Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][CSS]Strona na urządzeniach mobilnych, tj. telefonach itp
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Czadus
Witam. Niebardzo wiedziałem, w jakim dziale umieścić mój temat, postanowiłem napisać zatem tutaj. Mam do stworzenia stronę www, która ma być wyświetlana poprawnie również na urządzeniach mobilnych. No i moje pytanie brzmi, w jaki sposób to zrobić, czym się kierować, czego unikać, a co jest wskazane, i w końcu, gdzie właściwie testować, nie posiadając pod ręką takiego urządzenia. Szukałem, ale czasami są to ogólne informacje, albo po prostu szukam niewłaściwej kwestii. Proszę o jakąkolwiek pomoc.
RafaelX
może zrób 2 wersje strony jedną normalną, 2 dla urządzeń mobilnych, rozpoznawanie ni3ee bedzie chyba trudne w internecie są bazy useragentów urządzeń mobilnych, jak wykryjesz ze to któreś z nich przekierowuj na subdomene tylko dla urządzeń mobilnych
Czadus
No czytałem właśnie na ten temat, pytanie jest czym właściwie się kierować. Można ją zrobić jako tekstowa, ale nie o to chodzi, wolałbym umieścić tam jakąś grafikę. Gdzie szukać podobnych informacji, specyfikacji??
erix
Cytat
może zrób 2 wersje strony jedną normalną, 2 dla urządzeń mobilnych

A po co?

Cytat
Mam do stworzenia stronę www, która ma być wyświetlana poprawnie również na urządzeniach mobilnych. No i moje pytanie brzmi, w jaki sposób to zrobić, czym się kierować, czego unikać, a co jest wskazane, i w końcu, gdzie właściwie testować, nie posiadając pod ręką takiego urządzenia.
  1. kod w 100% semantyczny (unikaj zbędnych warstw, wszystko rozdzielaj do plików, a wygląd definiuj WYŁĄCZNIE przez CSS)
  2. osobny arkusz w zależności od urządzeń (media="portable"/"screen")
  3. testować? Można ściągnąć emulator Java MIDP i odpalić w nim Operę mini, pobrać ze stron Microsoftu emulatory platform Windows Mobile, czy też odpowiednie wtyczki do przeglądarek, które uaktywnią tryb zgodności z urządzeniami mobilnymi
  4. zastanawiać się 3x zanim wprowadzisz zbędny bajer
Czadus
A jeszcze pytanie o obsługę js w stronach mobilnych. Jak to z nimi jest??
erix
W większości wypadków - zapomnij o JS... Opera Mini nie obsługuje, a to za jej pośrednictwem najczęściej są odwiedzane strony przez urządzenia przenośne.

Jeśli chodzi o urządzenia klasy PocketPC, to sprawa jest nieco lepsza - w Pocket Internet Explorer są podstawowe obiekty JS/DOM, ale o potworach typu frameworki, czy moduły animacyjne/AJAX trzeba jeszcze zapomnieć.

W przypadku SkyFire (ogólnie, oparte na KHTML) już chyba jest XmlHttpRequest, ale nie jestem pewien.

Ogólnie - zapomnij o JS na urządzeniach przenośnych. tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.