Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Proszę o szczerą ocenę
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
ewaslawek5
Jestem programistą-hobbistą, język php znam z książek, uważam się za więcej niż średniozaawansowanego w tajnikach PHP. W świecie tego języka siedzę od roku 2007, przez ten czas stworzyłem i szlifuję swój wytwór w postaci serwisu statystycznego [GoodStat.pl], słucham uważnie uwag i opinii na temat pracy mojego serwisu.

Wszelkie uwagi i propozycje staram się wdrażać.

Chciałbym poznać szczerą opinię użytkowników tego forum na temat mojego wytworu.

Oto adres strony do oceny: [www.goodstat.pl]
Lejto
nie tabelki -,- zbuduj stronę na divach
sowiq
1. Ciężko ocenić Twoje umiejętności programowania w PHP widząc kod HTML strony
2. Strona pocięta na tabelki i nic więcej nie mówię
3. Mam nadzieję, że statystyki od home dokleiły Ci się automatycznie do strony? Bo co to za system statystyk, który do określenia popularności własnej strony używa innego systemu? winksmiley.jpg
ewaslawek5
Oczywiście że statystyki są doklejone automatycznie smile.gif serwis jest na home

Dlaczego piszecie żeby budować stronę na divach questionmark.gifquestionmark.gif
kamil4u
Cytat
Dlaczego piszecie żeby budować stronę na divach questionmark.gifquestionmark.gif

A no dlatego: http://osiolki.net/tabelki/
ewaslawek5
Moim zdaniem wygląd strony (szata graficzna) jest istotna, pozostanę przy tabelkach. Na div-ach strona będzie wyglądać ubożej, ale nie koniecznie.
Zwróćcie uwagę że dominujące serwisy mają budowę na tabelkach.
Lejto
tabelki używano w latach 90 teraz w standardzie są divy
poczytaj o standardach sieciowych
kod źródłowy też jest ważny
pyro
Cytat(ewaslawek5 @ 6.05.2009, 15:06:52 ) *
Moim zdaniem wygląd strony (szata graficzna) jest istotna, pozostanę przy tabelkach. Na div-ach strona będzie wyglądać ubożej, ale nie koniecznie.

Piłeś coś?

// edit

zobacz na kurshtml.boo.pl, zalety uzywania divow zamiast tabelek
Lejto
hehe
spokojnie @pyro tongue.gif
sowiq
Na div-ach strona będzie wyglądać ubożej, ale nie koniecznie.
Budowa strony nie ma znaczenia dla wyglądu. Z tym, że jeśli chciałbyś zmienić np. rozmieszczenie kolumn w layout'cie zbudowanym na tabelkach to zajmie Ci to pół dnia. Na div'ach wystarczy zmienić kilka linijek w pliku CSS.
To nie znaczy, że robią to poprawnie. Raczej chodzi o to, że te serwisy były budowane n lat temu. I teraz wychodzą z założenia, że skoro strona wyświetla się dobrze, to nie ma sensu płacić komuś za jej przerobienie.
Zresztą - kilkaset miliardów much żywi się kupą. A to nie znaczy wcale, że kupa jest dobra do jedzenia winksmiley.jpg
ewaslawek5
Cytat(pyro @ 6.05.2009, 15:14:14 ) *
Piłeś coś?

Pisałem że nie jestem fachowcem...

Widze ze przy zmianie szaty, bede robil na divach skoro tak jest trendy.... smile.gif
pyro
Cytat(ewaslawek5 @ 6.05.2009, 15:15:53 ) *
Pisałem że nie jestem fachowcem...

Widze ze przy zmianie szaty, bede robil na divach skoro tak jest trendy.... smile.gif

Nie chodzi o to że trendy. (ale też). Poprostu ma to więcej zalet niż tabelki. Przeczytaj zalety stosowania divów na stronie, którą podałem.

Cytat(sowiq @ 6.05.2009, 15:15:25 ) *
A to nie znaczy wcale, że kupa jest dobra do jedzenia winksmiley.jpg

Jakto nie ; (?
Daedric
Cytat(ewaslawek5 @ 6.05.2009, 13:33:31 ) *
uważam się za więcej niż średniozaawansowanego w tajnikach PHP

to sie tak nie chwal lepiej... jesli juz troche siedzisz w temacie to powinienes wiedziec dlaczego strona powinna byc na DIVach

ze swojej strony dodam: uzyj mod_rewrite

pozdro
sowiq
Cytat(Daedric @ 6.05.2009, 15:21:23 ) *
to sie tak nie chwal lepiej... jesli juz troche siedzisz w temacie to powinienes wiedziec dlaczego strona powinna byc na DIVach
Nie do końca mogę się z Tobą zgodzić. Programowanie w PHP != kodowanie layoutów.
Chociaż tak na prawdę programista kodujący w PHP przeważnie zna dobrze również i (X)HTML, to samo kodowanie w PHP tego nie wymaga.
ewaslawek5
Cytat(Daedric @ 6.05.2009, 15:21:23 ) *

Divy to raczej zagadnienie html-a a nie php-a

Cytat(sowiq @ 6.05.2009, 15:23:53 ) *
Nie do końca mogę się z Tobą zgodzić. Programowanie w PHP != kodowanie layoutów.

zgadzam sie z tobą smile.gif
Daedric
siedzac w tym chcac czy nie chcac i tak sie uczy HTMLa... ciezko jest po prostu znac dobrze php a nie znac nawet srednio HTML...

oczywiscie wg mnie:P

btw jeszcze slownik polecam:

6 miesiąc
12 miesiący
Kildyt
Co za topic! Gdzie my jesteśmy? tongue.gif
Do autora tematu: nie praw głupot, proszę cię. biggrin.gif

Tytuł tematu nic nie mówi (zaraportowane). Użyj bbcode do linka (zaraportowane).

Co do strony: dosyć kiepska. Design nie zadziwia, jest dosyć kiepski. Kod to tragedia. Całość jest nudna i "bez życia".
ewaslawek5
Nie pozostaje mi nic tylko przyjąć na klatę Wasze wskazówki, chylę czoła.
Na obronę siebie powiem że większą wagę przywiązywałem do funkcjonalności kodu php i działania.
Nie jestem polonistą, więc wypowiedzi na stronie nie są może gramatycznie poprawnie, ale podsumowując:

W przyszłości jak będę zmieniać image serwisu to zrobię to wykorzystując DIVY, dzięki Wam.

Ważne że działa cały program, to jest dla mnie najważniejsze, a szatę graficzną zawsze można wymienić na lepszą.
Nie ukrywam że mimo wszystko jestem dumny z serwisu GoodStat , w całości jest moim tworem (grafika i kod PHP), jestem wielkim pasjonatą tego wszechpotężnego języka.

PS.
Błędy językowe już poprawiłem, grafikę też zmienię na Div-y, trza trzymać się standardów winksmiley.jpg
ewaslawek5
Jestem dumny z prawidłowego działania serwisu, a nie z grafiki. Goodstat nie jest stroną o byle jakiej tematyce, powiem nawet że jest o tematyce dosyć poważnej. To co ja sam zrobiłem w firmach informatycznych pracowałby nad tym sztab ludzi.

To co serwis oferuje to wszelkie zliczania wizyt odsłon, śledzenie pozycji i wiele wiele innych rzeczy. Uzbierałem nawet ponad 100 użytkowników od krótkiego czasu. Puki co ludzie korzystają z mojego tworu.

Bywa czasem tak że opinia nie zawsze jest lekka, wszystko przyjmuję z pokorą.

Cytat(belliash @ 6.05.2009, 19:40:11 ) *
Nie widze w serwisie nic z czego mozna by bylo byc dumnym...

Całą funkcjonalność GoodStatu widać po rejestracji i po zalogowaniu smile.gifsmile.gifsmile.gif

Najbardziej dostałem pochwały z narzędzia śledzenia pozycji (przydatne dla pozycjonerów)
rzymek01
jeszcze dorzucę, że po przeczytaniu oferty serwis powinien oferowac raczej bezpłatne usługi, bo:

1) potencjalnemu klientowi trudno okreslić wiarygodność statystyk nowej firmy
1.cool.gif gdzie są dane firmy?
2) statystyki od googla są bezpłatne a prezentują się znacznie lepiej
3) gdzie jest polityka prywatności oraz regulamin?

oczywiście w przyszłości mógłbys świadczyć płatne usługi, ale najpierw spełnił wymagania prawne
ewaslawek5
Nie prowadzę działalności, jestem osobą prywatną, regulamin znajduje się tutaj dostępny jest przy zakładaniu konta.
Wiele jest narzędzi w sieci darmowych i ich płatnych odpowiedników, trzeba pokryć koszty utrzymania serwisu...itd.
rzymek01
ok, regulamin wygląda na poprawny, ale jak nie prowadzisz działalności to z kazdym klientem podpisujesz umowę o dzieło, na zlecenie?
jesli nie to w jaki sposób rozliczasz się z US ? aaevil.gif
ewaslawek5
Cytat(rzymek01 @ 6.05.2009, 20:31:11 ) *
ok, regulamin wygląda na poprawny, ale jak nie prowadzisz działalności to z kazdym klientem podpisujesz umowę o dzieło, na zlecenie?

Nie mam jeszcze z czego się rozliczyć nikt się jeszcze nie zdecydował na "zakup" usługi....

Cytat(belliash @ 6.05.2009, 20:34:40 ) *
I niektore ficzersy na tej stronie nie dzialaja... Np http://www.goodstat.pl/pozycja_slow.php

Nie rozumiem co to ficzersy?
.radex
Cytat(ewaslawek5 @ 6.05.2009, 20:36:55 ) *
Nie rozumiem co to ficzersy?

http://www.dict.pl/dict?word=feature&words=&lang=EN
sowiq
Cytat(rzymek01 @ 6.05.2009, 20:31:11 ) *
Kurde, ludzie, ale się uczepiliście chłopaka. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy na czarno nie pracował i ze wszystkiego się rozlicza.
Kolega może i prosił o szczerą ocenę, ale to nie powód, żeby od razu się tak nad nim pastwić winksmiley.jpg

Tak jak napisał - uczy się od niedawna, a to, co osiągnął, zawdzięcza tylko sobie. Jest z siebie dumny i bardzo dobrze, bo trochę pracy musiał w to włożyć. I jestem pewien, że będzie rozwijał kolejne projekty, zapewne bardziej doskonałe niż ten (pierwszy w życiu?).

Ja ze swojej strony życzę autorowi dużo samozaparcia i powodzenia.
rzymek01
nie mam żadnych zastrzeżeń do serwisu oprócz kodu HTML i oferowania płatnych usług, które niedajboże ktoś wykupi i autor tematu bedzie mógł mieć problemy...

również życzę powodzenia w dalszym programowaniu guitar.gif
ewaslawek5
Cytat(sowiq @ 6.05.2009, 20:40:16 ) *
Ja ze swojej strony życzę autorowi dużo samozaparcia i powodzenia.

Dziękuję, jeden ze mną. A swoją drogą jak wygląda sprawa prawnie, nie wiem czy mogę na tym forum o to pytać?
Załóżmy że ktoś taki jak ja osoba fizyczna zarobi dwa centy z takich serwisów jak GoodStat, to musi się rozliczyć w US i po kłopocie, czy dobrze rozumiem? Czy osoba prywatna może w ten sposób dorabiać?
ewaslawek5
Podsumowując
Zrozumiałem że osoba prywatna nie może dorabiać w taki sposób jak działalność internetowa, powiem prawdę że przestraszyłem się nie badałem wcześniej sprawy, myślałem że jeśli znajdą się ewentualne osoby skłonne zapłacić za usługę to idzie się do US płaci się odpowiedni podatek i po sprawie... jeśli tak to widzę że trza będzie zwijać żagle... i zająć się hobbistycznie działalnością, upewnie się jeszcze.
Shadowsword
Mnie się strona nawet podoba, tylko menu troszkę zbyt blade. Założę konto, porównam przez kilka dni z hostingowym awstatem i napiszę jak wyszło winksmiley.jpg
ewaslawek5
Cytat(Shadowsword @ 6.05.2009, 21:13:22 ) *
Mnie się strona nawet podoba, tylko menu troszkę zbyt blade. Założę konto, porównam przez kilka dni z hostingowym awstatem i napiszę jak wyszło winksmiley.jpg

Zapraszam smile.gifsmile.gifsmile.gif. Proszę tylko zarejestruj pełną wersję. Menu po zalogowaniu będzie dużo większe....smile.gif
Shadowsword
Nie kupię kota w worku, a zupa w kodzie zniechęca. Poza tym mam dobre darmowe statystyki. Chyba, że do celów testowych odpaliłbyś mi konto premium na jakiś tydzień smile.gif
rzymek01
belliash, może i masz rację tongue.gif

ewaslawek5, w necie możesz zarabiac jako prywatna osoba na zasadzie umów na zlecenie, o dzieło, ale one mają swoje ograniczenia (np. ten skrypt mógłbys komuś sprzedać jako osoba prywatna)

natomiast ty w swoim serwisie chcesz sprzedawać USŁUGI, a to już jest inna sprawa, dlatego musisz mieć działalność gospodarczą

PS. ewaslawek5, masz na imię Ewa czy Sławek? biggrin.gif
ewaslawek5
Cytat(Shadowsword @ 6.05.2009, 21:57:37 ) *
Nie kupię kota w worku, a zupa w kodzie zniechęca.

Nie proszę cię o wykupienie tylko o założenie konta w pełnej wersji, ponieważ będą tam wszystkie narzędzia jakie zrobiłem, wersja pełna będzie trwać 10 dni, do testów wystarczy, a po tych 10 dniach przemieni się w konto demo (ograniczone w funkcjach).

Prawdą jest co piszesz, że jest dużo darmowych statystyk, lecz nie prowadzą one funkcji śledzenia pozycji. Pomijam Analistyk Google, czy jakoś tak, ale nie porównuj mnie do giganta. W sieci jest dużo płatnych usług tego rodzaju, chociaż mają darmowe odpowiedniki.

Kto chce niech założy konto w pełnej wersji, przetestuje i napisze, po 10 dniach konto zmieni się bez zobowiązań na demo i po sprawie (właściwie to wersję domo niepotrzebnie zrobiłem).

Grafike zrobilem w photoshopie to ten wygenerowal htmla, to tylko html.

Staty jak staty ale, to sledzenie pozycji... dobra rzecz.....
Pilsener
Moim zdaniem nie budzi wiarygodności firma, która pomimo sprzedawania usług wyświetla na stronie reklamy i uczestniczy w jakiś programach wymiany linków - kojarzy mi się to z "bardzo tanim chostingiem od super z!oMóW", tak tanim, że aż strona główna tegoż "chostingu" została umieszczona na republice czy coś tam.

Jeśli zależy Ci na popularności serwisu to:
- nie katuj go reklamami
- napisz od nowa kod
- popraw/wywal ten design i przepisz treść

No i wywal to "profesjonalny", bo akurat mi tego typu przymiotniki źle się kojarzą, zwłaszcza gdy się je zestawi z taką stroną, każdy kto choć troche zna się na HTML zaraz będzie wiedział, co o tym profesjonaliźmie sądzić, zresztą już na pierwszy rzut oka wygląda prowizorycznie i amatorsko, jesteś programistą a nie grafikiem czy projektantem - ok, to zapłać choć kilka setek za przyzwoity design, wymagania wobec stron komercyjnych są dużo wyższe niż prywatnych, zwłaszcza, jeśli branża to www. Zaufanie budzą strony skromne i estetyczne, a Twoja jest w stylu początku lat 90'tych, gdzie w dobrym tonie było wstawić na stronę zegar i jakieś migające gify.
ewaslawek5
Cytat(Pilsener @ 7.05.2009, 15:09:22 ) *
- nie katuj go reklamami.

Masz rację, jednak trzeba jakoś utrzymać całość winksmiley.jpg ,reklam nie jest znowu tak dużo... Szatę graficzną - no cóż trzeba zmienić, słowo 'Profesjonalny' nie pasuje fakt, już go wymazuję....
ewaslawek5
a powiedz belliash jakiej używasz przeglądarki, napisz jeszcze system, człowiek nie może sprawdzic wszystkich konfiguracji. Pojęcia nie miałem że tak się rozjezdza. A może nie wszystko się załadowało ?
ewaslawek5
Na Linuksie GoodStatów nie widziałem, jak grafike przemienie na Divy, to wszystkie niedociągnięcia prysną smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.