Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Id rekordu dodawanego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wizard144
Witam!

Mam takie małe pytanie. Mam tabele w bazie z kolumną id (A_I). Czy jest jakaś możliwość sprawdzić id rekordu który jest dodawany ? Czy tylko kolejne zapytanie ? Pytam z czystej ciekawości smile.gif

Pozdrawiam!
nugae
da się link
korro
Witam.
W MySQL niestety nie.
W dojrzalszych silnikach SQL są takie mechanizmy.
Np. W PorstreSQL wyglądałoby to tak:
  1. INSERT INTO Addresses (address, city, state, postalcode) VALUES ('123 Main St.','Springfield','MA','01109') RETURNING id;

Edit: okazałem się dyletantem. Są pośrednie możliwości żeby to zrobić.
harbii
  1. <?php
  2. $last_id = mysql_insert_id();
  3. echo $last_id;
  4. ?>
wizard144
Hehehe smile.gif Dzięki, oszczędzi to troche serwer przy większej ilości zapytań smile.gif
Fifi209
Szczerze nie wiem po co sprawdzać id rekordu. ID w sql zwykle kojarzy się z polem typu auto_increment i zdefiniowanego jako primary key. Oznacza to tyle, że pole id jest przypisywane automatycznie i jest głównym kluczem w tej tabeli. (chyba tak haha.gif)
nospor
Cytat
Szczerze nie wiem po co sprawdzać id rekordu
To masz podobnie jak jak. tylko ze ja nie wiem po co pisac posty jak sie nie zna na rzeczy winksmiley.jpg

Czasami poprostu potrzebujesz znać to id i już. moze jak zaczniesz pisac powazniejsze aplikacje to moze sie dowiesz "po co" smile.gif

poza tym autor wyraźnie napisał:
Cytat
Pytam z czystej ciekawości

wiec twoj post byl rownie zbedny jak moj teraz
palixmp
A ja mam coś takiego:
  1. <?php
  2. function dodaj_album($kto, $nazwa, $opis, $id_p3, $id_p1)
  3. {  
  4.  echo "<font color=#9A0509>Album :  ".htmlspecialchars($nazwa).'</font><br />';
  5. $lacz = lacz_bd();
  6.  $kto = stripslashes($_SESSION['prawid_uzyt']);
  7.  
  8.  // umieszczenie nowej zakladki
  9.  if (!$lacz->query("insert into albumy values                    
  10.  ('','$kto','$nazwa','$opis','$id_p3','$id_p1')"))
  11.    throw new Exception('Wstawienie nowego albumu nie powiodło się');
  12. return true;
  13. }
  14. ?>

I tą funkcję wywoluje w innym pliczku przez require_once('funkcje.php'); I wszystko działa dobrze, oprócz tego wyświetlania ostatnio dodanego ID.

I w którym miejscu mam wstawić, to aby wyświetlało mi ostatnio dodane ID?? Bo próbuje wstawić w różne miejsca i za każdym razem wyskakuje mi błąd sad.gif
wizard144
Zapewne po query...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.