Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL][phpMyAdmin] Błąd zapytania MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wolfie
Witam, stworzylem sobie baze danych ktora wyglada nastepujaco :

Cytat
CREATE TABLE admin (
username varchar(50) NOT NULL,
password varchar(255) NOT NULL,
first_name varchar(50) NOT NULL,
last_name varchar(50) NOT NULL,
email varchar(70) NOT NULL,
admin_level int(2) NOT NULL,
id int(10) NOT NULL auto_increment,
PRIMARY KEY (id)
);

Teraz odpalam phpMyAdmin'a i chce sobie wrzucic wartosci do tabeli :
Zapytanie wyglada nastepujaco :
Cytat
INSERT INTO (`username`, `password`, `first_name`, `last_name`, `email`, `admin_level`, `id`) VALUES ('anna', PASSWORD('anna'), 'Anna' , 'Wilk', 'jakismail@gmail.com' , '2' ,'');

Ale phpMyAdmin mowi mi ze mam blad w pierszej linijce zapytania a ja zadnego bledu nie widze, poza tym gdy probowalem a MySQL Administratorze wrzycic to zapytanie bez ostatniej wartosci ktora jest id bo pole jest auto increment NOT NULL to wywala mi blad ze powinna byc tam wartosc.
Wiec moje pytanie brzmi jak zmodyfikowac tabele zeby nie trzeba bylo podawac id na sztywno tylko zeby sie wpisywalo automatycznie a drugie pytanie czy w zapytaniu d phpMyAdmina jest jakis blad bo mnie sie wydaje ze nie ma......probowalem tez bez cudzyslowow ale tez wywala blad......
nospor
jak dostajesz blad, to nalezy podac dokladnie jaki to blad.

po drugie: nie podales w insert nazwy tabeli
Wolfie
Racja, po dodaniu tebali zglasza juz tylko blad zwiazany z id wiec jedno pytanie juz rozwiazane
A oto błąd :

Cytat
#1366 - Incorrect integer value: '' for column 'id' at row 1

Rozumiem ze brak jest wartosci ale przeciez to pole ma byc auto_increment.....
nospor
@Wolfie
za id nie ''
a null
Wolfie
Niestety po wipisaniu 'null' pojawia sie nastepujacy błąd :

Cytat
#1366 - Incorrect integer value: 'null' for column 'id' at row 1
nospor
1) wpisales 'null' czy null ?
2) ale dales autoincrement na to pole? poza tym jesli dales autoincrement, to mozesz spokojnie usunac id z zapytania
Fifi209
Cytat(nospor @ 23.05.2009, 19:45:13 ) *
1) wpisales 'null' czy null ?
2) ale dales autoincrement na to pole? poza tym jesli dales autoincrement, to mozesz spokojnie usunac id z zapytania

1. id int(10) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  2. PRIMARY KEY (id)
  3. );

Hmm? No chyba raczej dał?

Albo null albo w ogóle go nie podawaj, możesz też skorzystać z "innej wersji" zapytania

1. INSERT INTO `table` VALUES('wartosc1', 'etc');
Wolfie
Wpisalem 'null' a pozniej po poprawieniu mnie przez nospor'a dalem bez srednika i wszystko pieknie zadzialalo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.