Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Pierwsze n znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
spookypld
chyba wypiłem za mało kawy.. nie mogę sobie przypomnieć komendy na wybranie tylko pierwszych n znaków z pola, np. SELECT pierwsze 300 FROM coś tam (NIE CHODZI O FIRST)
nospor
Cytat
chyba wypiłem za mało kawy..

Obstawial bym ze masz lenia.

Zestaw funkcji operujacych na tekstach
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/string-functions.html

i sobie teraz wybierze wlasciwą

edit down down:
Tym bardziej powinienes zagladac do manuala do wlasciwych dzialow, by znaleźć funkcje, ktorych szukasz. Uwierz na slowo, do manuala moze zagladac kazdy, a nie tylko programista z kilkuletnim doswiadczeniem.
kefirek
LEFT
spookypld
ty masz lenia! jestem początkującym i stąd po prostu czasem trudności ze znalezieniem czegoś.

oczywiście chodziło o LEFT. dzięki za pomoc. pozdrawiam
cojack
kefirek Ty to chyba masz jakąś szklaną kulę i z niej czarujesz, bo ja po tagu tematu stawiałbym na jakieś substr ale nie wpadłbym na jakieś LEFT z sql'a...
nospor
@cojak jakbys przeczytal uwaznie temat to bys sie moze domyslil...
Cytat
SELECT pierwsze 300 FROM
Ciekawe jakbys tu substr z php wstawil tongue.gif

ja tez sie domyslilem, tylko chcialem by kolega sobie poszukal sam w odpowiedni dziale. no ale kefirek musial z gotowcem pojechac winksmiley.jpg Pozbawil go w ten sposob jednej z szans na nauczenie sie "bardzo trudnej" ale jakze bardzo waznej umiejetnosci: samodzielnego znajdywania funkcji w 30s
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.