Cytat(marcio @ 19.05.2009, 01:15:57 )

1.)Co daje mi dodanie arg. TRUE do metody render() bo jak nie dodam echo() w widoku to nie wyswietla mi zawsze musze miec ehco() nawet jak mam TRUE lub jak go nie ma jak to obejsc??
Kohana jest na tyle prostym frameworkiem, że bez problemu możesz dojść do tego jak co działa patrząc w kody źródłowe. I tak jeśli chodzi o metodę render() to wywołanie $view->render(TRUE) jest równoznaczne z echo $view->render(). Podanie pierwszego parametru jako TRUE spowoduje przesłanie widoku na wyjście. Jeśli chciałbyś przypisać wygenerowany widok do zmiennej to wystarczy zrobić $var = $view->render().

2.)Jestemy w:
kohana/system/config/database.php mamy dyrektywe
:
Kod
'object' => TRUE
Nom i wiem jak operowac na danych zwroconych przez query() czyli $zmienna -> index_z_db i to dziala.
Co jesli dam FALSE na object?Jak mam wtedy operowac na danych bo zabardzo nie wiem??
Jeżeli użyjesz FALSE (result_array(FALSE)) w wyniku otrzymasz tablicę asocjacyjną czyli odwołujesz się $zmienna['index'].

3.)Czy w zapytaniach sql zmienne sa automatyczne filtrowane bo jak dodam np: mysql_real_escape_string() to mam jakis error bez niego smiga.
Tak, jeżeli korzystasz z query buildera to nie musisz się o to martwić. Jeśli natomiast wykonujesz zapytania "z palca" metodą query() to wówczas takie dane nie są zabezpieczane i wówczas musisz o to zadbać samemu (są odpowiednie metody do tego - poszukaj).

4.)Defaultowo mamy dyrektywe error na 1 jednak przy samym tworzeniu aplikacji lvl 4 duzo daje?Czy po skonczeniu zostawic 4 lub dac spowrotem na 1?
Nie bardzo wiem o czym mówisz. Chodzi Ci o 'log_threshold' z config.php?

5.)Czy mozna zmienic nazwe defaultowej nazwy funkcji tzn zmienic z index() na inna w zadnym configu nie znalazlem takiej mozliwosci?
Nie można. Możesz jedynie pobawić się routingiem ale nie wiem czy osiągniesz to co chcesz (nie wiem za bardzo co chcesz osiągnąć

).

6.)Mamy sobie Template klase View i mam takie pytanie czy zmienne w szablonach mozna ustawiac tylko za pomoca pol tzn
Jest jeszcze set_global(). Nie wiem po co Ci więcej możliwości przypisywania zmiennych do widoku. Chyba 2 możliwości w zupełności wystarczą. Aha, możesz również przypisać je hurtowo podając je jako tablicę (nazwa zmiennej => wartość) jako drugi parametr konstruktora View.

7.)Co to jest ORM do czego to uzywac i jaka jest roznica pomiedzy ORM a LDAP czy cos takiego.
Ujmę to krótko: ORM sobie daruj, zbędny bajer. Więcej z nim problemów niż pożytku (taka jest moja osobista opinia) O samej istocie ORM możesz poczytać chociażby na Wikipedii.
Cytat(marcio @ 19.05.2009, 17:16:18 )

Chodzi o warunki IF w widokach tzn czy jestem zmuszony robic 2 osobne widoki np dla zalogowanego i nie zalogowanego user'a lub gdy chce wyswietlic profil user'a a takiego nie ma w bazie i musze zwrocic error??
Lub moge uzyc warunki if w widokach na zasadzie zmiennych do niego przesylanych?
Możesz do widoku przypisać zmienną prawda/fałsz i na tej podstawie wyświetlić odpowiednie dane. Możesz również już na poziomie kontrolera załadować odpowiedni widok w zależności od jakiś tam warunków.
To chyba tyle. W razie czego pytaj dalej.