Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: funkcja if i problem :(
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
djpiatek
Witajcie smile.gif mam mały problem i nie wiem jak go rozwiązac i licze na wasze wsparcie winksmiley.jpg mianowicie chodzi o funkcjie if która korzysta ze zmienej $nr i jeśli ta zmienna jest podzielna na 200 to wykonuje warunek jesli nie to go nie wykonuje napisałem to tak if($nrtel/200=0){ . . . } i dodam ze ta funkcj jest zawarta w pętli while while($nr <= $nrdo) {. . .} co robie źle ? dodam, że jesli usune "=0" to warunek wykonuje się za każdym obrotem while.
sowiq
1. if to nie funkcja
2. if($nrtel/200=0) mówi: jeśli $nrtel po podzieleniu przez 200 daje 0... [edit] mówiłoby tak, gdyby było tam ==
3. reszta z dzielenia

Podstawowe podstawy.
djpiatek
czyli co "if (($a % 2) == 0)" powinno działać ? smile.gif
slawny
A nie możesz spróbować?
mike
Cytat(djpiatek @ 27.05.2009, 14:36:41 ) *
czyli co "if (($a % 2) == 0)" powinno działać ? smile.gif
Tak nie zadziała laugh.gif tongue.gif
djpiatek
Boshe sad.gif zanim się wyśmiewac to byscie pomogli...
mike
Cytat(djpiatek @ 27.05.2009, 15:46:34 ) *
Boshe sad.gif
Język programowania to sposób powiedzenia komputerowi co ma zrobić. Ty się bierzesz za programowanie nie potrafiąc się wysłowić z ojczystym języku.
To nie jest forum onetu i daruj sobie takie idiotyczne wstawki w stylu pokemonów z jakiegoś blogaska.

Pomagamy Ci. Czego nie rozumiesz w sformułowaniu: "Zamiast pytać czy kod zadziała, uruchom go i zobacz czy działa"
Polecam słówko na dziś: Empiryzm
sowiq
Cytat(djpiatek @ 27.05.2009, 15:46:34 ) *
Boshe sad.gif zanim się wyśmiewac to byscie pomogli...
A co niby robimy? Dostałeś praktycznie gotowe rozwiązanie a zamiast sprawdzić, to piszesz kolejnego posta na forum. Wykaż się odrobiną chęci.
djpiatek
he faktycznie odpowiedź była pod nosem winksmiley.jpg lecz nie mogłem sprawdzićbo nie byłem u siebie "swoiq" dzięki za pomoc winksmiley.jpg
sowiq
Cytat(djpiatek @ 27.05.2009, 16:02:47 ) *
"swoiq" dzięki za pomoc winksmiley.jpg
SOWIQ! Naucz się czytać...
djpiatek
sorki ale nie sądzisz, że to literówka ?
erix
No to wiele tych literówek skoro nawet o tagu tematu nie przeczytałeś...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.