Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wstawić do bazy?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
marcinp1984
Chyba tylko ja nic nie wiem bo wszystkie ostatnie posty są moje tongue.gif

Tym razem mam takie coś:

1. $query = pg_query("insert into tematy values(default, '$_GET[id_tematu]', '$tytul', '$opis', current_timestamp, null, 'f', $_GET[id_uzytkownika], null)");
  2.  
  3. $query = pg_query("insert into wpisy values(id, '$tresc', 'current_timestamp', null, '$GET[id_tematu]', $_GET[id_uzytkownika])");

Wszystko to wstawiane jest do bazy jednocześnie po kliknięciu w jeden przycisk... przynajmniej takie były moje założenia.
Czy istnieje może jakiś sprytny sposób aby do pola id tabeli wpisy dodać jakoś id(default) tabeli tematy?? W jaki sposób można takie coś rozwiązać?questionmark.gif
blooregard
Tak, po wykonaniu pierwszego INSERT-a pobierasz ID ostatnio wprowadzonego rekordu (http://pl2.php.net/manual/pl/function.pg-last-oid.php), a następnie tę wartość używasz w kolejnym zapytaniu.
marcinp1984
Zrobiłem coś takiego:

1. $query = pg_query("insert into tematy values(default, '$_GET[id_tematu]', '$tytul', '$opis', current_timestamp, null, 'f', $_GET[id_uzytkownika], null)");
  2. $id = pg_last_oid($query);
  3. $query = pg_query("insert into wpisy values($id, '$tresc', 'current_timestamp', null, '$GET[id_tematu]', $_GET[id_uzytkownika])");

Tyle że pobrało sobie id nie tego tematu który się wstawia w tym momencie tylko tego który już był w bazie wcześniej i do niego sobie przypisało wpis sad.gif Tak to powino by zrobione czy nie bardzo??

hmmm... faktem jest że troszke sam namieszałem w tym kodzie bo nie w to mijsce wstawiłem zmienną tongue.gif Ale tak czy siak nie działa...

1. <?php
  2. $query = pg_query("insert into tematy values(default, '$_GET[id_tematu]', '$tytul', '$opis', current_timestamp, null, 'f', $_GET[id_uzytkownika], null)");
  3. $id = pg_last_oid($query);
  4. $query = pg_query("insert into wpisy values(default, '$tresc', 'current_timestamp', null, '$id', $_GET[id_uzytkownika])");
  5. ?>

no i w tej postaci to już wpisu w ogóle do bazy nie dodaje sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.