Cytat(TheaSiX @ 25.05.2009, 18:39:18 )

możesz to zrobić przy użyciu while oraz iteracji (tak myślę):
<?php
$i = 0;
$result = mysql_query("SELECT * FROM tabela ORDER BY kolumna"); {
$id = $row["id/number/numer/etc."];
if($id == 50)
{
$pos = $i;
}
$i++;
}
?>
Sprawdziłem u siebie i działa. Wystarczy, że przystosujesz na swoje potrzeby..
Wiem że działa bo to żaden problem przelecieć po pętli i znaleźć swój rekord, ale jak zaznaczyłem na samym początku interesuje mnie rozwiązanie uzyskania takiego info przez samo zapytanie. Skorzystałem z linku podanego przez kolegę wookieb-a i tam znalazłem, rozwiązanie, które wkleję dla potomnych poniżej
SET @id=5,@nr = 0, @idnr = 0;
SELECT @idnr AS nr FROM
(SELECT @nr:=@nr+1,IF(ID=@id, @idnr := @nr,@idnr=@idnr),ID FROM tabela WHERE jakiespole ='jakiswarunek' ORDER BY jakiespole jakiessortoanieASClubDESC) podsel WHERE podsel.ID = @id;
Dzięki i pozdro.
Cytat(jajcarzd1 @ 26.05.2009, 08:40:23 )

Wiem że działa bo to żaden problem przelecieć po pętli i znaleźć swój rekord, ale jak zaznaczyłem na samym początku interesuje mnie rozwiązanie uzyskania takiego info przez samo zapytanie. Skorzystałem z linku podanego przez kolegę wookieb-a i tam znalazłem, rozwiązanie, które wkleję dla potomnych poniżej
SET @id=5,@nr = 0, @idnr = 0;
SELECT @idnr AS nr FROM
(SELECT @nr:=@nr+1,IF(ID=@id, @idnr := @nr,@idnr=@idnr),ID FROM tabela WHERE jakiespole ='jakiswarunek' ORDER BY jakiespole jakiessortoanieASClubDESC) podsel WHERE podsel.ID = @id;
Dzięki i pozdro.
Pojawił mi się jednak pewien problem z tym rozwiazaniem nospora. Jeżeli wyciągam dane z jednej tabeli uzyskuję oczekwiany wynik jeżeli natomiast zastosuję jakiegoś inner joina z drugą tabelą to już otrzymuję zero. Co ciekawe wystepuje to gdy mam klauzulę order by jeżeli natoamist ordera wywalę to wynik mam zwracany poprawnie. No ale bez ordera to mi akurat nie pasuje. Miałby ktoś pomysł w czym moze być problem ?