Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Ajax] Pytanie o sens.
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Lion_87
Mam krótką funkcje która dodaje do bazy coś a potem to ma wyświetlać druga funkcja. Wszystko bez przeładowania strony
Drugą funkcje ustawiłem w body onload co 2 s i tu moje pytanie czy to w ogóle ma sens takie wywoływanie zapytania co 2 s?
100 osób spędzi 10 s na stronie czyli zapytanie wykona się 500 razy? Tak się zastanawiam czy to nie jest przypadkiem bardzo złe.
lord_t
A jak często zmienia się ta informacja w bazie danych?
Lion_87
Cytat
A jak często zmienia się ta informacja w bazie danych?

W zależności od użytkownika bo to coś w rodzaju "dodawanie ulubionego czegoś" do swojej listy ulubionych.
Spawnm
jeśli to co jest dodawane jest widoczne tylko przez dodającego to funkcję pobierania albo wywołuj przez funkcję dodawania , albo od razu aktualizuj diva bez ajaxowania.
jeśli mają widzieć wszyscy to na pewno bym nie dawał 2s ... może 10s ?
opisz lepiej programik to łatwiej będzie się nad tym zastanawiać
Lion_87
hmmm w sumie widzieć to będzie tylko dodający więc racja Spawnn najlepiej wywołać przeładowanie przez dodanie:) hmmm tylko jak? Mała sugestia?
Spawnm
jeśli dane z db ładujesz do diva to dane wprowadzane przez form->ajax do db dawaj też do diva , tym sposobem dane do diva z listą pobierasz tylko raz przy wejściu a cała reszta to manipulacja danymi przez innerHTML.
ew jeśli wolisz aby było z db to daj osobną funkcję co pobiera dane i jeśli ajax zwraca info że przesłanie się powiodło odpalasz funkcję pobrania info ... ale to raczej gorszy sposób winksmiley.jpg
Lion_87
Cytat
jeśli dane z db ładujesz do diva to dane wprowadzane przez form->ajax do db dawaj też do diva , tym sposobem dane do diva z listą pobierasz tylko raz przy wejściu a cała reszta to manipulacja danymi przez innerHTML.
ew jeśli wolisz aby było z db to daj osobną funkcję co pobiera dane i jeśli ajax zwraca info że przesłanie się powiodło odpalasz funkcję pobrania info ... ale to raczej gorszy sposób winksmiley.jpg

heh spróbuje wieczorkiem tego smile.gif dzięki

działa. Zrobiłem że przeładowanie uruchamia się tylko po dodaniu do bazy.
Ale problem teraz z integracja tego ze stroną. Tzn skrypt działają ale nie wyświetlają sie polskie znaki z tego skryptu tylko bo reszta strony ma polskie znaki. Kodowanie jest UTF-8
Jak zrobi by pojawiły sie polskie znaki?
skowron-line
http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t67633.html
Lion_87
thx smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.