Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ochrona grafiki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
omegaca
Witam,
jest to mój pierwszy post na tym forum ale myślę ,że dobrze trafiłem smile.gif

Otóż mam taki problem chce zabezpieczyć grafikę (zdjęcia) przed pobieraniem ich.Wiem ,że nie da się tego zrobić w 100% ale można to utrudnić.
Chodzi mi np.o rozwiązanie takie ,że nakładam przezroczysty obrazek na fotkę i ktoś próbując ściągnąć obrazek w istocie zapisze tylko tą przezroczystą warstwę,jednak nie wiem jak zrobić aby obrazek był jeden na drugim i to jest moje pytanie.

Jeśli znacie inne sposoby ochrony grafiki to również czekam na pomysły i rady.Znam sposób z blokadą przycisku myszki ale nie odpowiada mi on.

OK ,z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam!
mike
Znak wodny (ang. water mark). Każdy inny sposób to głupia strata czasu. Nakładanie czegokolwiek na obrazek też.
sowiq
Cytat(omegaca @ 9.06.2009, 11:01:29 ) *
Wiem ,że nie da się tego zrobić w 100% ale można to utrudnić.
Słusznie.

Co do obrazka - position: absolute; top: AApx; left: BBpx; w CSS i po sprawie. Najpierw poćwicz na jakimś nieprzeźroczystym obrazku/dodaj border, żebyś widział czy obrazek dobrze się ustawił.
Crozin
@sowiq: strata czasu... pozbycie się tego to nawet dla "zwykłych użytkowników" kwestia 3-4 sekund - wyłączenie CSSów.

1) Pokazywanie obrazu w niepełnym rozmiarze
2) Jakieś zniekształcenia
3) Znak wodny w obrazie - tak jak pisze mike
sowiq
@Crozin,
odpowiedziałem autorowi na to:
Cytat(omegaca @ 9.06.2009, 11:01:29 ) *
nie wiem jak zrobić aby obrazek był jeden na drugim i to jest moje pytanie.

Oczywiście tak jak Ty wiem, że nie ma możliwości zabezpieczyć obrazków przed zapisaniem. Ale autor też ma tego świadomość i sam o tym napisał.
A zapewniam Cię, że 85% użytkowników internetu nawet nie wie co to jest CSS i większość z nich po 2-3 próbach zapisania obrazka i małej dezorientacji da sobie spokój.

Z Twoich 3 sposobów do zaakceptowania jest IMO chyba tylko 3. Przecież nie po to umieszczasz obrazki na stronie żeby je deformować albo ucinać... Chyba że sprzedajesz layout'y.
omegaca
Dziękuje za odpowiedzi jednak mam kilka pytań :
1.Znak wodny chodzi o zrobienie przezroczystej warstwy w jakimś programie graficznym i połączenie ich razem czyli jednym słowem na np środku zdjęcia przezroczysty napis tak?

2.Zależy mi właśnie na czymś takim o czym pisał sowiq,z tym ,że nie wiem do końca jak mam to zrobić ,czy mógłbyś napisać przykład?

3.Czy nie ma sposobu nie używając arkusza stylów aby uzyskać efekt nałożenia się 2 obrazków? np.w HTML z użyciem jakiejś tabelki lub PHP questionmark.gif
erix
Cytat
1.Znak wodny chodzi o zrobienie przezroczystej warstwy w jakimś programie graficznym i połączenie ich razem czyli jednym słowem na np środku zdjęcia przezroczysty napis tak?

Niekoniecznie na środku.

Cytat
2.Zależy mi właśnie na czymś takim o czym pisał sowiq,z tym ,że nie wiem do końca jak mam to zrobić ,czy mógłbyś napisać przykład?

Najprościej będzie stosować coś takiego:
  1. <div style="width:320px;height:640px;background:url(sciezka.png)"></div>

Albo podobnie dla IMG - dla zmyły ustawiać SRC na jakiegoś jedno pikselowca. ;p

Cytat
3.Czy nie ma sposobu nie używając arkusza stylów aby uzyskać efekt nałożenia się 2 obrazków? np.w HTML z użyciem jakiejś tabelki lub PHP

Nie.
osl
zasadniczo jak nie masz stylów to niczego na siebie nie nałożysz. ot, taka natura htmla.
znak wodny możesz też zrobić z poziomu php,
pomysł z nakładaniem warstwy ciekawy, ale mało skuteczny. Nie wspominając już o tym, że nie da zupełnie nic, jak ktoś po prostu zapisze strone na dysk winksmiley.jpg
Fifi209
Cytat
Cytat
3.Czy nie ma sposobu nie używając arkusza stylów aby uzyskać efekt nałożenia się 2 obrazków? np.w HTML z użyciem jakiejś tabelki lub PHP

Cytat(erix @ 9.06.2009, 14:57:36 ) *
Nie

W php się przecież da, poczytaj o bibliotece GD.
omegaca
Cytat(erix @ 9.06.2009, 14:57:36 ) *
Najprościej będzie stosować coś takiego:

Albo podobnie dla IMG - dla zmyły ustawiać SRC na jakiegoś jedno pikselowca. ;p
Nie.

Wybacz ale nie do końca nadal wiem jak to zrobić, a forum jest po to aby pomóc mi więc tak.
wklejam to na strone,podaje sciezke do obrazka i wyświetla mi się obrazek ale jak teraz go nakryć drugim innym ?
Fifi209
Cytat(omegaca @ 9.06.2009, 15:09:06 ) *
wklejam to na strone,podaje sciezke do obrazka i wyświetla mi się obrazek ale jak teraz go nakryć drugim innym ?

sciezka.png to chyba sciezka do oryginalnego obrazka a w div daj np. przeźroczysty ? biggrin.gif Wtedy przeźroczysty nałoży się na tło.
Crozin
Podsumowując: najlepiej stwórz znak wodny przez faktyczne zmodyfikowanie oryginalnego pliku: http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=&...ark&spell=1
omegaca
Aaaa już czaję smile.gif
Dziękuje : Erix,sowiq,fifi209,osl,Crozin
Już wiem jak to zrobić smile.gif
Pozdrawiam
erix
Cytat
W php się przecież da, poczytaj o bibliotece GD.

Wiem o GD. Bardziej odpowiadałem odnośnie czystego HTML-a.
Fifi209
Cytat(erix @ 9.06.2009, 15:23:13 ) *
Wiem o GD. Bardziej odpowiadałem odnośnie czystego HTML-a.

Stwierdziłem fakt. A co do GD, to było do Niego aby poczytał o tym, bo Ty niewątpliwie i niezaprzeczalnie wiesz co to jest za biblioteka i jak z niej korzystać. haha.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.