Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Enter formularz kilka submitow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sidkoz
Witam z racji tego że jest to ośla łączka tożsama z przedszkola a raczej żłobkiem. Mam dwa pytania do braci skupionej wokół forum. Pierwsze to mam formularz którym jest kilka sub mitów jeden z nich jest sublimit reprezentujący znak = i teraz rodzi się pytanko jak w takiej sytuacji wywołać po wcisnięciu enteru wywołanie tego równa się to znaczy wysłanie formularza tym =. I drugie pytanie mam dwa pola generujące macierze dwa pola z macierzmi i teraz jesli zmieniam wymiary jednego pola autoamtycznie kasują mi sie dane wpisane do inputow w drugim polu macierzy jak z tego wybrnąć?
Kod
<?php
/*Tworzymy formularz w którym urzytkownik poda ilosc wierszy i kolumn macierzy A.Wykorzystujemy polę hidden do przekazania wymiarów macierzy 2*/
    echo '<input type="hidden" name="I_w_M2" value="' . $I_w_M2 . '" />';
    echo '<input type="hidden" name="I_k_M2" value="' . $I_k_M2 . '" />';    
    echo '<input type="text" name="I_w_M1" size="1" maxlength="1" value="' . $I_w_M1 . '" />';
    echo ' na ';
    echo '<input type="text" name="I_k_M1" size="1" maxlength="1" value="' . $I_k_M1 . '" />';
?>
     <input type="submit" value="Zmień" />
    </form>
    </td>
   <td align="center" width="250" height="40" >
<h1>B</h1>
<form action="kalkulator.php" name="wym2" method="post">
<?php
    /*Tworzymy formularz w którym urzytkownik poda ilosc wierszy i kolumn macierzy B.Wykorzystujemy polę hidden do przekazania wymiarów macierzy 1*/
    echo '<input type="hidden" name="I_w_M1" value="' . $I_w_M1 . '" />';
    echo '<input type="hidden" name="I_k_M1" value="' . $I_k_M1 . '" />';        
    echo '<input type="text" name="I_w_M2" size="1" maxlength="1" value="' . $I_w_M2 . '" />';
    echo ' na ';
    echo '<input type="text" name="I_k_M2" size="1" maxlength="1" value="' . $I_k_M2 . '" />';
?>
<input type="submit" value="Zmień" />
</form></td>
erix
  1. używaj poprawnego bbcode
  2. sprawdź sobie ortografię

Cytat
i teraz rodzi się pytanko jak w takiej sytuacji wywołać po wcisnięciu enteru wywołanie tego równa się to znaczy wysłanie formularza tym =

onkeydown?

Cytat
pola z macierzmi i teraz jesli zmieniam wymiary jednego pola autoamtycznie kasują mi sie dane wpisane do inputow w drugim polu macierzy jak z tego wybrnąć?
  1. zobacz, to czego służą tablice w PHP
  2. wrzucaj dane w sesje i z niej wyciągaj lub
  3. przekazuj dane POST-em do tego samego pliku
sidkoz
pierwsze już zrobiłem, macierz jest zapisywana do tablicy, ale przed tym zmieniając wymiary jednej z nich jak wysyłam formularz zmieniający jedną parę wymiarów zmieniają mi sie i druga para
Roly
Poczytaj o jQuery i obsludze formularzy przy pomocy tej biblioteki. Ulatwisz sobie zycie i jeszcze sie czegos dowiesz, nauczysz.
sidkoz
Dzięki za sugestię jest już troszkę zbyt późno aby wsio na js przerobić a poza ty jeszcze go nie trybie bardzo. Myślałem o ajaxie ale w sieci nie znalazłem jakiś sensownych bibliotek do wykorzystania no może poza mitAjax, Bo szczerze mówiąć samo php jest dosć cięzkie w sensie efektów i możliwości. Poczytam o jquery i zobaczę czy ona rozwiąże jakieś moje problemy.
erix
Cytat
Myślałem o ajaxie ale w sieci nie znalazłem jakiś sensownych bibliotek do wykorzystania no może poza mitAjax

Osobiście nie zawracam sobie głowy tworami typu mintAjax, tylko od razu klepie w jQ i wcale na tym źle nie wychodzę. ;]

Cytat
Bo szczerze mówiąć samo php jest dosć cięzkie w sensie efektów i możliwości.

Albo się nie wyspałem, albo nie rozumiem celowości komentarza?
sidkoz
To ja raczej zakręciłem z tą wypowiedzią, utopiłem pendriva w kubku z herbatą tak że źle ze mnąbiggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.