Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Layout w photoshopie do PHP?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sancho
Witam, jestem totalnym laikiem jesli chodzi o calosc zwiazana z php...wiec mam krotkie pytanie i mam nadzieje, ze od razu sobie nie nagrabie smile.gif
Chodzi mi o to, ze mam zrobiony layout w photoshopie i teraz czy mozna go latwo pociac do php? czy jak to wyglada? wiem, ze do htmla mozna, moze czegos nie rozumiem. Prosze o pomoc.
pozdrawiam!
osl
zasadniczo, nie rozumiesz winksmiley.jpg
PHP to język server-side. Możesz go użyć do generowania htmla. i tyle ma wspólnego z tym co jest wyświetlane na stronie.
Tniesz do HTMLa. A to czy tego htmla wygenerujesz z php, pythona czy basha - przeglądarki to nie obchodzi smile.gif
sancho
aha no to juz mi troche wyjasniles smile.gif dzieki bardzo! czyli rozumiem, ze tne do htmla...no tak ale teraz lepiej podobno robic stronki zgodne z php wiec pozniej czeka mnie mozolna praca i nauka, zeby to zrobic lepiej? smile.gif
osl
pierwsze słysze o "stronkach zgodnych z php" biggrin.gif
zgodne to one mają być z W3C smile.gif
marek44
Nie nie można. W photoshopie możesz zrobić wizualną część strony, a programową (pobieranie danych z bazy, przetwarzanie formularzy etc.) Musisz zrobić sam, bez znajomości php się nie obejdzie.
Zacznij tu.
sancho
osl mowilem, ze nie do konca czaje temat dlatego musze podpytac smile.gif Ale spoko moga byc i zgodne z W3C smile.gif
Dobra no to pomecze sie troche (pewnie dlugoo) ale zaczne cos dzialac. Jakies rady na poczatek questionmark.gif z gory dziekuje! smile.gif
Fifi209
Google -> kurs php

I polecam zaglądanie do manuala: http://php.net/
osl
winksmiley.jpg

przy cięciu layoutu mam tylko jedną radę: żadnych tabelek winksmiley.jpg
Jak będziesz miał ładnego html-a i css-a możesz sobie go zwalidować, a i tak powinieneś walidatorem bawić się w trakcie, żeby wszystko było zgodnie ze sztuką ;P
potem... php, może mysql... ale najpierw zrób dobry layout winksmiley.jpg

pozdrawiam i życze powodzenia
sancho
ok bede sie staral zgodnie ze sztuka winksmiley.jpg a czemu tak odradzasz tabele?
Crozin
Cytat
Jakies rady na poczatek
Tak, nawet cała garść:
1) Dowiedz się z czym będziesz miał doczynienia. Tak więc powinieneś wiedzieć czym jest, a czym nie jest: serwer http, html/xhtml, css, php. Powinieneś wiedzieć za co odpowiada każde z tych narzędzi, a za co nie.
2) Im szybciej sobie uświadomisz, że w programie za który zapłaciłeś kupe kasy nie da się pociąć strony tym lepiej. Stworzyć projekt, przygotować pliki z grafiką - tyle się da
3) Zdecyduj się czy chcesz się babrać w kodzie czy w grafice - naprawdę jest bardzo niewiele os., które umieją połączyć obie te cechy na przyzwoitym poziomie.
sancho
szczerze to wlasnie bym chcial zrobic sama grafike w photohopie a reszte chcialbym probowac kodem...pytannie tylko w jakim stopniu sam sobie z tym poradze z pomoca internetu smile.gif Czy mi zajmie robienie stronki miesiac, 5 miesiecy czy rok, przewiduje, ze latwo nie bedzie...no ale chcialbym sie tym zajac na powaznie. Czyli zdecydowanie lepiej, grafa - photoshop, kod - reszta? smile.gif
sowiq
Cytat(sancho @ 9.06.2009, 15:30:46 ) *
pytannie tylko w jakim stopniu sam sobie z tym poradze z pomoca internetu smile.gif
Domyślam się, że bardzo duża część osób z tego forum nauczyła się wszystkiego z internetu.

Czy mi zajmie robienie stronki miesiac, 5 miesiecy czy rok, przewiduje, ze latwo nie bedzie...
Cierpliwość i samozaparcie procentuje w przyszłości.

no ale chcialbym sie tym zajac na powaznie.
Praca, praca i jeszcze raz praktyka.

Czyli zdecydowanie lepiej, grafa - photoshop, kod - reszta? smile.gif
Photoshop - ogólny wygląd + obrazki, HTML + CSS + JavaScript - wyświetlanie w przeglądarce, PHP + MySQL - inne rzeczy, np. księga gości czy licznik odwiedzin.

A poza tym - dużo czytaj na temat. Materiału jest na prawdę sporo. Zacznij od tutoriali XHTML, CSS a dopiero później przejdź do PHP.
sancho
Tak tez myslalem, ze tak to bedzie wygladac smile.gif No dobr to nie zawracam Wam glowy, tylko zaczne powoli drazyc na poczatek temat xhtml i css a pozniej dalej, mam nadzieje, ze sie uda! smile.gif
Serdeczne dzieki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.