Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] jak pobrac od wybranego rekordu do końca
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fredman
gdy w zapytaniu u żyję:

LIMIT 3 -to zwróci 3 pierwsze rekordy
LIMIT 3, 5 -to zwróci rekordy od 3 do 5

co mam napisać żeby pobrał mi od 3 do końca tabeli ?

mam taki pomysł żeby wpisać: LIMIT 3, 99999 ale to jest takie no... niefajne rozwiązanie
TheaSiX
nie wiem czy lepsze to jest rozwiązanie, ale możesz przed SELECTEM wykonać zapytanie COUNT o ilość rekordów w danej tabeli - podstawić tą wartość do zmiennej i później w SELECT ustawiać LIMIT 3, $zmienna

99999 wydaje się duże, ale nigdy nie wiesz czy Twoja baza nie osiągnie setek tysięcy rekordów smile.gif

edit:

drugie wyjście to sprawdzanie w pętli np. ID ustawiasz zmienną, która oznaczać będzie offset i prosta konstrukcja IF w wyświetlaniu zapytania też załatwi sprawę..
slawny
Zapytanie z podzapytaniem
nospor
Cytat
mam taki pomysł żeby wpisać: LIMIT 3, 99999 ale to jest takie no... niefajne rozwiązanie

Tak? To spojrz tu:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/select.html
Cytat
To retrieve all rows from a certain offset up to the end of the result set, you can use some large number for the second parameter. This statement retrieves all rows from the 96th row to the last:
SELECT * FROM tbl LIMIT 95,18446744073709551615;

winksmiley.jpg
fredman
hahaha, świetnie tongue.gif rozwalają mnie takie rzeczy. wydaje mi się ze całe moje "kodowanie" to jest jakieś kombinowanie na około itp a potem się okazuje ze w tych poważnych systemach to właśniee działa na około. No i strasznie mnie to dziwi ze takie oczywiste rzeczy nie są przewidziane
nospor
Cytat
No i strasznie mnie to dziwi ze takie oczywiste rzeczy nie są przewidziane
Programuję już ładnych parę lat i jakoś nie miałem okazji korzystac z tak "oczywistej" rzeczy. Nawet nie widzę praktycznego jej wykorzystania w aplikacji.
No ale jak sam widzisz, w manualu dostrzegli tę "oczywistą" rzecz i napisali jak ją wykonac
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.