Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Wartosc dla kolumny z Admin generator
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
verox
Witam, mam pewna kolumne z bazie danych, chce ja nadawac automatycznie. W ktorym miejscu mam nadpisac funkcje ktora mi tak wartosc zapisze, automatycznie Symfony wpisuje NULL do bazy. Bede wdzieczny za pomoc.
destroyerr
Informacji zbyt wiele nie podałeś. Możesz to zrobić w formularzu, akcji, modelu lub jego konfiguracji.
verox
Mam wygenerowany modul admin generatorem. 1 kolumne chce nadawac automatycznie przy tworzeniu nowego obiektu. 
destroyerr
Oh, ja doskonale zrozumiałem Twoje pytanie. Pisałem, że mało podałeś szczegółów. No nic, trzeba Cię o nie wypytać. Czy ta wartość się zmienia, od czego jest zależna, jaką masz wersje sf?
verox
Ta wartosc jest odpowiedzialna za kolejnosc wyswietlanych danych. Chce nadawac jej wartosc o 1 wieksza od najwiekszej w bazie. Moja wersja symfony to 1.2
destroyerr
Ja podam w jakich miejscach to da się zrobić, a ktoś bardziej doświadczony poda Ci które miejsce byłoby najlepsze:

1. Model: nadpisać funkcję save.

2. Akcja: nadpisać funkcję processForm.

3. Formularz: utworzyć funkcję updateNazwaKolumnyColumn, gdzie oczywiście NazwaKolumny oznacza nazwę kolumny. Warunek jaki musi być spełniony: wartość tej kolumny i tak najpierw musi zostać wysłana z formularza.
W formularzu możesz jeszcze nadpisać funkcję updateObject.

To chyba wszystko co warte uwagi.
thomas2411
A najlepiej chyba i najszybciej będzie ustalić w schema.yml własność default="1" dla danego pola, przebudować bazę i gotowe. Symfony sam doda gdzie trzeba w formularzach itp wartość domyślną.
destroyerr
Cytat
Chce nadawac jej wartosc o 1 wieksza od najwiekszej w bazie.

Czytaj uważnie i przemyśl swój post.
thomas2411
Cytat(destroyerr @ 31.05.2009, 16:24:00 ) *
Czytaj uważnie i przemyśl swój post.

Faktycznie, pardon...

Przemyśl swój post...heheheh..dobre....ok przemyśle hehehe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.