn
ok juz wiem w czym byl problem winksmiley.jpg zagapilem sie winksmiley.jpg juz dziala smile.gif
jeden " za duzo winksmiley.jpg
  1. <?php
  2. $msg = "<html>
  3.    <body bgcolor=\"#FAF3DF\">
  4.    Dziękujemy ZXXX<b>XXXa</b>!<br /><br />
  5.    Aby potwierdzić swój udział i skorzystać z oferty promocyjnej <a href=\"http://aa.pl/confirm.php?id=
  6.    ".$last_id."\">kliknij tutaj</a>.<br /><br />
  7.    Jeśli otrzymałaś ten e-mail przez pomyłkę, po prostu zignoruj go.<br /><br />
  8.    pozdrawiamy,<br />
  9.    <b>AAA</b>
  10.    </body>
  11.    </html>    ";
  12. ?>
nospor
kurcze!!!!
nie jeden a dwa. patrz co ci ludzie dają. dzialac ci teraz dziala ale nadal generujesz bledny kod html. wersja co ci podalem jest poprawna i nastepnym razem nie pisz ze nie dziala jak nie wklejasz tego co ci ludzie dają
lnn
Cytat(nospor @ 23.04.2009, 11:19:10 ) *
kurcze!!!!
nie jeden a dwa. patrz co ci ludzie dają. dzialac ci teraz dziala ale nadal generujesz bledny kod html. wersja co ci podalem jest poprawna i nastepnym razem nie pisz ze nie dziala jak nie wklejasz tego co ci ludzie dają

spoko, sorry winksmiley.jpg) nie zauwazylem bo poprawialem recznie a nie wklejalem winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.