Hmmm... nie spodziewałem się, że temat się rozrośnie. No ale skoro już zaszedł tak daleko to dorzucę co nieco:
Osobiście nie za bardzo kręci mnie idea "zlotu" - trochę to zbyt formalne. Konferencje i owszem - można zapoznać się zawczasu z tematami i wybrać coś co tygryski lubią najbardziej - wówczas jest gwarancja, że wyjedzie się wzbogaconym o konkretną wiedzę (ale nie o tym mowa). Zaczynałem wątek w celach towarzyskich (jasne, mogę wyskoczyć na piwo z ludźmi z pracy, ale swobodniej rozmawia się w ojczystym języku, poza tym też fajnie jest zobaczyć jakieś nowe twarze).
W Manchesterze oraganizowane są spotkania Drupalowców, na których nie omawia się super skomplikowanych rzeczy i nie trzeba być mega ekspertem, żeby brać w nich udział - raczej chodzi o spotkanie ludzi zainteresowanych podobną tematyką i wybadaniem rynku. Tak samo organizowane są ogólniejsze spotkania ludzi związanych z tworzeniem stron internetowych (od designerów, poprzez marketingowców po programistów wszelkiej maści). Uczestniczą w nich zarówno przedstawiciele lokalnych firm jak i freelancerzy, pasjonaci, studenci...
Takie imprezy przydałyby się i w Polsce - pozwoliłyby na bardziej "demokratyczne" ukształtowanie rynku, poznanie firm niejako "od środka", poprzez ludzi w nich pracujących a nie suche publikacje na stronach internetowych. A przede wszystkim można zawrzeć nowe znajomości i wymienić doświadczenia, którymi żadko dzilimy się nawet na forach (np. zarobki, problemy na jakie natrafiliśmy przy projektach czy klienci, których trzeba się wystrzegać).
Myślę, że nie trzeba tu zaczynać od razu od odgórnej inicjatywy (np. poprzez PHP.pl), wystarczy może zarzucić temat na Hydeparku i urządzić wypad na piwo