Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]problem z include
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
GardeN
Witam wszystkich po raz pierwszy

Mam problem z podstawieniem zmiennej w include:

Wygląda to tak:

include ("data/site/$plik[$i]");

wyskakuje następujący błąd:

Warning: main(data/site/informacja.html ) [function.main]: failed to open stream: Invalid argument in c:\usr\apache\httpd\html\wps2\open.php on line 7

Warning: main() [function.include]: Failed opening 'data/site/informacja.html ' for inclusion (include_path='.;C:\php5\pear') in c:\usr\apache\httpd\html\wps2\open.php on line 7

natomiast jeśli zrobię tak to działa poprawnie:

include ("data/site/informacja.html");

rzecz w tym ze potrzebuje aby nazwa pliku zmieniała się w zależności od tego jak zmienia się $i.

Ktoś wie czemu to nie hula ?
erix
Bo nie masz tej zmiennej? tongue.gif
GardeN
Cytat(erix @ 6.06.2009, 15:11:28 ) *
Bo nie masz tej zmiennej? tongue.gif

zmienna jest w porządku tablica też problem jest w tym ze program nie widzi pliku tylko nie wiem dlaczego sciana.gif
teherty
Spróbuj najpierw wpisać manualnie plik np.: include ("data/site/plik.php") i zobacz czy na pewno to problem z include, a nie ze zmienną. Możesz również sprawdzić czy na pewno taki plik istnieje i czy ma odpowiednie rozszerzenie.
GardeN
Cytat(teherty @ 6.06.2009, 15:43:59 ) *
Spróbuj najpierw wpisać manualnie plik np.: include ("data/site/plik.php") i zobacz czy na pewno to problem z include, a nie ze zmienną. Możesz również sprawdzić czy na pewno taki plik istnieje i czy ma odpowiednie rozszerzenie.

w poście napisałem i nawet wytłuściłem żeby było widać ze ścieżka i nazwa pliku jest przekazana poprawnie czyli innymi słowy próbując Twoim sposobem dział, plik jest we właściwym miejscu.

dla wyśnienia kwestii zmiennej:

echo ($plik[$i]); //pokazuje nazwę pliku

daje

informacja.html
pgrzelka
daj

echo file_exists($plik[$i]);

wyświetli 0 lub 1
GardeN
Cytat(pgrzelka @ 6.06.2009, 17:23:13 ) *
daj

echo file_exists($plik[$i]);

wyświetli 0 lub 1

nie wyświetla nic smile.gif

to może dodam że nazwa pliku jest pobierana z tablicy która jest wczytywana z pliku i tutaj wszystko działa to znaczy nazwy plików są umieszczone w tablicy.

$plik = file("./data/read_files.txt");

ale to chyba nie ma znaczenia ?
pgrzelka
trim($plik[$i]); jak wczytujesz plik funkcją file to na końcu każdego elementu tablicy jest \n
GardeN
Cytat(pgrzelka @ 6.06.2009, 18:00:28 ) *
trim($plik[$i]); jak wczytujesz plik funkcją file to na końcu każdego elementu tablicy jest \n

wielkie dzięki teraz działa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.