Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poszukiwana osoba znająca się na kartach chipowych
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kocurro
Witam,

Jak w temacie - proszę o kontakt osoby, które znają się na kartach chipowych (plastikowe karty z chipem coś w stylu kart bankomatowych, telewizji satelitarnej itp), robiły coś z nimi i mogłyby podzielić się odrobiną wiedzy.

Sprawa jest dość pilna - utknąłem w martwym punkcie a czas goni.

Proszę osoby dobrej woli o kontakt ze mną poprzez PW.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odzew,
Łukasz Łuczak

ps: nie chodzi mi o piracenie kart tv satelitarnej
pgrzelka
Cytat
ps: nie chodzi mi o piracenie kart tv satelitarnej

skoro tu nikt nie potrafi pomóc to może poszukaj na innym forum, na którym są ludzie którzy zarabiają na takich rzeczach (forum.dvhk.pl)
.chudy.
albo na elektrodzie poszukaj. elektroda.pl
Speedy
Cytat(pgrzelka @ 28.05.2009, 21:48:46 ) *
skoro tu nikt nie potrafi pomóc to może poszukaj na innym forum, na którym są ludzie którzy zarabiają na takich rzeczach (forum.dvhk.pl)

Nikt nie potrafi pomóc, bo nawet nie wiadomo, o co chodzi. Autor tematu nie sprecyzował problemu.
Kocurro
Witam,

przepraszam, że dopiero teraz ale byłem trochę poza zasięgiem smile.gif

Ogólnie to poszukuję osoby, która zna się na takich kartach - interesują mnie karty pamięciowe i mikroprocesorowe. Potrzebuje ogólnej pomocy przy wyborze czytnika, kart a także przy pisaniu aplikacji. Niestety na google nie jestem w stanie znaleźć odpowiednio wartościowych informacji - to znaczy znajduję pewne informacje ale są one zbyt szczątkowe by na ich podstawie nauczyć się czegokolwiek.

Poszukiwana osoba chciałbym aby podpowiedziała, nakierowała, pomogła a może nawet zrobiła za mnie część pracy i zarobiła na tym. Nie ukrywam, że termin zaczyna mnie powoli gonić a ja jestem w lesie.

Na początek mam karty SLE 4442 i nie mogę znaleźć informacji jak napisać program, który by z tymi kartami działał bez problemu. Jest to karta pamięciowa, więc w grę wchodzi w zasadzie tylko zapis, odczyt danych, weryfikacja PIN'u, zmiana PIN'u oraz oczywiście rozpoznanie karty.

Znalazłem informacje, że da radę z tymi kartami skomunikować się za pomocą komend APDU - niestety nie potrafię znaleźć listy tych komend. Datasheet karty podaje tylko impulsy elektryczne jakie muszą iść na kartę gdyż karta sama z siebie APDU nie rozpoznaje (to czytnik bądź biblioteka winscard odpowiada za rozpoznanie APDU i translacje na te sygnały).

Dziękuję za adresy - o elektrodzie nie pomyślałem a faktycznie tam powinienem chyba zacząć.

Pozdrawiam,
Łukasz
Jabol
Poczytaj o OpenSC/OpenCT. To otwarte biblioteki, także w razie potrzeby możesz też poczytać źródła.

Pozdrawiam
SirZooro
Nie napisałeś na jakim systemie to ma chodzić. Jeżeli na Windows, to możesz użyć Smart Card API. Do szczęścia potrzebujesz tylko zainstalować sterowniki (powinieneś je mieć z czytnikiem), bo reszta obsługi jest już dostępna w systemie. Zacznij od tych dwóch linków:
Smart Card Concepts
Smart Card API
Speedy
Biorę udział w tworzeniu aplikacji, która korzysta ze zbliżeniowych kart chipowych, ale nie odpowiadam za tę część, która je wykorzystuje. Nie znam dokładnych szczegółów technicznych i nie wiem, czy Twoje zastosowanie będzie podobne, czy też inne. Wiem, że producent do kart dołączył czytniki podłączane przez USB. Na kartach są zapisane certyfikaty bezpieczeństwa, a na serwerze jest zainstalowana aplikacja, do której logowanie odbywa się po ssl-u z udziałem certyfikatu z karty, w związku z czym nie można zalogować się do systemu bez karty. Jak zdobędę jakieś bardziej konkretne informacje, to o nich też napiszę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.