Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX] AdvAjax w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Luka
Witam wszystkich,
Stworzyłem formularz w którym po wybraniu państwa pojawia się select, gdzie można wybrać z prowincji/stanów w danych mieście. Używam advAjax. Tak wygląda fragment formularza:
  1. <tr><td><p class="big" align="right">Province/State: </td><td>
  2.  
  3. <div id="selectOpt">
  4. <select name="province">
  5. </select>
  6. </div>
  7. </td></tr>

No i w pliku, z którego pobiera advAjax mam taki kod generujący opcje do tego selecta:
  1. <?php
  2. echo '<select name="province">';
  3.  
  4.    while($r = mysql_fetch_array($w))
  5.    {
  6.        echo '<option value="'.$r['name'].'">'.$r['name'].'</option>';
  7.        
  8.    }
  9.    echo '</select>';
  10. ?>

No i jak tworzyłem formularz to wszystko działało, wybierałem USA, miałem stany w USA, wybierałem UK, miałem prowincje. Tylko mam problem jak chcę pobrać wartość $_POST['province'] podczas przesłania zmiennych okazuje się ona pusta... :/ advAjax wkłada ten kod innerHTML, czy to sprawia, że jest on dla formularza niewidoczny?
Proszę o pomoc, siedzę nad tym już drugi dzień.
skowron-line
[qoute]
$_POST['province'] podczas przesłania zmiennych okazuje się ona pusta... :/
[/quote]

Ale jak weźmiesz print_r( $_POST ) to jest ta zmienna w tablicy i jest pusta czy w tablicy jej wogóle nie ma questionmark.gif
Luka
W IE mam
  1. Array([province] => Montana)
a w FF pusto. Są inne zmienne $_POST, ale tej nie ma. Prawdę mówiąc cały czas testowałem wcześniej na FF, a tera zobaczyłem , że na IE się wyświetla ta zmienna.
skowron-line
jak masz zainstalowanego webdevelopera pod FF to zobacz może w wygenerowanym kodzie wstawia ci tego selecta poza forma.
Luka
skowron-line, dzięki za zainteresowanie.
Jak sprawdzam za pomocą 'Pokaż źródło', albo 'Wygeneruj źródło strony' to ten select jest. Jak w FF biorę normalnie CTRL+U to go nie ma. A jak sprawdzam z webdevelopera opcją Informacje o formularzach to tego selecta też nie ma. Pewnie dlatego, że go nie ma od razu, tylko pojawia się na akcję wybrania państwa. Hmm.. Próbowałem wcześniej wpisać w tego diva znaczniki select bez opcji, a same opcje dodawać za pomocą ajaxa, ale miałem błędy js z funkcją split(). Zresztą nie wiem, czy to by pomogło. Ale pewnie coś mu przeszkadza, że tego selecta nie ma na wejście...
skowron-line
sprawdz sobie opcja "pokaz wygenerowane zrodlo" a nie informacja o formularzu
zobacz czy znaczniki sie dobrze zamykaja z tego co sobie przypominam tez robilem takie rzeczy i nie mialem wiekszych problemow, wiec dlaczego tobie mialo by to nie dzialać
Luka
Tak, jak pisałem - sprawdzałem i select jest - znaczniki w dobrych miejscach. Wszystko niby gra. Z jakiejś może całkiem innej strony to zajdę - nie wiem sam.
skowron-line
To wroc do pierwotnego pomyslu wstawienia tylko opcji
a jak bedziesz mial problem pisz na forum i napewno zostanie Ci udzielona pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.